Punk Portál - 2024. április 18.





 

Diszkrét Félhomály interjú


Írta: Fülelő
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. nov. 30. szerda - 00:48

Nemrég jelent meg a salgótarjáni Diszkrét Félhomály minimal rock 'n' roll zenekar első hangzóanyaga, ennek az apropóján tettem fel nekik kérdéseimet.

Elsőnek is pár mondatban foglaljátok össze, hogy kik is lennétek!

Sanyi: Mi vagyunk a Diszkrét Félhomály. Lassan két éve, hogy megalakultunk, akkor még négytagú zenekarként. Azóta már búcsút mondtunk három énekesnek is, jelenleg Péter tölti be ezt a posztot a basszusgitározás mellett. Peti és én már a zenekar megalakulása előtt is zenélgettünk, játszottunk kisebb zenekari próbálkozásokban, Dávid viszont, aki a dobok mögött ül, ekkor kezdte zenei pályafutását, először csak vödrökön... Röviden talán ennyi.

Most jelent meg egy hangzó anyagotok. Mit kell róla tudni?

Dávid: Augusztusban vettük fel ezt a demót a Demo-Studioban Budán. Az a címe, hogy Valahová. Annyira kifejező ez a cím, hogy akár Takonynak is elnevezhettük volna, de nem tettük. Szerintem nagyon helyes döntés volt. Persze az előbb említett matéria is mehet valahová (pl.:zsepi, padlószőnyeg, köztársasági elnök villásreggelije, stb.). Szóval ez egy nagyon nehéz döntés volt. Ingyen kaphat mindenki CD-t, a borítón egy hülyegyerek van, belül néhány fa, hátul meg sok garázs. Négy szám van rajta és szerintem mindegyikért Nobel-díjat kellene kapnunk. Szóval elég kúl.
Sanyi: A nyár végén sikerült időpontot egyeztetnünk egy kisebb budapesti stúdióval (Demó stúdió) és Petivel, aki elég sokat dolgozik, igy alkalmunk nyilt arra hogy fölvegyünk egy négyszámos kis demót. Ezidáig csak saját másolatok készülgettek, és a legutóbbi koncertre elvittünk 30 db-ot, amiből bárki ingyen vehetett. Nagy örömünkre el is fogyott mind a 30. A demónak egyébként viszonylag kidolgozott borítója van, amiben még szövegkönyv is helyet kapott. Ezt a borítót házilag készítettük, vagdostuk, ragasztgattuk, nevelgettük és locsolgattuk. Aki többet szeretne megtudni az anyagról, az a hamarosan elkészülő honlapunkról letöltheti. (http://www.felhomaly.uw.hu)


Mi a véleményetek a tarjáni "színtérről"? (már ha lehet annak nevezni. zenekarok, klubok, szervezők, közönség hozzáállása a dolgokhoz, stb)

Peti: Tarjáni színtér? Hmm... Szerintem ez csak a te agyad elfajzott, groteszk szüleménye, kedves Gábor.
Klubok - a Bányász és a Tükrös megszűnése óta - gyakorlatilag nincsenek hőn imádott falucskánkban.
Szervezők vannak, bár kevesen, de azok nagyon lelkesek, és ez szerintem kurva jó dolog. A közönség... Szerencsére van, úgy gondolom, nem is olyan kevés ehhez a városhoz képest. Viszont, amíg ez a közönség csak két bizonyos táborra oszlik:
-Tankcsapdára riszáló blekkkmetálos boszorkák
-Merilimmmenzonra és szlipknotra pogózó bakancsos pááánkok
addig hiába van 1-2 tehetséges zenekar Salgószarjánban. A kutya sem szagol feléjük, ha nem feldolgozásokat játszanak. Na jó ezt lehet, hogy egy kicsit eltúloztam, vannak kivételek.
Dávid: Van sok zenekar tarjánban, vannak nagyon tehetségesek is, meg vannak nem olyanok is. A Tükrös és a Bányász bezárása óta csak Somoson és az "Alba közeli körforgalom melletti klubban" lehet koncertekkel találkozni. Az utóbbiban már léptünk is fel, kurva jó volt a hangulat, meg volt még kivetítő is, amin meg be is szartam.
A közönség hozzáállása? Mindig van egy törzsközönség, azok, akik minden koncertre elmennek, de ez nagyon kevés személy, például öt ember. A többiek meg finnyásak és csak Lukács Lászlóék produkciójára lennének kíváncsiak. Akkor meg menjenek oda.
Sanyi: A tarjáni szintér az jó, csak kicsit kicsi, Dávid felteszi rá a dobszerkóját és már alig férnek el az erősítők. Ja, vagy a színtér az aki a kóbor kutyákat menhelyre viszi?
Komolyabbra fordítva a szót, igencsak szomorú tény, hogy a városközpont közelében található Bányász művházban megszűntek az ilyen jellegű rendezvények, így az underground élet kiszorult a somosi művházba, illetve a Klubház Sörözőbe, ahol most először próbálkoznak ilyen jellegű rendezvények lebonyolításával. (Itt volt legutóbbi koncertünk, ami a helyszín szemszögéből kifogástalan volt)
A közönség meg mindig kedves és jó, bár szerintem ebben a városban elég kevesen vagyunk.


Fontosnak tartjátok a "színtérépítést"?

