Punk Portál - 2024. április 25.





 

2006. II. 21. 1000fryd, Aalborg, Dánia - Lords, Coliseum


Írta: jail break
Feltöltötte: xzoleex
Ekkor: 2006. feb. 24. péntek - 10:33

Végre eljött a várva a várt pillanat, mikor is egy olyan bandát leshetek meg Dániában, ami érdekel is, ez pediglen a Lords nevezetű formáció volt, a JadeTree Records gondozásában.
Kicsit ideges volam, mert pont aznap kaptam egy teljesíthetetlen feladatot a suliban másnapra, de nem érdekelt, tervemen nem módosíthatok, igy hát ahogy tudtam csipkedtem magam a feladattal, jól össze is lett csapva, egyekukac, nemérdekel. Sokkal inkább az, hogy ha szerencsém van, másnap magukkal visznek Gotheborgba. Szóval leginkább csak ezen járt az agyam. Egy-két órával később Pipacs barátom lemondta a túrát, ennek is nagyon örültem. Így hát egyedül maradtam.

Azt tudni kell, hogy Dániában közel sem olcsó mulatság az utazás, így ez a 40 km nekem vonattal drágább volt, mint amikor Bécsben megnézek egy húzós jegyáras koncertet, összeget inkább nem mondanék.
A helyet magát úgy kell elképzelni, mint a Süsit átalakítás előtt, tehát egy kis bár rész, majdhogynem egyben a koncertteremmel, nem egy nagy dolog. Ha előre jelzed étkezési szándékodat a hely felé, akkor 600 ft-nak megfelelő összegért kaphatsz vega kaját 7-8 között. A klubbot nem mondanám squatnak, de van benne egy jó adag, ilyen csináld magad az egész, de sokkal igényesebb sok magyar klubbnál, a szervezők, a fenntartók teljesen korrekt arcok, a VIP szoba egy email ellenében (meg egy kis ismeretség) majdnem mindenki számára nyitva áll, reggel reggeli fogad, kávé, és zuhanyozni is lehet. Többször volt szerencsém kihasználni eme vendégszeretetet, teljes respect. A klub a fellépők kérésére füstmentes, ez most is így volt. Külön öröm, hogy eme helyen a sör is olcsóbb, mint máshol, így hát kettöt ebből is megengedhettem magamnak darabonként 600 ft-nyi összegért, persze kisüveges.

Két fellépő volt kiírva aznapra. Fél 10 fele kezdett is az előzenakar, a Coliseum, akkor mar majdnem harmincan voltunk, a két bandával és a személyzettel együtt, elég családias bulinak ígérkezett. Pár héttel a koncert előtt belehalgattam néhány számba, nem nagyon hatottak meg, ezért nem is néztem nagyon utána a bandának. Egy nagydarab kopasz gitározott, egy Axl Rose-szerű másik basszerozott és volt egy alsógatyában játszó dobosuk is rövid hajjal. A koncert azért élvezhetőbb volt a letöltött számoknál, de szerencsére ez általában így van. Nyomtak egy félórás szettet, köszönet, hogy megnéztük őket, pár szó Dánia szépségéről, gondolom sokat láttak belőle, örültek, hogy az emberek itt bringával járnak koncertre, nagyjából ennyi. A basszer The Holy Mountain pólóban nyomta, csak érdekességképpen, mert nemsokára lesz otthon.

Aztán rövid átszerelés és következett a Lords, teljesen időben voltak, én is örültem, hogy elérem az uccsó vonatomat még haza. Nem igazán vágom a számcímeket, szóval nem írok setlistet, de a lemezről volt minden, plusz egy két új nóta, plusz Black flag Gimme Gimme Gimme a merches sráccal, nagyon ütött a szám, szuper választás volt. Mozgolodás nemigen, azonban heves fejrázás az volt, nem is vártam többet ettől a 20 embertől, aki ott állt, én meg csak kattogtam a gépemmel, hogy megörökítsek valamit az utókornak és persze magamnak. Ja hát igen, nem lenne teljes a kép, ha nem kellett volna otthonhagyni valakit a bandából vízum problémák miatt, így Tony Bailey basszerista nem jelent meg a koncerten, helyette a nagy kopasz nyomta az egyik fél settet és a ”szuper mega giga gitár virtuóz” Axl a masikat. Voltak itt is dícsérő szavak, kedvelték a helyet, örültek, hogy ennyien kiváncsiak voltunk rájuk, naja, relatív, érdeklődtek még valami új iránt a VIP szobában közben pedig lányokra, már arra a kettőre, aki ott volt pislogott. Ráadás nem volt, nem is lett volna miből, még tettem egy reménytelen kísérletet egy ”one more songra” de ebben is egyedül maradtam.

A koncert után még beszéltem velük pár szót, ha már ilyen családiasra sikeredett a buli, mondták is, hogy kicsit több emberre számítottak, de így is frankó volt, mondtam, hogy talán pár magyarral találkozhatnak majd Bécsben, Gotheborg persze kimaradt, a buszban volt hely, nem részletezem, talán az én ”Egyedül nem vállalom be” lúzerségem volt csak. Pár szó a szervező sráccal, hogy miért voltak ilyen kevesen, satöbbi, aztán kiderült, hogy ebben a 150.000 fős városban nincs valami nagy scene, meg a hétköznap is oka lehet. Aztán pár szó a Newborn-ról, csodálkoztam is, hogy idáig elér a híre a zenekarnak, de persze büszke is voltam, és kicsit tovább is vittem a dolgot a ket új bandáig belőlük, amire teljesen bepörgött, így főleg, hogy Hamburgban láthatja is a közelebbi utódot a Raised Fist-tel együtt.

http://www.lordsoflouisville.com/
http://coliseumsoundsystem.com/
http://www.1000fryd.dk