Punk Portál - 2024. április 23.





 

2003.03.01. - Szombathely - 3. Punkmaraton


Írta: Windclon
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2003. már. 3. hétfõ - 21:46

Délután egykor startoltam itthonról, mert mentem ki nagykanizsai arcok elé a buszpályaudvarra. Már ilyenkor (!) találkoztam pergőt meg verőket cipelgető punkokkal. :) Jöttek is Lindrosék, utána kocsma. Onnan meg gyalog ki Végállomásba. Útközben InterSpar útbaejtése vodka és egyéb nedű vételezése céljából. :) Már 4kor ott voltunk, és ott üldögélt kb. 50 punk a sörkertben, mindegyik előtt spar kóla-sör-bor-vodka, az osztrákok előtt márkás borok, meg az olaszok is vedeltek ezerrel. Volt, aki már ekkor hullarészeg volt. Irigylésre méltó dolog több száz kilométert utazni azért, hogy az ember jól leigya magát. :) Találkoztam egy csajjal, aki Bratislava-ból (Pozsony) jött stoppal egyedül. Nem semmi. Pangás-ivászat ez ment kb. fél óráig, majd begördült két helyijáratos busz... 100%ig zsúfolva punkokkal, akik a jegy és a bérlet zárójelbetételével utaztak. Nagy üvöltözés, meg robaj, leszáll mindenki, elözönlik a teret. Szép látvány volt. A bejáratnál már állt a sor. Meg a kocsmában is. Jó üzleti érzéke van a tulajnak, mert megemelte egy picit az árakat. Pl. egy nagyvadász (vbk) 170Huf volt. Gyűlt a tömeg, sok tarajos meg tarajnélküli, szakadt és kevésbé szakadt, magyar és nem magyar. Külön előrevetíti az EU kompatibilitás problémájának teljes nemlétét az, hogy egy 5fős osztrák társasággal próbált egyik arc társalogni, persze magyarul... Tolmácsolgattam. Megtanítottuk őket káromkodni. Szépen gyűlt a tömeg, kurva sokan voltunk, és elfértünk. Megjelent Aberrált Atya kissé illuminált állapotban és németnyelv-tudását bizonygatta burgenlandi kollegáknak, ami kimerült a "Buchstabieren bazmeg!"-ben. Aberrált Atya állítása szerint ez az idézet így nem helyes - Dan

Kezdett az Invasion, akiket még soha sem hallottam de nagyon tetszett. Kellemes punkmuzsika jó szövegekkel. Itt még nem volt aktív a pogó, hárman próbáltunk életet lehelni az Iszonyat zenekar tagjaival a punnyadó és fetrengő emberkékbe. Az utolsó számra beindult a táncitánci, ugyanis KFT - Afrika feldolgozása volt. Mikor vége lett, ráhúzódtam a borhálózatra, és azt tapasztaltam, hogy fincsi a bor csak drága. Sebaj, egyszer belefér. :)

Másodikként édesanyátok kedvenc zenekara, a Csók és Könny lépett fel. Aberrált szája természetesen be nem állt. De nem baj. Röviden véleményem róluk, hogy fasza. Nagyon tetszik a szövegviláguk is, meg a zene is király. Itt már tomboltunk ezerrel, ment a pogó. Elég sokat játszottak.
Wc szünet. Élmény volt nézni az embereket, akik a budiablakon át próbálták felhúzni barátaikat a belépő megkerülése miatt. Tudni kell, hogy két méter magasan van kb. az ablak, szóval ember legyen a talpán, aki felmászik. Ez a szervezőknek sem tetszett, Fuksz szóvá is tette, ami maximálisan megérthető.

Tizenhéték következtek, akikre, mint mindig, hatalmas tombolás, skankingolás-pogót produkált a közönség. Különösen tetszett, amikor Szasza az Iraki háború ellen beszélt, és kiosztott a közönségnek USA feliratú bombákat. Nekem egy bombát és egy iraki zászlót sikerült megcsípnem. A hátránya az volt, hogy kartonra volt festve, és fogott. De a hangulatot fokozta. Röpködtek az emberek és az amerikai bombák, meg tépdesték is őket. A számokról no comment, mert hozták a szokásos formájukat, ami meg kurva jó. Sümi józan volt. Dicséret érte. :)
Egyik legdurvább dolog a tizenhét után jött. Megyek a wc felé és egy 140cm magas kb. 12 éves tarajos hajú kissrác rohan be a lányvécébe anarchiázva, ordítozva. :) Szegényből mi lesz mondjuk 17-18 éves korára? No nem baj kell ez.