Peti: Nem hiszem, hogy ezt az egész "tarjáni s(z)íntér dóógot" komolyan kellene venni. De fontos hogy legyen egy Sthc.eightball.hu, egy Fülelő, egy Merénylő, mert ezekre szükség van, de semmi többre.
Tecccikérteni?
Dávid: Na az STHC az fontos dolog. Annyi pénzt spórolt meg nekünk a kedves Főigazgató úr, hogy pfffúúú. Rengetegen látogatták/látogatják, hogy csak na. Bestseller. Abba is hagyom, mert szaros lett a nyelvem.
A Fülelő fenzájn olvasásával pedig megszűnik az összes nemibetegségünk, szóval igen-igen, jó. Másrészt sok zenekarral így ismerkedhet meg a nyájas olvasó. Vegyen mindenki legalább kettőt.
Sanyi: Az ilyen jellegű próbálkozások nekem mindig is tetszettek. Próbálkozás egy összetartó keménymag kialakítására. Szerintem ahhoz képest, hogy mekkora utat kell megtennie, egész jól halad. Mindenkinek javaslom, hogy ha érdeklődik a salgótarjáni underground zenei élet iránt, akkor szabadidejében látogasson el az www.sthc.ini.hu oldalra, ahol megtalálhatja az aktuális helyi koncertekről szóló információkat, és még egyebeket is.

Valaki mindig kiabálja a nézőtérről nektek, hogy "A HOMÁRT!". Ez miért van?

Peti: Ööö... Lövésem sincs... ehe-ehe-ehe
Dávid: Az illető általában ittas, most szökött Barcsról, vagy egyszerűen csak kedveli az igényes zeneszámokat. A Homár egy korai DF szám, mondhatni, ősszám, szóval olyan jó szar.
Sanyi: Közös jó barátunk, akinek egyébként egyéb módon is van köze a zenekarhoz, már a kezdetektől figyelemmel kisérte a zenekar alakulását. A kezdeti időkben volt egy számunk, amit azóta már nem játszunk, mert szerintünk "kinőttük", és ennek volt címe a Homár. Közös ismerősünk igencsak megkedvelte ezt a számot, és gyakran hangot ad azon vágyának, hogy újra hallhassa azt. Legtöbbször nem túl sok sikerrel, de ezúton is köszönjük neki a lelkesedését.

Soroljatok fel pár bandát, ami hatással volt / van rátok!

Peti: HÚÚÚÚ... Leginkább Csernobil, amint az érzékelhető. A viccet félretéve, rám mindenképp hatással van/volt a Red Hot Chili Peppers, mégpedig Flea, a basszgitáros miatt. Zseniális pali, érdemes odafigyelni a játékára. De itt van még pl.: az AC/DC, Iron Maiden, Motörhead, Black Sabbath, Deep purple, Ugly Bugrie, Kispál stb. Mindegyik más értelemben van hatással rám.
Dávid: A legelső nagy hatást a Rapülők zenéje gyakorolta rám. Bezony, a szararcú Geszti Petikéék.
Hála a jó istennek egy régi cimborám mondta nekem, hogy "Ismered a Prosecturát, bazmeg?". Nem ismertem, majd később megismertem. Így kezdődött a zenekarosdi is, hiszen Sándor is nagy szektúra-fan. Ilyesmit akartunk csinálni, de lehetetlen. Ők megcsinálták, lehetetlen másolni. Persze nem is kell.
A másik nagy az a Ramones, alap, aki nem ismeri, az egyen sarat. Rám ez a kettő volt legnagyobb hatással.
De azér' jó zene a Toy Dolls, meg a Burzsoá Nyugdíjasok is beleznek. Nagyon. Ja, meg a Newborn is.
Sanyi: Ez talán az eddigi legnehezebb kérdés. Abban az értelemben véve nem volt ránk egyik zenekar sem kifejezetten hatással, hogy megpróbáltunk volna övékéhez hasonló zenét csinálni, de minden bizonnyal lehetnek hasonlatosságok amiatt, hogy egyes zenekarok zenéit gyakran hallgatjuk. Ez viszont a zenekaron belül elég eltérő. Én személy szerint szeretem a régi punk zenéket, de az összetettebb, progresszív zenéket, vagy a metálosabb, zúzós zenéket is nagy előszeretettel hallgatom. Peti inkább ilyen ősrock arc. Kettőnkben talán az alternatívabb zene iránti szeretet közös. Dávid pedig Ramones-os, meg szereti ha a zene nem túl bonyolult, de dallamos, ötletes, eredeti. Vele ebben az ötletes, eredeti a közös szál.

Búcsúzóul üzenhettek valamit a nyájas olvasóknak!

Peti: Mentsd meg a Föld vízkészletét! Igyál SÖRT!
Dávid: Egyen mindenki egészséges ételeket, meg sarat is. Igyon mindenki sört. Az jó. Ne drogozzatok, mer' akkor az iskolában mindenki egyest kap. Szekszeljetek biztonságosan, kapcsoljátok be a biztonsági övet. Ne bántsátok egymást, mer' annak úgyis csak sírás lesz a vége. Beszéljetek tisztelettudóan a nyugdíjasokkal, mer' azoknak fáj a lába.
A többit megtudjátok Ádámtól és Dzsemitől az Állítólag című műsorból.
Sanyi: Köszönöm a közönségnek, akik a koncerteken részt vesznek, hogy meghallgatják a dalokat, és hogy élvezik a bulit. A minimál rock 'n' roll kísértsen utatokon!

www.felhomaly.uw.hu
www.fulelo.ini.hu