Punk Portál - 2024. március 28.





 

2005. XI. 11. Esztergom, Molothow Liget - Bazi Nagy Ska Buli: Last Minute, Left, Skambulance


Írta: Maminti
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. nov. 24. csütörtök - 14:18

Ez az este tele volt meglepetésekkel. Nem volt elég az, hogy a Máltai Szeretetszolgálat emberei vittek be a városba, ezzel megmentve a fagyhaláltól, még sok más érdekesség is történt az Esztergom szívében, (vagy talán gyomrában?) található Molothow Ligetben.
Kalandos megérkezésem történetét nem részletezném, hiszen ez mellékesnek tekinthető, a lényeg tehát, hogy megérkeztem.
Félve, hogy talán már le is késtem az est első zenekarát, a Last minute-et, rohantam be a régi emlékeket felidéző épületbe. (Már több, mint egy éve nem jártam itt, előtte bezzeg...)
A jegyeket maga a szervező, Jailbreak szedte (köszönet neki a buliért), aki ekkor még józan állapotban fogadta a szépen gyülekező népet.

Szép lassan meg is telt a hely. S ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább kezdtük megérteni, hogy miért is az első zenekar „last minute” névválasztása... Nomen est omen... hát igen... éppen mikor már kezdtünk minden reményt feladni, a tervezett kezdés után pár órával, az utolsó pillanatban meg is érkezett az első zenekar, a Last minute.
Szégyellem, de be kell vallanom, még soha sem láttam/hallottam őket, de annál többet csicseregtek róluk a madarak... és be kell vallanom, tetszett amit csináltak. Bár a ska általam használt jelentését kicsit átértelmezték ugyan, de lendületes dalaikkal meggyőztek arról, hogy attól függ, honnan nézzük, lehet akár ez is ska. A stílus inkább a ska-punk, street-ska, ami a helyieknek és gondolom a Budapestről és más városokból érkezett „szurkolók” gyengéje lehet, hiszen a dallamok hallatán a koncertterem megtelt, de nem ám bámészkodókkal, hanem a pogó és a skanking keverékét bemutató táncoló ifjakkal, akikhez mi is nagy örömmel csatlakoztunk. Első zenekarként is remek hangulatot sikerült varázsolniuk, és beláttam, megérte várni rájuk.

A következő fellépő a helybeli Left zenekar volt. Az előző év nyarán láttam őket utoljára zenélni egy kellemes nyári éjszakán. A hangulat most is hasonló volt, hiszen az előző zenekar és a közönség ekkorra már jól befűtötte a termet. A Left is folytatta a hangulat fokozását, amit igen jól szemléltettek a koncert alatt megjelenő „bádiszörf” kísérletek, a mikrofonállvány-döntögetés és a hatalmas tánc. Bár azért ők csak a „néhány számban fellelhető ska hatások” miatt illettek bele a Bazi nagy ska buliba, mégis jól kiegészítették a két zenekar repertoárját. És az ő fellépésüknek köszönhetően a zene egy másik, sajátos felfogásban előadott formáját is láthattuk. Az új számok nagyon jól sikerültek, az egyik feldolgozás szám, melyben egy másik helybeli zenekar trombitása vokálozott, lányok hangos sikolyai közepette, az addig szigorúan szemlélődő Kutyát is táncolásra és éneklésre késztette. Az utolsó számot az énekes a következő zenekarnak ajánlotta és a szöveget rögtönözve köszöntette a Skambulance-ot. Itt jegyezném meg, hogy ez az a bizonyos dal, aminek a szövege sok vitát váltott ki a megjelenést követően, egyesek azzal vádolták a zenekart, hogy tizenéveseknek való punk szöveg stb., szerintem viszont semmiben sem tér el néhány NOFX, vagy Pennywise szövegtől, melynek kb. pontosan ennyi a mondanivalója... Ide még kívánkozik egy fontos dolog! A zenekar jelenlegi felállásában ezen a koncerten játszott utoljára. A körülmények és a részletek elmesélése nem az én feladatom.

A Skambulance következett a fellépők sorában. Ők voltak számomra a sokadik és végső meglepetés! Őket sem volt még szerencsém látni, és most már bánom is, hogy ilyen sokáig kellett várni a találkozásra. Szájharmonika, szintetizátor, gitárok, fúvós, jó ének, kalap és minden ami kellhet a jó muzsikához. Teljesen levettek a lábamról, nem is értem, miért nem ismertem őket eddig?! És úgy vettem észre, nemcsak engem, hiszen még a vad pogóhoz szokott fiúk is ráéreztek az ütemre és békésen skankingoltak a parketten. A hangulat a tetőfokára hágott, amikor a Pozor ska című dal következett. Ekkor már lassan többen voltak a színpadon, mint a parketten, hiszen a Last minute és a Skambulance tagjain kívül néhány műkedvelő is felmerészkedett, és így együtt adták elő a számot. Megjegyezném még, hogy A nyálon lőtt lány balladája hihetetlen élmény volt!

A koncert végeztével, a kislányok és kisfiúk kiözönlöttek a teremből és rohantak haza, hiszen néhányukat várta anyuci és apuci a bejáratnál. (Pedig ők is igazán lejöhettek volna, és biztos vagyok benne, hogy nekik is tetszett volna a mulatság!) Mi még beszélgettünk kicsit erről-arról, aztán kifáradva a jó koncert után hazafelé indultunk a ködös esztergomi utakon, azt kívánva, hogy a szervező ne hagyja abba jó szokását, és csináljon még jó pár ilyen megmozdulást!

A cikk fotóit Jailbreak készítette, itt találod meg a többi fényképét a buliról: http://blog.myspace.com/janner777

http://lastminute.punkportal.hu/
http://www.left.hu/
http://skambulance.uw.hu/