Punk Portál - 2024. március 28.





 

Protect (Fat Wreck Chords válogatás, 2005)


Írta: Mozart
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. nov. 6. vasárnap - 17:42

Íme egy újabb válogatás a Fat Wreck Chords-tól, ezúttal különböző előadók nevével fémjelezve. Mostanában nem nagyon jelent meg „standard”, bemutatkozó jellegű válogatás a kiadótól, hiszen Fat Mike úgy döntött, hogy ezeket a lemezeket (kiegészítve jó néhány „külsős” zenekar számával) valamilyen „jó” ügy (ti. a Bush-rezsim megdöntése) érdekébe állítja. Így jelenhetett meg a két Rock Against Bush CD, és most ez a sor folytatódik, ugyanis ezen az albumon is valamilyen közös cél érdekében álltak össze az előadók. A politika helyett azonban most a jótékonykodás került a középpontba: ahogy a válogatás teljes címe mutatja (Protect – A Benefit for The National Association to Protect Children), ennek a CD-nek a bevételei egy közhasznú szervezet, a gyermekek megvédésére alakult Protect javára lesznek átutalva. A szervezetről nem papolnék itt túl sokat, lévén, hogy amerikai. Akit érdekel, az a www.protect.org címen tájékozódhat céljairól, tevékenységéről. Annyit azért jegyezzünk meg, hogy a kiadó összesen 6 dollárért árulja a CD-t, ez még magyar pénzbe átszámolva is nagyon olcsó (1200 Ft), amerikai fizetésekhez viszonyítva pedig tényleg fillérekbe kerül.

Hogy a zenéről is szó essen, az előadók között találhatunk persze sok Fat Wreck kötődésű zenekart (Against Me!, NOFX, Smoke or Fire stb.), de azért nagyon sok a kiadótól idegen zenekar/zenész is. Meglepően sokan inkább szólóprojektbe vágtak, mintsem a zenekarukkal hozzanak össze egy számot. Ide tartozik pl. a Matt Skiba (Alkaline Trio), a Joey Cape (Lagwagon), a Tim Barry (Avail) és a Rusty Pistachio (H2O) által elődott szám is. A számok mintegy fele egyébként eddig kiadatlan, de ennek megfelelően sajnos sokszor nem is nagyon ütik meg az általam elvárt szintet. Bevallom, elég sok csalódást okozott nekem ez a lemez. A NOFX szám már szerepel a 7inch sorozatban, de elég gyenge. Az MxPx-ről már rég lemondtam, a Smoke or Fire semmi különös, az Anti-Flag meg annyira trágya, hogy elkezdtem gondolkozni, akarok-e még életemben Anti-Flaget hallgatni. Ez a (Feminism is for everybody című) szám annyira gagyi, hogy az szégyen. Főleg a „Homophobes, fuck off” felkiáltás a végén nagyon eredeti... Nem hittem volna, hogy egy viszonylag nagy nevű zenekar ilyet kiad a kezéből.

Számomra igazából két szám menti meg a lemezt: az első a nyitódal, az Alkaline Triós Matt Skiba Demons Away c. száma, ami zeneileg is jó (bár köze sincs a punkhoz, mint egyébként sok másik számnak ezen a lemezen), meg a szövege is (arról szól, hogy ne félj az ágyad alatt és máshol a lakásodban rejtőző démonoktól, mert majd jövök én, és elkergetem őket a csontváz-hadseregemmel...). A másik szám, ami kifejezetten jó, az a Joey Cape szerzemény. Aki szereti a Bad Astronaut-ot, annak biztosan be fog jönni ez a Minus című szám.

Persze biztos vagyok benne, hogy mások találnak még valamennyire értékelhető számokat az albumon. Végülis elég sok „elmegy” kategóriájú szám van rajta, de az a baj, hogy az összképet jelentősen lerontják az igen nagy számban szerepelő no name zenekarok. Persze lehet, hogy én vagyok műveletlen tapló. De nektek mennyire mondanak sokat az alábbi zenekarnevek (előre is bocsánat a rajongóktól): The Tim Version, Communiqué, The Ergs, BARS, Teenage Bottlerocket, The Mishaps, Hot Cross? (Legyetek szívesek megírni nekem, ha valami végzetes hiba folytán ezek közül valamelyik alap zenekar lenne, csak én nem ismerem). Az ezen előadók által játszott számok annyira középszerűek, hogy a vége felé iszonyatosan ellaposodik a lemez. Én nem is tudtam egyben végighallgatni ezt a 72 percet anélkül, hogy valami másba ne kezdtem volna mellette.

Összegezve az eddig elmondottakat, éljen Matt Skiba és Joey Cape, az ő kedvükért valószínűleg még beteszem párszor a lejátszóba ezt a CD-t, de amúgy eléggé felejthető. Kár, mert szerintem akár Fat-es bandáktól is, ha nem erőltetik annyira ezt a „minél több kiadatlan szám legyen rajta” dolgot, esetleg kicsit lerövidítik, sokkal jobb válogatást is össze lehetett volna hozni. De hát a 6 dollár végülis nevetséges ár, szóval ennyit talán még megér... Én rátok bízom, hogy támogatjátok-e az amerikai gyerekeket.

www.protect.org
A Fat Wreck Chords oldala erről a lemezről