Punk Portál - 2024. április 19.





 

2005. X. 24. Gödör - Sammy Sosa


Írta: kal0z
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. okt. 27. csütörtök - 23:11

Arra gondoltam, hogy fasza lenne lemenni erre a bulira, főként a Sammy Sosa miatt, meg akkor már az se árt, ha az ember megismer egy pár új zenekart. Ez utóbbit megbántam nagyon. Ócsival nyolcra érkeztünk, kiderült, hogy kilenckor lesz kezdés, így kimentünk sörözni a Gödör elé. Már amikor elsőre lementünk és megvettük a beugrót, egy gyanúsan lájtos együttes hangolt a színpadon. Akkor még nem sejtettük, hogy mennyire fogják ezek kínozni a közönséget.

Negyed tízkor kezdett a Cabaret (az ő nevüket bezzeg rá tudták írni helyesen a szórólapra). Ez a zenekar egy híg fos. Ha valahol játszanak, meneküljetek, ez egy jótanács. Mert az még oké, hogy popzenét játszanak, de ez egyrészt helyenként át-átcsapott lakodalmasba, másrészt általában véve szar volt az egész, ráadásul még csak élőzenének se nevezném. Ugyanis a dobos elektromos dobcuccon játszott, amiben az a jó, hogy minden úgy fog szólni, mint a stúdióban (sőt, számonként is lehet váltogatni a hangzást) és be lehet állítani az egyes részek (pl. cinek) hangerejét. Ellenben az a rossz benne, hogy minden ütés pontosan ugyanúgy fog szólni, tökéletesen mű és monoton lesz a hangzása, az élő dob varázsa tökéletesen kiveszik belőle. Ezen felül a dobos úriember metronómra játszott, úgyhogy tényleg csak dísznek volt ott: se a tempó, se a hangzás nem volt élő. Ehhez vegyük még hozzá, hogy a szinti metronómról szólt és amúgy is rettentő ratyin szólt. A zenekarban egyébként vérprofi zenészek játszottak, úgy tűnt, beleértve a néha fuvolázó (!) énekest is.
A Cabaret mintegy másfél órán át kínozta a közönségnek azt a részét, akik nem a haverjaik voltak, amikor még ráadást követeltek, a hajamat téptem.

Ezután már csak jobb jöhet, rosszabb biztosan nem, gondoltam. Valóban, a Negyvenkettő nevű formáció sokkal elviselhetőbb volt, végre (élő)zene elkínzott füleinknek. Egyrészt a nevük irodalmi műveltségre utal (Galaxis útikalauz rulez), másrészt valódi élőzene igazi dobossal, és nem félig plébekk. Erre a bandára inkább az elvontkodó alter a jellemző, olyan számcímekkel, mint Y2K, Fagylalt-lány. Egy idő után azonban ez a banda is unalmas lett, legalább nem kínoztak minket, csak szimplán nem jött be.

Végre-valahára fél tizenkettő körül kezdett a Sammy Sosa, kedvenc tatabányai indie zenekarunk. Nem elég, hogy két ilyen szar bandával együtt kellett fellépniük kurvasok csúszás után, de a Gödör szórólapján még a nevük is "Semysoza"-ként (uhh) volt feltüntetve. Mindezek ellenére azonban királyul játszottak, megérte kivárni, bár az első két banda alaposan lefárasztott. Úgy tűnt, a közönség nagy része őket várta, a koncert végén még egy ráadást is játszottak, pedig látszott rajtuk, hogy már fáradtak.

Az est mérlege tehát: egy fos, egy kevésbé fos és egy jó zenekar. Lehetett volna jobb, de legalább gyalog három perc alatt hazaértem. :-)

http://www.sammysosaband.hu
http://www.myspace.com/sammysosaband