Punk Portál - 2024. március 29.





 

Új szerzemények 1.: Friss, fiatal, frusztrált: For Rent Records válogatás


Írta: kal0z
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2010. jan. 31. vasárnap - 20:27

Annyi kétségbeejtő összeesküvés-elméletet olvastam ma már, hogy úgy döntöttem, valami pozival és kézzelfoghatóval kéne inkább lefoglalni azt a "férfiakat az érzelmi függőség által rabszolgasorba taszító, alienek által irányított" női agyamat. Ránéztem az asztalomon pihenő halomnyi gyönyörű DIY kiadványra, és úgy döntöttem, hogy inkább ezekről írok kritikát/ajánlót, hátha valaki kedvet kap hozzájuk. Ezzel egy sorozatot szeretnék indítani az utóbbi időben beszerzett új magyar DIY hanganyagokról, ami magamat ismerve jó, ha talán még egy részt megél, de nekifutok mindazonáltal.

Az itt szereplő kiadványokat én vettem meg, és döntöttem úgy, hogy írok róluk pár sort most, a világvége árnyékában, mert zenei blogom nincs, a Punk Portál a hazám... :-)

Új szerzeményz 1.: Friss, fiatal, frusztrált: For Rent Records válogatás

Ez a CD arra jó, hogy a magamfajta lusta geciknek kóstolót adjon olyan bandákból, amiknek a neveivel szinte minden nap találkozom, de idáig basztam belehallgatni a zenéjükbe (pl.: Grow Up Fuck It Up, Crippled Fox, Nuclear Beast, Wasted Struggle). Mindezt pedig azzal teszi csábítóvá, hogy a legkedvencebb és sokat bizonyított bandáktól van rajta néhány jól ismert nóta, vagy kiadatlan csemege (pl. Another Way, Dance or Die!!!, Säw), valamint ismerősök (Ashes Of Atlantis/Wolf Shaped Clouds csapat és barátaik) csinálták.

A kiadványt tegnap vettem háromszázé a bunkEr előterében, az írott CD két összehajtott fénymásolt lapba van csomagolva. A lapokon Formyfriends-Márk deprimált, de remek rajzai láthatóak, valamint a zenekarok dalszövegei. Egy tracklist még elfért volna, de a magamfajta tudatlan gecik is idővel rájöhetnek, hogy melyik szám melyik.

A válogatáson vegyesen vannak magyar és angol nyelvű számok is. Semmi elvi bajom nincs az angol szövegekkel, csak akkor, ha fájdalmasan helytelenek. Srácok! Vagy írjatok magyar dalszövegeket, vagy tanuljatok meg angolul, sörért szívesen korrepetálok én is bárkit, vagy javítok kész dalszöveget, csak könyörgöm, ha már angolul szeretnétek, legalább az alapokkal legyetek tisztában. Vagy ez nagyon nyelvnáci hozzáállás?

Semmi értelme számonként kielemeznem mind a 31 tracket, úgyhogy kiemelnék párat a teljesség igénye nélkül. Kellemes meglepetés ért a Ninpulators és a Dance Or Die!!! szöveg olvasgatása közben: főként az előbbinél nem gondoltam volna, hogy ilyen kemény csávók ilyen remek személyes szöveget tudnak írni, vagy csak venni kellett volna a fáradtságot és elolvasni őket Myspace-en. A DoD-nak általában hallom a keveretlen felvételeit is közvetlenül stúdiózás után, de valahogy szövegkönyveket basztak mutatni, sőt még a próbatermünk sörösüveg-kupacai alatt se találtam dalszöveges fecniket, úgyhogy teljesen letaglózott a második DoD-szám szövege. A Säw és az Another Way nóták nem okoztak meglepetést. Most mondjam azt, hogy két ilyen fasza bandát szinte kötelező szerepeltetni egy jobb válogatáson, akkor is, ha az előbbi már feloszlott? A PFA-nak beírtam az ellenőrzőjükbe egy pirospontot a Full Metal Jacket-ből vett idézetért, de a két számuk a felejthető kategóriába került: egy 20 illetve 7 másodperces számon azért nem lehet túl sok mindent elrontani. A Sparkon is meglepődtem, BT-t ismerve másmilyen zenére számítottam volna, de izgalmas, szinte Leftöveres kotyvalékra sikeredett a válogatáson szereplő No Higher Ground című számuk. A Locustba oltott Dolly Rambótól, a Dallastól eleve nem számítottam semmi jóra a koncertek alapján, és nem tudom, hogy kerültek ki engem eddig a stúdióanyagaik, de ezek után asszem felkötöm a szaros budapesti gatyamadzagom és odafigyelek rájuk.

Nyilván egy ilyen méretű válogatáson lesznek kevésbé szimpatikus nóták is, engem speciel nem győzött meg az Iszonyat, a Grow Up Fuck It Up, a Wasted Struggle, a Nuclear Beast, a Mind Your Step és a Formyfriends. (Ez utóbbi azért meglepő, mert amúgy bírom őket, és annyira jó számokat tudnának írni, csak ne játszanák mindezt olyan bénán.)

Összegezve annyit mondanék, hogy ha a világ túlfelén odajönne egy pánk és azt akarná, hogy mutassak neki valami jóféle muzsikát onnan, ahonnan én jöttem, teljes lelki nyugalommal nyomnám a kezébe ezt a cédét, hogy nesze, ezek a legújabb up and coming punk/hardcore bandák mifelénk. De hazai színtérharcosoknak is tudom ajánlani, egy sör áráért megismerhetsz egy csomó bandát, amit még nem ismersz, és a következő bulin a Nike-cipőd kötögetése közben menőzhetsz vele, hogy mennyi banda nevét vágod. :-)

Beszerzés itt: http://www.myspace.com/diyforrent