Punk Portál - 2024. április 19.





 

Krumpliczukor – Holoszkóp (szerzői kiadás, 2010)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2010. máj. 24. hétfõ - 22:11

Konceptalbumot kiadni a punk világában nem túl sűrűn előforduló dolog, és merész vállalkozás. Hát még a magyar punk színtéren. A szegedi Krumpliczukor zenekar most ezzel próbálkozott meg, és szerintem ez üdvözlendő dolog: üde színfolt mind Szegeden, mind Magyarországon egy ilyen próbálkozás. Aki nem ismerné a zenekart, annak röviden szólva úgy lehetne őket bemutatni, hogy egy szintetizátorral megbolondított, kicsit elvont, de alapjában véve punk zenekar elborult szövegekkel.
Az új album az előzőhöz képest hangzásban is és zeneileg is hatalmas előrelépés. Előbbiről csak annyit, hogy minden pont annyira hallatszik, amennyire kell, a szövegeket is ki lehet hallani (ami manapság még mindig nem mindig egyértelmű a magyar zenekaroknál), és a hangszerek egyensúlya is megvan. Ami pedig a zenét illeti: egyre bonyolultabbak a számok, teljesen különböző hangulatú és megszólalású részek váltják egymást. A szintitémák, bár továbbra is egyszerűek, nagyon hatásosak, és feldobják a számokat, sőt, egy kicsit néha a new wave irányába viszik el a zenét. Azt, hogy nem egy standard punklemezről van szó, az is mutatja, hogy a szokásosnak tekinthető 35 perces játékidő nem 10-12, hanem mindössze 8 számból jön össze (a leghosszabb kilenc perces). De nem elnyújtott balladákra, vagy hosszas önismétlésekre kell itt gondolni, hanem összetett számokra (kb. úgy, mint a Green Day American Idiot-jénél, bár ez teljesen más zene).
Hogy mitől konceptalbum a Holoszkóp? A zenekar saját szavaival élve itt a történet: „Az album egy szürreális világba kalauzol minket, melyben a tébolydából kiszabadulók megalapítják a Legújabb kort. A közülük kiemelkedő vezető egy titokzatos, holoszkóp nevű szerkezet segítségével, akaratán kívül a bolygó népeinek élére áll.” Bár csak úgy „simán” hallgatva a számokat nem mindig áll össze a kép, hogy egy-egy szám miről szól, az apokaliptikus hangulat (ami leginkább a szövegre jellemző) nagyon összekovácsolja őket. Ebben pedig talán a Keserű Giliszta legutolsó albumához lehetne hasonlítani a zenekart (és ez nem véletlen talán, hiszen vannak közös tagok a kettőben).
Összefoglalva nagyon érdekes album a Holoszkóp – és azért pont ezt a szót használom, mert fülbemászó, együtténeklős számok helyett itt odafigyelést kívánó, néhol furcsa és szándékosan disszonáns zenét kapunk – biztos nem fog mindenkinek tetszeni, de mindenképpen ajánlott azoknak, akik valami kicsit más hallgatnivalóra vágynak, de mégis a punk égisze alatt. A Hiteljugend mellett még egy banda, amelyre érdemes odafigyelni mostanában Szegeden.

A banda weblapja: www.kcz.uw.hu
Belehallgatás a számokba vagy akár a teljes album ingyenes letöltése itt: www.myspace.com/krumpliczukor