Punk Portál - 2024. április 19.





 

2005. VIII. 19. - Roctogon


Írta: Swen
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. aug. 25. csütörtök - 22:39

Tegnap a Rocktogonban fellépett 5 amatőr banda, köztük haveromék, ezért mentem csak el a koncertre. Igazából nem számítottam semmilyen közönségre, csak a haverokra, gondoltam mindenki Barackcán lesz, de szerencsére nem, jó sokan ott voltunk. Mivel nem szeretek pozitív kritikát írni, ez is elég negatív lesz :). Ennek oka az talán, hogy a legtöbb banda feldolgozásokat nyomott, ami szerintem az egyéniség teljes leszarása.

A buli 18:30-ra volt kiírva, ezért betartva azt a szabályt, hogy késni kell, 19:00-kor kezdett a Sentex. Nem vártam túl sokat tőlük, miután meghallgattam a letölthető demójukat. 2-3 számon kívül csak feldolgozásokat nyomtak. Volt: American Jesus, 8 óra munka, American Idiot, Mennyország Tourist, Felhőtlen, Tintahal stb. Mit csináljak, ha semmire nem tudok becsülni egy bandát, ami csak feldolgozásokat nyom? Semmi egyéniség nincs benne, így meg nincs túl sok értelme, mert soha nem lesznek jobbak bizonyos zenekaroknál, bármennyire tehetségesek, attól hogy mások számait játsszák, nem fognak tudni felülemelkedni. Ez a véleményem, na mindegy. Ahhoz semmi kétség nem fért, hogy mindhárman kurva jól értettek a hangszerükhöz, de nekem nagyon nem jött be. Az énekes hamisan és orrhangon énekelt, ami elég idegesítő volt. Ráadásul az angol szövegeknél szar volt a kiejtése, és látszott, hogy nem érti, miről énekel, ami elég illúzióromboló volt. A 2 saját számukra, amire emlékszem, arról sem tudok pozitívan nyilatkozni. Az egyik szövege nem nagyon állt másból, mint hogy „Sentex”, a másik meg a Clorox reklám infantilis reklámszövegének megzenésítése volt. Ja, és a színpadi beszólások is elég szánalmasok voltak.

A Sentex után következett a Race-again („Részegen”). Ha jól emlékszem, ők is csak feldolgozásokat játszottak, de nem biztos. Ők inkább rockosabbak voltak, ezért a feldolgozott számokból nem ismertem sokat. Rajtuk is látszott, hogy tehetségesek, de én mondom, hogy nem becsülöm sokra az ilyen feldolgozós bandákat.

Utánuk jött a Közérzet, egyébként ők szervezték a koncertet. Igazából miattuk jöttem, mert két jó haverom játszik benne, és megígértem nekik, hogy elmegyek. Szerencséjük volt ezzel, hogy pont középen (úgy értem harmadikak) voltak, mert az ő koncertjükön voltak a legtöbben, majdnem tele volt a terem, ami nagy megtisztelés egy ilyen amatőr bandának. Pluszpont nekik, hogy csak egy vagy két feldolgozás volt, kb. 8 saját szám mellett. Az ő koncertjükön volt továbbá egyedül végig pogó, a többin nem volt szinte semmi mozgás. Nekem bejöttek a számok, a felének tudtam a szövegét szóval énekeltem is, aminek egyébként nagyon örültek :). Eljátszották az Alvin: 21 múltamot 15 múltam szöveggel, majd a végén asszem A börtön ablakábant basszusgitárosuk tiszteletére, aki valamiért elhagyja a zenekart. Persze nem börtönbe megy :). Ami nagy meglepetés volt, elátszották a végén az Enema kurva égő számát, az Elvarázsoltat. Semelyikük nem tudta, hogy el fogják, csak Ábel a gitáros egyszercsak belekezdett, miután elég rosszban vannak Enemáékkal. Ment is a szám közbe a „Mocskos Enemázás”. Aztán még nyomtak egy ráadást, és vége volt. Ez volt a legjobb koncret az este.

A többi koncert már nem érdekelt, de ha már kifizettem az 500 Ft-os belépőt, megnéztem öket. Jött a Junkyard, egy újabb (nem az utolsó) feldolgozós banda. Csak olvassátok el a Race-againt, ez is dettó. Az egyetlen vicces dolog az volt, hogy jött be Ábel a tele korsó sörével, egy csávó oldalt meglökte és a korsó berepült a pogózók közé majd összetört a földön. Elég vicces jelenet volt.

Utolsó volt a Hátra-arc. Őket már láttam, ezért tőlük se vártam sokat. Megint csak feldolgozások. Csak az elején meg a végén voltam bent. Egy-két kivétel nélkül csak Alvinok voltak, amit egyébként nagyon utálok. Megszívták ezzel, hogy utolsók voltak, nem volt semmi közönségük. Mozgás végképp nem volt semmi.

22:45-kor volt vége, siettünk is át Nyugatiba, hogy elérjük a 23:15-ös vonatot, szerencsére sikerült. Az a másik, hogy Solymár helyett Pilisvörösváron szálltunk le…

swen@punk.hu <---- kritikák ide