Punk Portál - 2024. április 19.





 

Fanzinbemutató: Head Shot #1


Írta: K László
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2008. szept. 17. szerda - 20:50

Ahogy a Kurva Anyád! Booking létrejöttéről és működéséről mesél Dan, az alátámasztja: egyáltalán nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy elhívja valaki a kedvenc zenekarait Magyarországra fellépni. Szervezés kérdése az egész. Te mire vársz még?! Mozdulj! Nézz szét!! Keress társakat!!! Pattanj például bringára, ha szeretsz veszélyesen, de egészségesebben élni. Vár a Punk Bike Crew. Kirándulások, bandázás, koncertlátogatás. Micsoda élmény lehet együtt tekerni velük 2008. szeptember 22-én a Critical Masson! A további kulturális programokról a Punkportal PBC fórumában vagy a myspace-es honlapról lehet tájékozódni.

Érdekes Huszár Jani nemzetközi punk-összehasonlító vizsgálata is, következetes elhatárolódása a náci punkoktól szimpatikus, egy tévedését viszont helyesbíteni kell: „A jobb oldalhoz még csak érintőleg sincs köze a punk-nak vagy a hardcore-nak, hiszen ezek az életfelfogások a legnagyobb ellenállói a világon mindenhol a jobboldali propagandának.” Butaság a punkot kisajátítani a baloldalnak, vagy a liberalizmus zászlóvivőjének megtenni, de fiatal még Huszár, lehet idealista. Nem túl messzire visszatekintve: a ’80-as évek magyar punkja egyértelműen és jogosan jobboldali volt (többnyire), hiszen a kommunista diktatúrával szembeni ellenérzés, undor, megvetés fejeződött ki a punkon keresztül. És itt nem csupán a közismert CPg-Auróra Cirkáló-Kretens-Elit Osztag-történeteket lehetne sorolni. Fel sem merül, hogy ők neonácik lettek volna (nem voltak), s magukat jobboldalinak valló emberek sem feltétlenül azok. Természetesen a mélymagyar, idióta rasszisták húzzanak a picsába, ám ha valaki még meg tud különböztetni jobb- és baloldali értékrendet ebben az elbaszott világban, s jobboldalinak tekinti magát az alapján, vagy családi tradíció miatt (nem, nem ávós-nyilas-csendőr nagypapára gondolok), attól még nem kell a mókusok közé dobni. Szerencsére Huszár úr korrektnek tűnő szemléletmódja arra enged következtetni, hogy minden esetben pontosan utánajár(na) a dolgoknak kinyilatkoztatásai előtt. Azt ugyan sosem fogom megérteni, hogy miért kellene toleránsnak lennie a punknak, de ez az én bajom. Miért ne lehetne beszólni a buziknak éppúgy, mint a boneheadeknek? Mindig csak a szegény politikusokat és a bankárokat szabad bántani? A bal- és jobboldali demagógia ugyanúgy demagógia.

De vissza a kultúrához! A lap második felében az ingyenesen beszerezhető 38 kaliber című képregény készítőjével olvasható interjú, s végül (a) The Last Minute és a magyar ska kerül terítékre. A Head Shot szerkesztője vélhetőleg hozzá közelálló személyeket szólaltatott meg az első számban, de ki nem így csinálja, ha hiteles figurákat keres?
Ügyes, mértéktartó dizájn és változatos tartalom jellemzi a lapot, esélykiegyenlítő jelnyelvi rejtvény-üzenet is van, sőt még Uri Geller is felbukkan egy pillanatra: „Haromra mindenki szupportalja a sajat scenejet! 1. 2. 3. MUKOGGY!!” Úgy legyen. Jöhet a következő szám.

Head Shot (2008. szeptember, 12 oldal (A/5), ingyenes, headshot@page.hu)