Punk Portál - 2024. március 29.





 

2005. VI. 10. Lettország, Riga, Depo - Voiceks Voiska


Írta: Maminti
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. jún. 21. kedd - 18:12

Magyarország, Budapest 21.30, lassan teljesen besötétedik. / Lettország, Riga 22.30 még mindig süt a nap, de ez engem egy csöppet sem zavar. Igen, tudom hol van a hely. Depo-nak hívják (www.klubsdepo.lv) és oda fogok elmenni egyedül. Meg oda is találok.
És lám igazam lett. Az izgatottság, hogy bepillantást nyerhetek egy másik ország "földalatti" életébe, hogy eddig számomra ismeretlen zenekarokat hallhatok, erlhatalmasodik rajtam.
Nagy csoportosulás a Vaļņu iela egyik háztömbje előtt. Jó helyen járok. Úgyhogy veszek is egy jegyet a marcona biztonságitól, akit később lencsevégre is kapok nagy csápolás közepette.
A hely szinte még üres, pedig a kiírás szerint már csak fél óra és kezdődik az első koncert.
Addig is megkeresem a Voiceks Voiska (www.voiska.lv) tagjait. Meg is találom őket, nagyon nagy arcok, főleg a trombitás nagy. Meg is ajándékoznak az új albumukkal, mert annyira megörülnek nekem, a messziről jött idegennek. Úgy tűnik, már nem keveset ittak, de bizonygatják, hogy menni fog így is a zenélés, nyugodjak csak meg. (utóbb kiderült, hogy fejenként már egy-egy üveg rumon túl, jó pár sörön innen vannak. Hát nem aprózzák el srácok).
Éééés végre, éjfél után elkezdődik az első koncert. A hely zsúfolásig tele. Ki hitte volna, hogy itt ma még buli lesz. Nos a zenekar. Kitchen Beat Still a nevük. Érdekes társaság, érdekes zenével. Lehet, hogy csak a honvágy miatt, de olyan érzésem van, mintha a Tigris összeházasodott volna a PASO-val, és közös gyermekük oroszul énekelne. Tényleg gyerekcipőben jár a banda, hiszen csupán pár hónapja alakultak, mégis igen összeszokottnak tűnnek. Zeneileg? Mit is mondhatnék? Minden van, amit akartok (és sajnos sokszor olyan is, amit nem igazán) 2tone ska, reggae a roots fajtából, rocksteady, punk, néhol egy egy számon belül is. Mégis magával ragad. Nem telik bele sok idő, már én is táncolok. Az egészet igazán különlegessé a harmonika teszi, ja és persze az ütős hangszerek, csörgők széles tárháza. Külön meg kell említenem a vokálos lányt, aki néha "AlvinVikit" is alul tudja múlni, de az itteni szőkeségnek legalább vannak jó pillanatai.
Vége van, megpróbálom levadászni a zenekar tagjait, a csajszi nem beszél angolul, a többiek meg olyan kész vannak, hogy nem képesek választ adni semmire sem. Erről ennyit. Mindegy is, kezdődik a Voiska.
Tényleg megy nekik részegen is, bár néha erőteljesen dölöngélnek. A koncert az oldalukon meghallgatott mp3-ak után nem okoz csalódást. Különösebb meglepetést sem. A stílus ska-punk, vagy valami olyasmi. Mert ők is egyedien értelmezik a műfajt. De ez nem is baj, a változatosság, az új ötletek mindig is gyönyörködtettek. A dalokban "lábkapkodós" ska és a "zúzás" jól megfér egymás mellett, mindez természetesen fúvósokra alapozva. Nekem néhol túl vad, de tetszetős. Akárhogy is vesszük, jól szórakozom.
Pár órával később, otthon, a hajnali napsütéstől a takaró alá bújva még mindig a fülemben szól, hogy "hallllllllelúja, hale, hale lúúúúja"..., nyugtázom, hogy igen, érdemes volt elmenni, meghallgatni őket, aztán elalszom.

Fotók:
http://mamintitunder.uw.hu/06_10/06_10.html