Punk Portál - 2024. március 29.





 

Krumpliczukor - Kopszkore


Írta: bt
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2006. ápr. 19. szerda - 18:05

Krumplicukor. Kinek mi jut eszébe erről a meseszép összetett szóról? Megmondom, nekem ismerős volt, de bizonyára eltékozolt gyermekkoromnak tudható be, hogy nem efféle cukrászproduktummal állítottam megpróbáltatások elé tejfogaimat. :o) No de vonatkoztassunk is el ettől, írjuk le cz-vel, és máris megkapjuk e név mögött megbúvó szegedi kvartettet, akik saját műfajukat "avantgarde kopszkore punknak" definiálják. Nemrég jelent meg első hanghordozójuk Kopszkore címmel, szerzői kiadásban.

Először is a külcsínt - azaz a borítót - helyezném bonczasztalra. Első dolog, amin megakadt a szemem, az az "ETTŐL BEFOSTOK" matricza, amit ötletesnek tartok, lévén, hogy "Parental Advisory - Explicit Lyrics"-ről már rég lehúzták az összes bőrt, amit csak lehet. Kivitelezése nem szorul bírálatra, teljesen rendben van, mind minőség, mind ötlet szempontjából. Profi nyomdaszökevény, szitázott korong, ami (fogalmam sincs, miért) a Scooter - Our Happy Hardcore nagylemezét juttatta eszembe, biztos azért mert az is narancssárga, csak azon nem volt rakéta - áhhh, csodálatos párhuzam! :oP
Továbbá megakadhat a szemünk egy felettébb barátságos tagokat bemutató képen, amint széntablettát szopogatva csúnyán néznek farkasszemet a tokot éppen kezében tartó kíváncsiskodóval. Egyébként a megvalósítás teljesen DIY, de úgy nem is nehéz, ha van nyomdász a csapatban... Ami talán egy piczit negatívum, az az, hogy írott a CD, de végső soron érthető, hiszen így olcsóbb kihozni az egészet, és egyébként is "rosszabbul élünk, mint négy éve" ;o)

Na de nem a külcsín számít, hanem a belbecs, mint ahogyan azt egy hírös mondásunk is tartja. Egyik tanult kollégám imigyen fogalmazta meg a Krumpliczukor hangzásvilágát: "A nem kicsit vicczes név és stílusmeghatározás egy hamisítatlan ’77-es stílusú punkbandát takar, nem kevés The Clash hatással. Persze mindezt megtámogatva egy szintissel, ami pont elég ahhoz, hogy ne csak egy legyen a sok zenekar közül." Én trendi venszkoptatós popper létemre elfogadom ezt az álláspontot, de ha már hatásokról beszélünk, nyugodtan megemlíthetjük a korai Keserű Gilisztát, de ebben nincs is semmi meglepő, hiszen Kri mindkét zenekarban gitáros posztot tölt be, és a zeneírásból is jócskán kiveszi a részét. A felvétel a borítóhoz hasonlóan teljesen a zenekar érdeme. Fügét mutatva a drága studióbérleti díjaknak, otthon vették föl a 15 számos anyagot, lévén, hogy szegény ember vízzel főz. Ez egyrészt becsülendő, csak hát a hangzás az olyan... olyan... tehát a legjobb, amit otthoni körülmények között egy átlag felszereléssel ki lehet hozni. ;o) Kár, hogy a szinti nagyon sok helyen alig hallatszik, pedig ez az egyik dolog, ami egyedivé teszi a formációt. A lábdob a czudar stúdiókörülmények miatt igen vérszegény. A szövegek "a Nyugat-központú czivilizáció pusztulása és az új világrend kialakulása közötti válságos időszakot dokumentálják" /Kri/ meglehetősen szatirikus megfogalmazásban, úgyhogy ne álmodozzatok kocsmai együtténeklésről a juniti égisze alatt. ;o) Néhány szám (de egy biztos) a magyar színteret ismerve felborzolja majd a kedélyeket, és biztosra veszem, hogy egy-két PC diktátornak okoz majd álmatlan éjszakát, de hát az élet az már csak ilyen. Szövegkönyv használata erősen ajánlott a mondanivaló teljes mértékű katarzisához, mert az ének olykor érthetetlen, részben a hadarás, részben pedig az effektezés miatt, amit egyébként nagyon jó dolognak tartok, csak ügyesebben is meg lehetett volna oldani.

Egy szó, mint száz, az albumot csak ajánlani tudom, aki ismerkedni szeretne az együttessel, az látogasson el a honlapjukra, ahol 5 számot le is tölthet, és éljen az alkotói szabadság. Oly Oly! ;o)

A lemezt megrendelhetitek a krumpliczukor@citromail.hu címen.

http://www.mymusic.hu/zenekarok.php?id=940