Punk Portál - 2024. április 24.





 

Only Crime – Virulence (Fat Wreck, 2007)


Írta: Mozart
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2007. jan. 27. szombat - 17:58

Az Only Crime egy all-star banda, és ha nem is a legcsúcson lévő zenekarokból érkezett tagok alapították, azért érdemes megemlíteni a felállást: az énekes a Good Riddance-ből ismerős Russ Rankin, a dobos Bill Stevenson (Descendents, All, Black Flag), a basszusgitáros Doni Blair (Hagfish), a két gitáros pedig Aaron Dalbec (Bane, Converge) és Zach Blair (Hagfish, Gwar). Egész szép kis válogatott. És hogy milyen zenét is csinálnak? Zajos, csörömpölős, sokszor disszonáns, kísérletező elemekkel és hardcore-hatásokkal bőven megspékelt punkot. Sajnos nem az én mondatom, hanem a hivatalos bemutatójukból vettem, de tényleg találó: úgy kemény, hogy egy kicsit sem „metálos”, úgy dallamos, hogy egy pillanatig sem „popos”, és úgy kísérletező, hogy nem evez az „art rock” veszélyes vizeire.

Bővebben kifejtve, úgy kell elképzelni ezt a zenekart, mint a Good Riddance-t (na igen, az énekes hangja azért nagyban meghatározza a hangzást), kiegészítve egy nagyon változatos dobbal, és érdekes / furcsa / változatos / kísérletező gitárriffekkel. Természetesen a régebbi, kevésbé dallamos GR számokra gondolok itt, annak ellenére, hogy az Only Crime is tud dallamos lenni néha, de legtöbbször csak a refrének erejéig, és tényleg valahogy eredetibbek a dallamok, mint Russ „főbandájában”. A szövegek szintén a GR-t, valamint a Bad Religion számait juttatják eszembe, de nem a konkrétan politizálósakat, hanem azokat, amelyek csak szimplán világvége-hangulatúak. Sokszor nem értem a szövegeket, egyrészt szótárazni kell rendesen, másrészt elég sok képi hatással élnek, és nem nagyon mondatokba, inkább „sorokba vannak fogalmazva”. A ködös részek ellenére is érzi az ember, hogy komoly dolgokról szólnak, még olyankor is, amikor személyesebb hangnemet ütnek meg.

Nekem személy szerint a Good Riddance-nél jobban tetszik ez az album, valahogy sokkal eredetibb, frissebb és mégis kiforrottabb zene. Profi zenészek összeállnak, és csinálnak egy jó kis zajos hardcore-punk lemezt. Akinek tetszik a régi GR, és még jobban szeretné, ha változatosabb lenne, az ezt ne hagyja ki (persze azért muzikális világmegváltásra ne számítson). A disszonáns hangzás miatt azért hagyni kell érlelődni, minden hallgatással jobb lesz. Kíváncsi vagyok, hogy az elvileg más zenekarokban is játszó tagok mennyire veszik komolyan ezt a bandát; nekem mindenesetre többnek tűnik egy szimpla projektnél, és a jelek szerint érdemes rá koncentrálniuk.
http://www.onlycrime.com