Punk Portál - 2024. április 23.





 

2005. VII. 13-16. Hegyalja Festival


Írta: csilluska
Feltöltötte: Titan
Ekkor: 2005. aug. 2. kedd - 19:36

Kezdjük a beszámolót összegzéssel: Többet vártam... És hogy miért? Mert az előző 5 tokaji fesztiválhoz viszonyítva az idén tulajdonképpen nem láttam semmi újat. Egyetlen hatalmas újítást lehet a rendezőség számlájára írni: pofátlanul jól sikerült a koncerteket egymásra szervezniük. Ember legyen a talpán, aki kissé ittas állapotban egyszerre legalább három helyen képes feltűnni (nekem még józanon sem sikerült). Ennek ellenére a fesztiválon több mint 50ezer ember megfordult és szerencsére az idő is kellemesen alakult egészen szombatig, akkor viszont jutott bőven az égi áldásból.

Mi kedden érkeztünk meg Tokajba, még a nulladik napig is volt egy éjszakánk, de ide nemcsak a fesztivál miatt érdemes eljönni. Nagyon kellemes a város, ilyenkor minden pici zúg tele van fiatalokkal, akik egész kulturáltan kijönnek a helyiekkel. A biztonságról ahogy számolgattam legalább egy század rendőr gondoskodott, nem számítva a fesztivál saját őreit, akikről alapjában véve semmi rosszat nem lehet mondani, mindent megtettek azért, hogy ne legyen bajunk, bár néha voltak túlkapások. Lehet akkor sem lett volna senkinek semmi baja, ha nem nézik meg minden befelé haladó ember bakancsát, cipőjét, nem szedetik ki a tampont, a szőlőzsírt a táskámból megkérdezi, hogy mi az a kemény....Én harmadik napra eljutottam odáig, hogy minden felesleges dolgot behalmoztam a táskámba: örüljenek, lehet kutatni. Ettől kezdve szép volt a hajam, a szemem, a pólóm. Egy biztos: többet nem motoztak meg....biztos megérezték, hogy ki akarok velük szűrni.

Sajnos két kezemen össze tudom számolni, hogy hány koncertet láttam. Ennek oka az említett programszervezési galiba mellett az, hogy akkora volt a tömeg, hogy nem volt kedvem bemenni a kicsinek bizonyuló koncertsátrakba. A CAFÉ színpadnál irreálisan sokat kellett várni a bejutásra, legtöbbször félúton inkább kiálltam a sorból és kerestem magamnak más programot. Pedig szívesen megnéztem volna az ott fellépő Neo-t, Korai Örömöt....így jártam, türelmetlen vagyok.

A programból mindenféle zenei ízlés képviselője tud válogatni, és az említett kis időpont egyeztetési problémát leszámítva a paletta igen színes. Pár emlék:

Replika: 2 évvel ezelőtti szintén hegyaljás fesztivál után ha lehetőség nyílik megnézem a koncertjüket. Akkor a Zöld sátorban hihetetlen koncertet adtak: akusztikus hangzás, unplugged, igazi minőségi zene. Így nekem is sikerült megkedvelni a zenéjüket. Még azoknak is akik nem igazán szeretik az efféléket.

Clawfinger: Régi nagy kedvenc. Hatalmas élmény! A Nagyszínpad előnye, hogy elhelyezkedésével csak tovább növeli a zene hatását. Nagyon jó koncertnek lehettünk tanúi, dinamikus színpadi bohóckodással(mert az előadásmódot nem tudom másképp nevezni: lényeg az, hogy nagyon jó hangulatot tudnak csinálni) és iszonyatosan jó zenével. Jó volt látni, hogy a zenekar is élvezi a koncertet. Kétség nem fér hozzá, hogy sokaknak a fesztivál csúcspontját jelentették(nekem is).

Macskanadrág: Bár az elmúlt időkben kiábrándultam belőlük(az utolsó koncerten, amit láttam borzalmas volt a hangosítás és teljesen szét volt csúszva a zenekar), most mégis jó koncertet láthattunk, hatalmas tömeggel, kicsit eldurvult pogóval, de összességében minden a helyén volt. Szerencsére régi számokat is játszottak, azokat, amik nekem valamikor a szívem csücskét képezték(Ha így el tudják őket játszani, akkor talán még ma is).

Számomra a legnagyobb élményt nagy sztárok helyett, szokás szerint a nyíregyházi Jurij zenekar Zöld sátras koncertje jelentette. Már miattuk megérte 332 kilométert utazni. Ajánlom minden fesztiválozónak a koncertjüket és mellesleg a Zöld Színpad rendszeres látogatását. Többek közt ez az egyetlen olyan hely a fesztivál területén, ahol, ha szerencséd van kulturáltan le lehet ülni beszélgetni. Máshol ugyanis marad a csupasz föld vagy a lacikonyhák előtti padok, amik folyton foglaltak.

Azért annak ellenére, hogy a fesztivál számomra elvesztette varázsát, lehet itt mindenfélét csinálni: bögrét festeni, a hídról a Tiszába ugrani(a rendőrök rutinosan szedik a büntetést="belépőt"), fürdeni, kirándulni... és első helyen bort kóstolni.

Emberek, kalandra fel: 2006.július, aki volt az tudja miért, aki nem: hát itt az ideje!