Punk Portál - 2024. április 20.





 

2005. IX. 09. – Harmony Killers, Kernel Panic, Omladozó Homlokzat (Cool Rock Café)


Írta: gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2005. szept. 13. kedd - 21:11

Harmony Killers

Kétség kívül az est legpozitívabb csalódása volt számomra a két saját számot és rengeteg feldolgozást játszó Harmony Killers zenekar. Utoljára a szépemlékű Nimfomán Nimfák tagjaként láttam fellépni Bettusht, és boldogan nyugtáztam a szőke nimfa hatalmas fejlődését: amíg nem figyeltünk oda, ez a lány bizony megtanult énekelni. A zenekar repertoárja jelenleg klasszikus illetve újabb és népszerűbb rock és punk slágerekre épül, ami nem lenne feltétlenül baj, hiszen a tagok jól abszolválják a tegnap és ma híres nótáit, azonban feldolgozásokból nehéz eredetit alkotni. (Arról nem is beszélve, hogy bár mindkét énekes hangja elég jó, nem minden esetben illenek az adott dalhoz.) Ezzel a honlap tanulsága szerint a banda is tisztában van, hiszen „gőzerővel készülnek az új számok.” Várjuk őket. Ha azonban a társaság mégis maradna a feldolgozások terén, úgy ajánlom figyelmükbe az L7-t, hiszen a los angeles-i banda nótái nagyon illenének Bettushoz.

Honlap: http://harmonykillers.punkportal.hu/

Kernel Panic

Sokadszorra láttam már ezt a bandát, és azt hiszem ez a fellépés nem sikerült olyan jóra, mint amilyen a Kernel általában szokott lenni. Nekem végig az volt az érzésem, hogy valami nagy gáz van, az együttes tagjai olyan lehangoltnak tűntek (kivéve persze a mindig energikus Kalózt, aki a szokásosnál is nagyobbakat ugrott.). Az általában eredeti átvezető szövegekből semmit nem lehetett érteni, nem is tudtam volna, hogy miről van szó, ha nem mondják el előre a talkshow-k bevett gyakorlatára épülő közönségmanipulációs poént. (Kalóz mindenféle táblákat mutogatott, amire a népnek a felirat szerint kellett volna reagálni.) A Titan személyében nemsokára még egy gitárossal gyarapodó együttes nem volt a topon 9-én, de spongyát rá, hiszen volt már és lesz is ez jobb. Talán új számok sem ártanának.

Honlap: www.kernelpanic.hu

Omladozó Homlokzat

A valaha klasszikus punknak indult, manapság viszont egyre dallamosabbá váló Omladozó Homlokzat kilógott a sorból az este folyamán. Egyrészt a sztárallűröket (szövegidézés, nadrágletolás, rajongók kicsi a rakásra való ösztönzése stb.) remekül elsajátító énekes, Jo-ska akciói sokkal könnyebben dobták fel az egyébként elég gyér számú közönséget, mint az inkább hibátlan produkcióra törekvő Harmony, vagy a keverési hiba miatt érthetetlen Kernel. Másrészt az OmiHomi zenéje nem tartalmaz metálos hörgést, sem hácés zúzást.

Az együttes a már ismert, pánkosan megmosolyogtató, világmegváltó nótái (Forduljatok fel, Nemszeretemjelenségek) mellett két új szerzemény is szerepelt a repertoárban pénteken. Ezek jellegüket tekintve a ma oly divatos, dallamos ska vonalba sorolhatók. (Kőbánya-kispest szörf, illetve az elnyűhetetlen Giovanna -ból kiinduló Konfliktuskerülő nő, amelyet „Macskanadrág-verzióban” hallhattunk)

Érthető volt az ének, hallható a zene. Már csak a harsona és a mikrofon viszonyát érdemes tökéletesíteni, legyen cél az ideális távolság és szög tartása. Külön öröm volt számomra látni, hogy az énekes és a basszeros gyakran megmutatkozó vetélkedése a színpadon végre egymás tökéletes kiegészítésévé szelídült.

Honlap: omihomi.punkportal.hu

A hely

A Nyugati pályaudvar tőszomszédságában található Cool Rock Café egy nemrég (újra)indult darab, így érthető, ha a koncert alkalmával még a kezdeti bénázások érződtek a helyen. A névvel ellentétben kávé nem kapható, viszont (és ez fáj igazán) a 150 forintos sör akció sem indult még be. Cigarettát nem lehetett venni, viszont a biztonságiak nem engedtek ki a koncert alatt senkit (a zenekarok tagjait kivéve), hogy valahol a közelben elégíthessék ki nikotinéhségüket a függő fiatalok, mondván, hogy akkor újra megvetetik velük a belépőt. Egyébként hála az üzemeltetőnek, a helyet nagyon készséges stáb vezeti, ami számomra garanciát jelent arra, hogy hamarosan kinövik ezeket a gyermekbetegségeket, és jó kis koncerthellyé válik a Cool.

Honlap: coolrockcafe.hu