Punk Portál - 2024. március 28.





 

Hatóságilag Tilos - A híd (X-Art projekt, 2008)


Írta: Bubsy
Feltöltötte: Mozart
Ekkor: 2008. jan. 21. hétfõ - 21:11

Ágai Péter barátomnak hála volt szerencsém hallani a nemrégiben újra összeállt Hatóságilag Tilos ötödik lemezét. Az album A híd címet kapta, amit a borító is tükröz. Amikor jobban megnéztem, elgondolkodtam, nem túl egyszerű-e ez a borító a régebbiekhez képest? Aztán elkezdtek peregni képek: Mi történt az éjjel? - valami rajzolt hangszerek derengenek, és valami rózsaszínes háttér (ha rosszul emlékszem, bocs). Folytatás - igen, az az, amin kicsiny bolygónkat egy erős kéz szorítja. Valahol - sárgás, régies kép, amely egy parasztházat ábrázol. Filmek - hm… ja, megvan, a moziban ülő, filmet néző emberek! Egy szó, mint száz, nekem még ezek után az albumborítók után is nagyon letisztultnak tűnik a Híd. Na, nem baj, gondoltam, majd a belső kárpótol a külsőért. Kinyitom a borítót, fekete alapon fehér betűkkel a szövegek, a végén egy koncertkép a bandáról, és a szokásos infók. Ének, gitár, borító, köszönet stb. A lemezen pedig csak a kék folyó látható 10-szeres nagyításban.

Az első szám a Hanyatlás kora. A szöveg kicsit rövid, kicsit tömör, de lényegre törő. Nekem csupán egy résszel lenne bajom: „Itt vagyunk egy új kor hajnalán / Rohanunk a szakadék felé / Az utat reklámtáblák borítják / Csillogás, műmellek, plasztik ideák”. Ennek a szakasznak az első sora. Szerintem ez a „kor”, amiről McCheap beszél, már rég eljött.
A következő szám a Mennyit ér címet viseli. A szöveg sajnos itt még rövidebb. Újfent csak azt tudom mondani, hogy van mondanivalója, de nagyon rövid. Mint ahogy az egész szám is. 1 perc 32 másodperc.
Na, itt jön az egyik kedvencem. A gonosznak nincsen szarva. Újfent a TV-ben látott gonosz témáját járjuk körbe, csak egy kicsit más szemszögből. Itt már élőben is találkozhatunk vele, és rájöhetünk, mennyire más, mint a TV-ben. A zene amúgy a HT-tól nem a legmegszokottabb, kicsit nyugisabb, majd a refrénnél kicsit odabaszósabb.
A negyedik szám szintén a kedveltebbek közé tartozik nálam. A mű a Kicsi lány címet viseli. Mint tudjuk, Attilának nemrégiben született meg a lánya, s ő ihlette ezt a dalt.
Az ötödik szám címe az a tipikus HT-s stílus. Rendszerlogika. Gondolom, a cím után nem kell taglalnom, miről is van itt szó. Nekem kimondottan tetszik a végén az a három versszak, melyben szavakba önti eme rendszer logikáját.
Hatodik szám. Szenvedély. Ez a másik kedvenc. Sajnos a szöveget itt sem vitték túlzásba. Négy versszakban hallhatjuk, hogyan emészt fel egy üzletembert a mai világunk.
A Korunk magányos Krisztusai már kicsit más tészta. Gyorsabb, pergősebb, HT-sabb. Igaz, először kicsit furcsállottam benne azt a „Hejj-hejj” vokált, de aztán megszoktam.
Nos, szövegmennyiségileg mindenképpen az Örökké utazók viszi a prímet, amelyben kiderül, mi mindent is tudunk mi, és mennyi mindent megmondtunk már régen.
A szokásos lassú számok sem hiányozhatnak a lemezről. Ilyen a Ne várjatok rám, melyben egy srác életének egy fontos momentumát ismerhetjük meg. Nem sok mindent fűznék hozzá, jól eltalált dal lett.
A mesének vége, de az albumnak még nincs. Ez csak a 10. szám a 13-ból. Újabb dübörgős, pörgős szám arról, hogyan is változik a gazdaság.
A következő szám a szerintem már sokak által ismert és kibeszélt Híd.
Elérkeztünk az utolsó előtti számhoz, mely az Együtt címet viseli. Nem tudom miért, de amikor az elején a basszus mellé belép a gitár, nekem egyből a Blink 182 ugrott be egy másodpercre. Persze pár pillanattal később, amikor elkezdődött a tábortűzi akusztikus feeling, rögtön elröppent ez a gondolat. A szám jó, laza versszakok, és zúzós refrének. Nekem kicsit sok benne az „Óóóó”.
Az utolsó szám a Mennem kell tovább. Gondolom, nem véletlenül lett ez az utolsó. Nekem picit a Mi történt az éjjel? című albumról a Az országút harcosa ugrott be. Mondjuk nagyon más, mind szövegileg, mind zeneileg, de valamiért akkor is.

Összegezve, szerintem egy újabb bulizós, rendszerellenes HT album lett ez is. Hozták a szokásos formájukat, néhány újítással. Azért egy-két helyen egy kicsit látszik, hogy Attila sokáig folk zenéket játszott. Gondolok itt a sok elnyújtott hangra. Nekem a bajom még annyi, hogy néhol nagyon kevés lett a szöveg…
A lemezt megvehetitek az Underground Store-ban, és a Szövetség utcai Merch from hell-ben (ex-nemArt), illetve megrendelhetitek a x-art_projekt@freemail.hu címen 1500 Ft-ért. De megvásárolható az interneten is mp3 formátumban, dalonként 0,99 dollárért.