Punk Portál - 2024. március 29.





 

Graveyard at Maximum - Cirkusz (PiaRRecords, 2006)


Írta: Maminti
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2006. máj. 5. péntek - 15:57

Emlékszem azokra az időkre, mikor még „kisgyerek” voltam. Őrjöngve táncoltunk a Molothow, vagy a Pokol izzasztó koncerttermében, ahol a plafonról lecsapódott a pára. Ilyen alkalmakkor rendszerint a Graveyard at Maximum lépett fel.

Az élmények, a hangulat ott bújkált bennem, mikor betettem a lemezt a lejátszóba, hogy élvezhessem a 30 perc hosszú "Cirkusz-i" előadást.
Az album 9 dalt tartalmaz, melyből az egyik a híres-neves "Európa Közepén". Ha már ez szóba került, haladjuk az utolsótól az első számig.

9. Európa Közepén – a régi nagy sláger, a minden koncerten elhangzó szám, átdolgozva, finomítva, profibbra faragva, a fúvósra kicsit nagyobb hangsúlyt fektetve. És ez jó! A fiúk bebizonyították, hogy kevés változtatás, javítás milyen sokat számít! Egészen jó nóta lett. Kár, hogy ez az utolsó szám (vagy az első?), elhallgatnám még egy kicsit.

8. Másnap – a befejezés előtti dal. Kicsit Sublime-feeling a háttérben sörözgető, beszélgető, koccintgató cimborák zaja. Egész hangulatosra sikerült. Rögtön az első mondat megragadta a fantáziám – „egy hányás a sárban egy repülő az égen”… képzelhetitek. Igazi „kocsmás-gitározós” dal, komoly tanulsággal…

7. Örülj – később akartam csak szóba hozni, de ha már így esett kibököm, tudom, hogy elfogultsággal fogtok vádolni, de nem érdekel. Az, hogy Radópeti belépett a zenekarba, és ő lett a fúvós szekció, sokat dobott a számokon. Ez a nóta is sokkal-sokkal kevesebb volna a trombita nélkül. A dalról annyit, hogy egy kis zúzás, egy kis tánci kellemes egyensúlyban.

6. Feloldozás – sláger, sláger, sláger. Ez az a dal, ami szerintem mindenkinek, aki szereti ezt a stílust, tetszeni fog. Eléggé eltaláltátok fiúk!
Így a lemez közepén el kell mondanom valamit. Kicsit féltem, hogy majd túl Graveyard-os lesz az album, hogy majd azokat az ötleteket, témákat fogom viszonthallani, mint amiket az előző két CD-ről jól ismerek. Tévedtem. Megmaradt a „grévjárdsztájl”, mégis, valahogy érettebb, kidolgozottabb, felnőttebb lett. És itt említeném meg a lemez külsőségeit. Szövegkönyv a borítóban. Rég láttam ilyet, és kifejezetten kedvelem ezt a megoldást. A külső felén a bohóc pont olyan, mint egy régi Stephen King filmben, félelmetes. Ezek után mindenki sejtheti, hogy nem altatódalokkal van tele a cd.

5. Kell1 dal – vagy egy kedilekk? Ez az egyetlen nóta ami igazán nem tetszik – és ezért szégyellem is magam. Nagyon zavar, hogy szinte minden sorról, ütemről egy régebbi, vagy egy más zenekar száma jut eszembe…bocs…

4. Biorobot – jó kis pörgős szám, komoly mondanivalóval.

3. Cirkusz – a címadó. Biztos jó szám, ha a fiúk ezt választották címadónak. Nekem mégsem tetszik igazán. Valahogy nincs egyben. Persze megvan benne minden, ami kell: zúzás, lassulós rész, jó ének, értelmes szöveg, de valahogy mégsem áll össze a kép.

2. Komolyan – a dal hallgatása közben mindig egy kép került a szemem elé. Egy gyerek rohan az úton, és ahogy szalad, köröz a kezével és közben hülye fejeket vág. Na, pont ilyen.

1. Küldetés – az első. Remek kezdés (vagy befejezés?). Soha ennél rosszabbat. Hatásos, dallamos, mégsem közhelyes. Tetszik. Főleg az „Iskolaaabusz”. Kicsit morbidnak találom, de ettől olyan izgalmas.

Juj, még nem is mondtam! A lemez stílusa a „szakértők” szerint: lendületes punk-rock és ska elemekkel ötvözött rock zene…ha ők mondják.
Egy a lényeg, gyerekek! Aki szereti az értelmes magyar szövegű, Pennywise, Millencolin, NOFX dallamvilágú zenét, az biztosan nem fog csalódni! Sőt, ellenkezőleg!
A lemez megismerését nagyban segíti, ha ellátogattok egy lemezboltba (Bp.: Musicland, Headbanger, Shark, NemArt, HammerBarlang, Székesfehérvár: Káosz) vagy megrendelitek a rendeles@piarr.hu –n, vagy a Piarr postacímén. Pár sör árából kijön és a hatása tovább tart! Ha jobban meg szeretnétek ismerni a zenekart, a kiadót, vagy csak több információra vágytok, látogassatok el ezekre a helyekre: www.piarr.hu, www.gam.hu. Ha pedig meg szeretnétek nézni, mit is tud a zenekar élőben, akkor látogassatok el a legközelebbi koncertre!