Punk Portál - 2024. április 24.





 

Nem Mind1 - Tombol az ég


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. szept. 25. vasárnap - 23:18

A Nem Mind 1 legújabb lemezéről tuti nem én írnék kritikát, ha nem a zenekar tagjai kértek volna meg rá. Nehéz, nagyon nehéz. Ez már rég nem az én zeném, talán soha nem is volt az.

A kivitel a Piarr-tól megszokott színvonalú, korrekt nyomdai borító, rendes nyomott CD. Bár a külső borító kicsit talán túlságosan is egyszerűre sikerült, a tokból kivéve és kihajtogatva korrekt látvány tárul elénk dalszövegekkel, számcímekkel, köszönetlistával. Csak arra figyeljünk, hogy meg ne fordítsuk a lapot, hacsak nem vagyunk kíváncsiak a lángcsóvákba burkolózó Nem Mind 1 felirat alatt látható zenekari "poszterre". Gyűjtők persze vehetnek egyből 2 CD-t, és az egyik borítót kiragaszthatják a falra...

A 6 számos EP igazából az égvilágon semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem. Ezerszer hallott dallamok, ismert effektek, ritmusok. Vagy lehet, hogy tényleg egyszerűen az a baj, hogy skatepunkot már túl sokat hallgattam? A hangzás nem rossz, de valahogy kicsit erőtlennek tűnik. Többnyire maradnak a középtempónál, több ska-jellegű betétet is használnak a számokban.

A szövegek nagy részét egyszerűen nem értem. Olyan, mintha véletlenszerűen egymás után dobáltak volna szavakat, mondatrészeket. Bár mindent többször elismételnek, nem kristályosodik ki előttem a kép, viszont túlságosan is hosszúra nyúlnak egyes szerzemények.

Illik kiemelni számokat: az Apró öröm tartalmaz egy zongorabetétet, ami feldobja a számot, bár nekem kicsit nyálas, a Pár éve pedig egy tréfát, ami szerintem nem vicces, a lemez harmadszori meghallgatása után pedig akár idegesítő is tud lenni. (Na jó, nem tagadom, a Barackca Piros hó c. lemezén annakidején egy nagyon hasonló húzást életem talán első lemezkritikájában még nagyszerűnek tituláltam.) A záró Rossz nap szerintem a legjobb darab, pörgős szám fülbemászó dallammal, a szöveg is viszonylag értelmes. Kár, hogy nagyon el van nyújtva.

A CD-extra egy klipet tartalmaz. Hasonló, mint maga a lemez, semmiféle újdonságot vagy ötletet nem találtam benne. Korrekt, van benne sztori, meg haverok meg buli. Meg reklám, ami azért szerintem kicsit gáz.

Igazából semmi baj nincs ezzel a lemezzel, csak én nem illek bele a célközönségbe. A 90-es évek közepi, végi FatWreck kiadványok kedvelőinek biztos tetszeni fog.


http://www.nemmind1.hu
http://www.piarr.hu