Punk Portál - 2024. július 20.

 
IRC

Sziasztok!

Hosszú-hosszú időnek kellett eltelnie, de ezt is megértük. A Punk Portálnak a fórum mellett immár saját chat-je is van. Mielőtt nekikezdenétek, pár dolgot ajánlok a figyelmetekbe.

Ha már elolvastad a csevegéssel kapcsolatos alapvetéseket, akkor kattints a "chat indítása" linkre

[ Chat indítása ]

Alapvető

Ne ismételd magad (flood)! Szintén "hangoskodásnak" minősül, ha folyamatosan színesen, félkövér betűkkel, aláhúzva, inverzen írsz, vagy ASCII ábrákat másolsz be!

Ha valakihez nyilvánosan szólni akarsz, az üzenet elé írd oda a nickjét, hogy tudja, neki szól!

Ne kötözködj, és ne csinálj semmi olyat, ami zavarna, ha veled csinálnák! Ne kuncsorogjál a csatornán bizonyos hatalmat biztosító "op"-ért!

Olyan témát, ami csak néhány embert érdekelhet, ne csatornán beszéld meg, hanem msg-ben vagy saját csatornádon. Lehet, hogy szórakoztatónak találod, hogy olyasmiről beszélsz több tucat ember előtt, amit csak ketten értetek, de sokakat valószínűleg zavarni fog!

Ne csinálj, mondj vagy reklámozz olyan dolgokat, amelyek az ország törvényeibe vagy jogszabályaiba ütköznek!

A legtöbb csatornán nem szeretik a reklámokat, legyen az önreklámozás, vagy üzleti célú hirdetés.

Ne legyél ízléstelen! A nem teljesen szalonképes beszéd általános dolog az ircn, ezen ne lepődj meg, de ne akarj túltenni másokon benne!

Amikor nyilvánosan beszélsz, gondolj arra, hogy nem feltétlenül mindenki látja az ékezetes betűket, színeket, ábrákat, ezeket egyes kliensek más-másként jelenítik meg!

Ne használj túl hosszú, többsoros, színes feliratokkal megspékelt away-, back- és signoff-üzeneteket, ezeknek ritkán van valós információtartalma. Egyes kliensek például a készítő önreklámozását írják ki a csatornára, amikor kilépsz.

Ne váltogasd a nickedet sokszor egymás után!

Ha valamiért kirúgnak, vagy kitiltanak, msg-ben próbáld megbeszélni az illetővel a dolgot, lehet, hogy valami olyat csináltál, amiről nem tudhattad, hogy nem szabad, és visszaenged. Sose fenyegesd, ne erősködj, mert akkor valószínűleg egyszerűen ignorálni fog!

Privát beszélgetés

Az irc-n bárki hozzászólhat a másikhoz: te is bárkihez hozzászólhatsz, más is megszólíthat téged. Sose érezd támadásnak, ha valaki kéretlenül kérdez valamit, vagy rádköszön! Ha nem akarod, hogy hozzád szólhassanak, ne irczzél...

Ha valakinek nem tetszik a stílusa, amit mond, vagy ahogy mondja, kérd meg, hogy ne szóljon hozzád. Ha folytatja, használd az ignore parancsot!

Ha valaki arra kér téged, hogy ne beszélj hozzá, engedelmeskedj. A csevegést nem lehet kierőltetni!

Ne küldjél túl sok üzenetet egyszerre valakinek! Ne küldj rajzokat, dalszövegeket, fájlokat kéretlenül!