Punk Portál - 2024. március 29.





 

Reaction fanzine #1


Írta: Klein
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2006. aug. 29. kedd - 23:13

Széttetovált bálvány tekint közönségére: John Joseph a Cro-Mags-ból, kultikus zenésztársakkal Budapesten - névvita miatt Fearless Vampire Killers néven -, hogy a „klasszikus” The Age Of Quarrel albumon kívül Bad Brains-számokkal is szórakoztassa az (új fanzin borítófotója alapján szemmel láthatólag) aktív rajongóit. A Reaction-ben szereplő lefordított dalszövegekből kiderül, aktuális-e még a két évtizede megfogalmazott mondanivaló.

A szerkesztői beköszönő nagyon pontosan rögzíti terveiket, a lap profilját és szerkezetét, s utal a készítők múltjára is: „A szerkesztő csapatból egyeseknek már van e téren tapasztalata, legyen szó akár nyomtatott, akár webes fanzine-ról” - ígér profizmust a jártasság, s valóban magas színvonalon teljesítik is a maguk elé tűzött célokat. De olvassunk még a sorok közé (között, avagy közül): „… a Reaction lapjain mindenekelőtt interjúkat, beszámolókat, kritikákat, szövegfordításokat találhat a kedves olvasó, míg a http://www.thesixcuts.hu oldalain a napi híreken lesz a hangsúly, s nem szabad megfeledkezni a Download Centerről sem.
Az interjúk közt találni egy rovatot, ahol nem konkrétan zenekar bemutatása a cél, hanem inkább a magyar színtér generációs különbségeit vázoljuk fel. Ehhez egy-egy idősebb, valamint fiatalabb személyt választunk beszélgetőpartnernek, akiknek személyes történetükön/véleményükön keresztül talán jobb rálátást kaphatunk a magyarországi hardcore múltbéli és jelenkori helyzetéről.” A lap első számában Szántó Tamás és Varga Dani osztja meg gondolatait, élményeit. De haladjunk sorrendben.
Budapesten készítettek interjúkat öt neves külföldi banda tagjával, s a koncertjeikről is olvashatunk beszámolókat hátrébb. Kingpin és The Deal tagok projektjeként indult a Rise And Fall, „mint egyfajta egyvelege az Integrity, a Ringworm-féle hardcore-nak, valamint az olyan New York Hardcore-nak, amit a Cro-Mags, vagy a Leeway képviselt” - írta körül a zenekar stílusát a gitáros, mikor az Into Oblivion albumukkal turnézva eljutottak a Süss Fel Napba. Cedric a segítőik közt elsősorban a Converge zenészeit említette, s hopp, ügyes szerkesztői fogásként máris Nate Newton (Converge-basszer) viszi tovább a szót, aki Doomriders nevű csapatával járt fővárosunkban. Röviden szól a sXe-ről és a vegetarianizmusról, s megismerhetjük zenei ízlését a frappáns villámkérdésekre (Motörhead vagy Misfits?, Turbonegro vagy Zeke? stb.) adott válaszaiból. Zach Jordan, a Bane gitárosa beszél az egyik legjobb barátja és dobos zenésztársa emlékére alakított Silent Drive zenekarról. „Pete és én épp úton voltunk a Bane-nel, mikor jött a telefon, hogy Steve meghalt autóbalesetben… Körülbelül 36 órára voltunk onnan, ahol élünk, lemondtuk a maradék turnét, és hazamentünk. Az egész 36 órányi út - ez volt a legcsöndesebb utazás, aminek valaha is részese voltam. […] minden szomorúság, ami bennem van, a Silent Drive-ban jön ki. Amikor a Bane-ben gitározom, minden agressziómat ott adom ki.”
A majdnem csak munkává váló, de az elüzletiesedés előtt feloszlatott Seattle-i Champion gitárosa, Aram Arslani „egyebek mellett” a Betrayed énekeseként kívánja közvetíteni az Üzenetet. Akkora X-ekkel a kezin, mint amilyen böhöm András-kereszteket rajzoltam én is magamnak vagy 15 éve, meghallván a Mora Lisa együttes „Kezemen jel a kereszt…” számát. (Csak hogy röhöghessetek, hülye hippik! :) John Joseph nem finomkodik, rávilágít a sXe túlkompenzálási indítékaira is: „Én nem drogozom, de X-eket sem hordok a kezeimen, mert nincs szükségem rá. Ez az én személyes döntésem. Józan vagyok, mert az apám alkoholista volt… Ian MacKaye, aki kezdte az sxe-t… Tudjátok miért lett az? Mert az apja szintén egy alkoholista volt, aki a szeme előtt verte meg az anyját…” Nem vidám történet a Cro-Mags zenekari név használata körüli vita sem, az átverések, az egykori „testvérek” internetes sárdobálása. Jól társul viszont (a) The Age Of Quarrel lemezről elmondottakhoz a Tudd, mit tátogsz rovatban közölt valamennyi angol dalszöveg és magyar fordításaik a szerkesztőktől.

Mit kínál a magyar nemzet hardcore-ra vágyó fiainak? A megismételhetetlen United Side-koncert után nemcsak a zenekar múltjáról és az SCHC jövőjéről meséltek a honi legendák, hanem szóba került a divat és a hardcore, vagy a Reaction másik cikkében Szántó Tamással alaposan kivesézett BPRNR is. A szombathelyi Savaria Colonia Rebirth Festen szintén fellépő Motivation tagjai nem vették igazán komolyan (gyakran elröhögték) a válaszadást, majdnem többet megtudni róluk a bemutatkozó lemezükről írt ajánlóból, de a vidám hangulatú interjú legalább egy kis változatosságot visz a lapba. A fénymásolás miatt néhány oldal nehezebben olvasható, ám annyi bőven belefér. Két koncertbeszámolóban szerepel a szimpatikus Something Against You, s hardcore fanzine-hoz méltón az április 1-ei AMD visszatérésről is tudósítanak. Remélem, a következő Reactionben is lesz AMD, meg azután is, és mindig! :)
Az eddig említetteken kívül a Social Free Face méltatlanul kevés figyelmet kapott 2004-es albumát (Szélsőségek sodrásában) dicsérik, valamint a német metalcore-ral büntető Under Siege második nagylemezét és egy Modern Life Is War/Kill Your Idols splitet.
Egyetlen fanzine-t ismertetnek csupán, a belga Die Jebbis #3. számát, amit xBencex lopott a Groezrock fesztiválon. Kész a leltár. Nekem sok ez a 72 oldal, túl tömény, a harmadik kiadás hátlapját leszámítva sehol egy kis játékosság, idiotizmus, keresztrejtvény vagy dot-to-dot. Profi zenei információs lap, adatgazdag, precíz tájékoztató a hardcore világáról. Semmi több, pontosan amennyit felvállaltak. Interjúk, beszámolók, kritikák. Ősz elején a második számban már (ígéretük szerint) levelezési rovattal.

#1. – 2006 május. – 72 oldal. – 300 Ft. – reactionzine@gmail.com