Punk Portál - 2024. március 28.





 

Self Control - The Project (Demo, 2007)


Írta: Mozart
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. ápr. 24. kedd - 09:08

A Self Control egy szekszárdi zenekar, és mivel a promó CD-hez kapott bemutatkozó levelecske és a honlapjuk is elég vicceskedős hangvételű, arra számítottam, hogy valami újabb olyasmi fiatal tehetséget adott ez a város a világnak, mint a Prosectura vagy a Fürgerókalábak... Azonban a demóba belehallgatva elég hamar kiderül, hogy itt eléggé másról van szó, őszintén szólva nem is igazán értem, miért (többek között) a Punkportált szemelték ki az első hanganyaguk népszerűsítésére. De végülis az underground az underground, szóval ne zárkózzunk el semmitől hallgatás nélkül, legalábbis nekem ez a hozzáállásom. Egyébként a már említett promóciós levélben a zenekar úgy definiálja a zenéjét, hogy "ugrabugra drum n'bass nu-metal ízirájder öcsém mindenki ugrik HC". Szó se róla, elég divatos dolog ilyen hosszú stílusmeghatározásokat írni, de igazából bőven elég ezek közül egy is: a nu metal.

Nem is akarok vájkálni itt abban, hogy hogyan keverednek mindenféle stílusok a számokban: én a nu metalhoz egyrészt nem értek, másrészt meg ha azt mondják nekem, hogy nu metal, akkor én pont erre a zenére gondolok, amit ők csinálnak: kemény, zúzós gitár, lassú tempó (a HC-hez képest), hörgős vokál, néha egy kis dallam az énekben, na meg valami, ami kevés magyar zenekarban van: egy DJ, aki szkreccsel, és a koncertekre is elkíséri a bandát. Ez szimpatikus dolog, mert nem szeretem, amikor a gitárok mögé felvételről vannak bejátszva különböző effektek koncerten. Ja, és két dobos van (helyesebben dob és "percussion", ahogy a demóban található).

A demó négy, angol nyelvű számot tartalmaz, mindegyik három és négy perc között. Nem nagyon tudok különbséget tenni köztük, mert mindegyik dzs-mollban íródott, de az tény, hogy eléggé bulizós zene, legalábbis akinek ez a keményebb fajta irányzat jön be, az rázhatja a haját, meg minden. A hangzás persze nem nyugati, de magyar szinten közelíti a tökéletest, elég tömör és életteli, minden teljesen jól hallatszik, és elég jók a zenészek is (az első számban például van egy nagyon durva basszus+ének rész, de a gitáros és a dobos tudására sem lehet panasz). A CD egyébként tartalmaz egy multimédiás részt is, ami koncertképekből és promóciós zenekari fotókból, valamint egy (jórészt stúdiós felvételekből álló) videóból áll.

Az anyag első demónak mindenképp megállja a helyét, sőt! A srácok nyertek már egy tehetségkutatót is, szóval kívánjunk nekik sok szerencsét a magyar (esetleg később külföldi?) színtéren való boldoguláshoz, aki meg szeret nu metalra hajrázni, az szerezze be a CD-t potom hatszázér'. További infókat a zenekar honlapján találtok:

http://www.selfcontrol.uw.hu