Punk Portál - 2024. április 23.





 

Bankrupt - Razor Wires and Neon Lights (2009)


Írta: Mozart
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2009. máj. 23. szombat - 12:29

Nem is olyan rég, 2008-ban jött ki az előző Bankrupt-album, és máris itt van egy új anyag, a Razor Wires and Neon Lights, amely szintén nem nagylemez, hanem egy hatszámos EP. Ez egyébként nem is baj, mert ebben a stílusban nagyon el lehet rontani az albumot, ha túl sok ugyanolyan számot pakolunk egymás után. Na nem mintha minden szám teljesen ugyanolyan lenne, de azért egyik sem rugaszkodik el túlságosan a Bankrupttól megszokott, rövid, gyors és fogós nóta-sémától.
A bandában az a jó, hogy bár elsősorban a korai punk idők zenéjét játsszák, saját bevallásuk szerint rengetegféle zene hatott rájuk, elég széles látó-, vagy inkább hallókörűek, és ez hallatszik is a dalokon. De mégis, bármennyire is kihallatszanak ezek a hatások a számokból a Ramones-tól a legújabb bandákig (a No Surrender refrénje felőlem akár Alkaline Trio is lehetne), a végeredmény mégsem egy utánérzés, hanem „tipikus” Bankrupt. A magyar színér egyik legstabilabb, legmegbízhatóbb formációjáról van szó, akik évek óta hozzák a megszokott színvonalon ezeket az egyszerű, de mégis hatásos számokat.
A Bankrupt, mint már egy korábbi kritikában is leírtam, számomra mindig az egyik olyan banda lesz, amit szívesen meghallgattatok egy külföldivel, ha megkér, mutassak egy jó magyar punkzenekart. Erre persze az angol szövegek is alkalmassá teszik. Más kérdés, hogy én egyébként támogatnám a magyar nyelvű számokat is, mert valamiért elvárom egy magyar zenekartól, de legalábbis mindig örülök neki, ha magyar számokat (is) ír.
Az új album összességében nem szárnyalja túl az eddigieket, de nem is rosszabb náluk. Akinek bejön a Bankrupt eddigi életműve, az mindenképp szerezze be ezt az albumot is. Akinek meg nem jön be, az teljesen hiába olvasta el ezt a cikket.