Punk Portál - 2024. április 19.





 

2007. V. 27. Szeged, Garaboncziás - Embers, Penalty Kick, Zero Tolerance, Lights Go Out, Reign of Rain


Írta: Buster Blues
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2007. máj. 28. hétfõ - 14:00

Már az Embers alatt, a buli vége felé jutott eszembe, hogy anno, mikor az első koncertet akartuk erre a helyre szervezni, ami még Apostolok tanyája (normális neve már sosem lesz, úgy tűnik) néven működött, felhívtam az akkori tulajt, csak biztos ami biztos alapon a lefixált időponttal kapcsolatban, kb. a buli előtt 2 héttel. Csak akkor közölte az a fasz, hogy ő hallott valami kidobó haverjától arról, hogy milyenek ezek a „pánk” koncertek és hogy az egész le van fújva. Azt azóta sem tudom, mikor derül ki, ha én nem hívom fel, azt viszont már tudom, hogy jól tette, hogy otthagyta a helyet olyan embernek, aki képes felfogni, hogy emberek csak akkor járnak ki a város szélére egy kocsmába, ha program van, akkor viszont igenis kimennek. Az eddigi rövid működése során a Garabonciás már vendégül látta a magyar „színtér” zenekarainak jelentős részét, bizonyítván, hogy a szegedi underground élet egyáltalán nincs a Városi Rock Klub (újbóli) működéséhez kötve. Persze ott nagyon sok minden történt, kezdődött, nagyon sokan fordultak meg, ez elvitathatatlan, de az utolsó éveiben mikor tudott ilyen mennyiségű érdemleges koncertet felmutatni? Nem sokszor. Szóval igen, a Garab' még mindig egy kocsma, hülye képekkel, mennyezetről lógó diszkógömbbel, de egyetlenként ad otthont a koncerteknek, és a vezetőség hősiesen küzd a szomszédsággal. Köszönjük.

hansonEnnyit a helyi viszonyok elemzéséről, rá kéne térni a ma estére. Természetesen késés, 6 helyett 7-kor kezdődik a buli, 10-kor kéne befejezni, 6 zenekar... ahogy lenni szokott.
A Have No Choice kezd 'battáról. Van néhány jó pillanatuk, de összességében semmi érdekes, metálos, harminckettedpengetős hardcore. A második számra már többen megállapítjuk, hogy a dobos a Hanson nevű banda dobosára hasonlít (bal alsó), remélem, még mindenki emlékszik rájuk az MTV-ből. Emellett kesztyűben dobol és ráérő idejében dobverőt is próbál pörgetni, ilyet én utoljára 'Csapda koncerten láttam, nem lopja be magát a szívembe. Úgy emlékszem, volt valami feldolgozás, már nem tudom, mi lehetett.

Másodikként egy friss szegedi metalcore formáció, csaj énekessel (bocs), a Reign of Rain. Kíváncsi voltam rájuk, mivel a tagok közelebbi-távolabbi ismerőseim, és szerencsére nem kellett csalódnom. Persze rutint még kell szerezni, de legalább vannak ötletek a zenében, nem csak a folyamatos tercelős gitárok váltakoznak az üreshúros beatdown-okkal. A feldolgozás nem sikerült túl jól, The Black Dahlia Murder volt, ami még tökéletes előadás mellett sem perdítette volna táncra a közönséget. Ebből a zenekarból még kisülhet tényleg jó dolog, főleg, hogy a tagok nagyon fiatalok. Éljen, Szegednek van egy új zenekara, még ha metalcore is. :)

Harmadiknak jött a Lights Go Out, akik debreceniek, az énekes posztot viszont immáron Busa Gergő tölti be (Csongrád, ex-Quest From Inside). Biztos valami kiadós dolog miatt árulják a Brigád cédéit is, pedig igazán nem kéne, ugyanis velük ellentétben ez egy jó banda! Nagyon gondolkoztam rajta, hogy kihez hasonlítanak, de még mindig nem igazán tudok rájönni, talán a Hand To Hand-re, esetleg egy bunkóbb, hörgős Time In Malta lehetne ilyen. Szóval az állandó döngölésen kívül néha voltak mindenféle összetettebb, szebb harmóniák, meg torzítatlan részek. Az utolsó szám egy levezető outro-val végződött, ami persze nem pánk, meg idő sem volt, de akkor is jó volt. Gondolom ott van a felvételen is, amit elfelejtettem végül beszerezni, pedig élőben ugye csak erős sejtéseim lehettek a zenét illetően.

A szünetben elmentem vacsoráért, amit egy öt perces belvárosi séta keretében fogyasztottam el, így a Zero Tolerance elejét lekéstem, de belefért, őket már sokszor láttam, és nem igazán változtak azóta sem. Nekik már idő előtt kellett befejezniük, 9 óra után, addig viszont elég erős zúzás volt, kb. ennyi maradt meg belőle. Meg lesz új felvételük is a nyáron.

Gyors átállás után jött a Penalty Kick, szegény gitárosuk gipszelt lábbal vállalta a koncertet, a bézgitárnál pedig nem Török volt, nem tudom miért, nem vagyok naprakész a bandát illetően. Talán 3 saját számra volt idő, az egyik azt hiszem a Stop The Falling volt, ezeken kívül pedig nem maradhatott el a Young 'Til I Die, ami nem tud nem sikert aratni.

Végül negyedórával a hivatalos időlimit előtt kezdett az Embers. Abszolút divatos, abszolút európai színvonalú mosh-metál, pazar Maiden témákkal és gondosan előkészített beatdown-okkal. A harcosok ropták is minden egyes adódó alkalommal, szerintem viszont ezek a számok az albumon inkább, de élőben is túl hosszúak, néhány számvégi belassulást még bőven el lehetne hagyni, nem vesztenénk vele semmit. Valamikor negyed tizenegy környékén ért véget a buli, a szomszédok is kibírták, a kecske is jóllakott, szóval mindenki elégedett indulhatott haza, bár úgy tűnt, 30-40 fizető vendégnél sokkal több nem volt, reméljük, azért mindenkinek jutott egy kis benzinpénz.

http://www.myspace.com/havenochoicehc
http://www.myspace.com/floodhascome
http://www.myspace.com/lightsgoout
http://www.myspace.com/zerotolerancebphc
http://www.myspace.com/penaltykick
http://www.embers-metal.com/