Punk Portál - 2024. április 19.





 

Yellow Spots - Belezős balladák (Demo 2005)


Írta: gandalf
Feltöltötte: gandalf
Ekkor: 2005. jún. 27. hétfõ - 10:00

Ez a cikk a Yellow Spots együttes demójáról fog szólni. Aki esetleg a "swinges psychobilly," urambocsá a "20-as, 30-as évek amerikáját idéző," esetleg "gengsztervilág" kifejezések alapján találta meg az írást a google-ben, azt ki kell, hogy ábrándítsam: Ilyesmikről közkívánatra mégsem lesz szó itten.


Szöveg

Annak idején az fogott meg az Érdekfeszületben, hogy az egyszerűbb, csövespánk életérzést sugárzó szövegek mellett Aberrált groteszk, fekete humorral átitatott lírái is helyet kaptak. Most a Csók és Könny és a Yellow Spots megalakulásával a szerző különböző stílusú versei végre méltó zenei körítést kaptak: a megmondós nóták a punkzenei, az abszurd darabok pedig valóban igényes pshychobilly környezetben szólnak végre sokkal jobban.

A Yellow Spots szövegei olyanok, mintha az öreg morfinista pszichiáter, Brenner József próza helyett lírában alkotott volna igazán gyomorforgatóan naturalista történeteket, majd a Csáth-sorokra Galla Miklós felelt volna a tőle megszokott groteszk fekete humorral.

Emberi bélben tocsogó, hányingertkeltő az az élettér, amiről a héttagú banda énekel. Úgy érzem azonban, még a legkényesebb gyomrú zenekedvelő is könnyedén ráérez ezen abszurd világ szerethető, vidám oldalára, ha eléggé nyitottan áll hozzá. Hiszen ezek a nóták sok esetben felérnek egy agressziókezelési terápiával, mivel a mindennapi élet bosszantó apróságainak felerősítésével, eltúlzásával egy olyan életteret teremtenek a hallgató számára, ahol bármikor menedék találhat egy kacaj erejéig, még mielőtt megütné a guta. (Igen, ezért hasznos műfaj az abszurd.)

Aberrált és Schleki mesterien ért ahhoz, hogy a megbotránkoztató sorokat visszájára fordítsa, ellensúlyozza egy gyakran elképesztően gyengének tűnő rímmel, amely ebben az esetben direkt célt szolgál: egy mondattal nevetségessé tegye a hosszasan felépített horrort. A személyes kedvenc példám erre a Házassági évforduló című, a szegény feleségeket kínhalálra ítélő férjekről szóló dalban található. (Cipőit a gyomorsav marta, mint a vegyszer,/Minden szerelem véget ér egyszer./Elemér igazán szerette párját,/Szerelmes szívvel dobott bele dárdát.)

A szövegek egyszerre botránkoztatnak és nevettetnek meg, és ez így van rendjén. Egyedül talán a Szomorú Vasárnap című Seress Rezső feldolgozás (amit jórészt Barangó énekel) lóg ki a sorból, hiszen ennek szövege visszafogottabb, azonban ha valaki utánanéz a dalhoz kapcsolódó urban legendnek, megérti, miért kaphatott helyet a dal a lemezen.


A zene

Héttagú együttes nem szokott gyenge lenni zeneileg, és bár rockabilly és psychobilly terén bevallottan gyér tapasztalattal rendelkezem, mégis erősnek érzem a Yellow Spots hangzását. Persze, ne számítsunk azért bonyolult gitár vagy fúvósszólókra, mert ilyeneket nem kapunk. A banda inkább a három különböző fúvós sokszínűségére és Schleki kiváló dobjátékára épít.

A számok között, sőt egyes dalok különböző részei között is nagy különbség van a zenei felépítettség terén. A nóták általában egy rövid bevezetőből, majd egy sokkal kevésbé jellegzetes zenei alapból állnak, amit egy gitár-, és/vagy fúvósszóló színesít. Jól bevált rendszer ez, és nem is igényel túl sok változtatást, mert a hallgatónak nincs hiányérzete.

Összességében szerzői kiadáshoz és demóhoz képest kifejezetten jól szól az album, a szöveg mindenhol jól érthető. A bőgő viszont hangos egy kicsit, így kisebb rendszereken (fülhallgató, alap számítógép hangszóró, ilyesmi) a basszus hangok túlságosan befolyásosak.

Összegezve

Igazi hangulata van az albumnak, ahogy az együttesnek is, és ez elvitathatatlan érdem. A tapasztaltság egyértelműen jól érződik a cédé anyagán, de azért az album egyáltalán nem steril, nagyon is hallatszik, mennyire is inkább hobbizenekar még a Yellow Spots (szerencsére). A Belezős Balladák demónak rendkívül ütős, ahhoz, hogy az igényes és elismert underground életben is megállja a helyét, nüánsznyi fejlődés és egy jó kiadó kell, amit az együttes a mai napig keres.

Honlap: http://www.yellowspots.hu
Email: schleki@freemail.hu
Mobil: +36-20-426-4581

Most szólj hozzá!