Innentől kezdve a sorrend nem 100% mert a fene se emlékszik rá. Asszem Little Noise jött, amit a közönség végigtombolt. Én ez alatt kinn üldögéltem és pesti emberkékkel beszélgettünk Che Guevara bácsiról, és arról hogy ki mennyire művelt a terén. Jópofa volt, mert mind olvastuk Moldovától a Napló c. könyvet.
Szlovákiai magyarok léptek a színpadra, a Konflikt. Iszonyatos zúzás, emberek a levegőben. Nem maradt épen senki, nekem is elszabták a pólómat. A színpadon is táncoltak többen is, amit a szervezőség nehezményezett. Eszméletlen jó hangzás volt, és az énekes-gitáros is szimpatikus ember.

Ezt követte, ahogy magukat nevezték a Sarló és Kalapács Hagyományőrző egyesület, ismertebb nevén a Picsa. Amíg hangoltak, addig hallottam osztrákok dumáját, és nagyon tetszett. "Ja, ja Picsa politische band..." :) Érdekes, sőt mondhatni kuriózum hogy a csapat legjózanabb tagja Vili volt. Akiben harcolt az alkohol, az pedig Feri. De nem baj, jó volt. Itt-ott szarakodott a technika, de sikerült megoldani. Különösen jó volt, hogy gondoltam magamban: "ha ezek megint a dollárhatalompornóval kezdenek, akkor kimegyek". Szerencsére nem ezzel kezdtek, hanem a jó öreg Nyaljátok ki albumról (asszem) játszották a dr kátrány és toll prof.-t. A Dhp csak a második volt, de sikerült elbaszni a ritmust, így újrakezdték, ami a közönséget csak spannolta. Hatalmas pogó, mint általában. Itt-ott politikai vonatkozások, meg ami általában jellemez egy ilyen hangversenyt. Sok régi számot játszottak, utoljára a Commandantét. Mikor vége lett, ismét levegőzés-ivás szünet. Sajnáltam picsáékat, mert ahogy cipelték le a cuccaikat az egyik erősítő leesett és elég nagyot csattant, talán nem lett nagy baja. Lent vettem egy Ice Teát 260 Ft-ért. Fél litert (!)...

Asszem Maltschick's Molodoi jött, és utána Youngang. Az utóbbi nagyon tetszett, az előbbi kevésbé, bár határmenti barátaink élvezték. A Youngang rohadt egyedi. Egy zenét tökre fel tud dobni, ha nem angol vagy magyar a szöveg, hanem valami nonkommersz nyelv, pl. olasz, szlovák. :) Bocs hogy erről nem írok többet, de itt épp fetrengtem, mert "fáradt voltam". :) Pirospont a Végállomás stábjának, mert a koncertrészből minden széket kivittek, hogy a fáradt harcosok elfekhessenek, és az is nagy pozitívum, hogy a kocsma előtti tánctéren padok, meg székek voltak, ami reggelre meg is telt alvó emberkékkel, bár valaki az egycsillagos szállást választva ülve aludt, de akadt, aki állva. :)))
Itt nem egészen tudom, hogy mi jött meg mi nem, de Böilerre emlékszem, és nagyon bejött. Életem 2. Böiler koncertje volt. Egyszerű és nagyszerű. Megfogyatkozott a tömeg, mert már mindenki csicsikált, de akadtak, akik végig kitartottak. Szóval jó volt ez is. Miskolci kollégákkal osztottam meg szendvicsemet, és gratuláltam nekik, hogy eddig eljöttek. Mindenki nagyon fáradt volt, így másfél óra múlva útnak indultunk. Előtte útbaigazítottam pár arcot hogy merre van a vasút.

Összességében azt tudom mondani, hogy kurva jó buli volt. Zeneileg is, társaság szempontjából, meg a többi dolog is jó volt... Több mint 500 fizetővendég volt, ami nem piskóta. Most voltam lent plakátokért a Végben, és még mindig nem végeztek a takarítással, kb. a felénél tartanak. Nagyon durva, kb. 15-20 nejlonzsák dugig szeméttel, és még csak a fele... Nagy buli volt!