Punk Portál - 2024. április 26.





 

Ludditák - Porcogó


Írta: Gábor Dobeaux
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. jún. 18. szombat - 15:35

Kedves stílusnáci, mohikán- és bőr frizurás barátaim! Ez hipháp. Úgyhogy, ha hevesen tiltakozik a streetpunk mérőtök, vagy fojtogat az anarchiás nyaklánc, akkor el innen.
Azt előre leszögezném, hogy én egy jóérzésű, andergrandpank zenékért rajongó egyenes derekú magyar ember vagyok. Ebből kifolyóan fogalmam sincs a rep és a hipháp, valamint a DJ és az MC közti különbségről (az egyik szkreccsel, a másik dumál? vagy valami ilyesmi), és lemezjátszó márkák hallatán sem kerülök eksztatikus állapotba. Hogy miért írok mégis a Ludditák újdonatúj lemezéről? Hát.
Őszintén szólva eleinte poénból hallgattam a két nővért; olyan vicces volt hogy két csaj egyszerre nyomja a vakert (érzed a szlenget), meg mérgesek és néha azt mondják, hogy yó-yó. Aztán egy hét után már nagyjából a szövegek is eljutottak torzított gitárokkal-gyalult dobhártyámig, onnan meg a kis buksifejembe, bele a közepibe, bezony. Tehát.
Két huszonéves, Bátaszékről elszármazott leányról van szó, hiphoppos gyökerekkel, és nagyon korrekt 80-as évek punk, és art-punk műveltéggel. Ennek köszönhetően az IMMC (az kiafasz?) és a Public Enemy mellett röpködnek a rottenek, pajorok, kontrollok, ordítóegerek. A következetes DIY hozzáállásról nem is beszélve. (és ezt annak ellenére nem ironikusnak szántam, hogy majdnem 2000 HUF a cédé. Egyébként visszautasítottak egy előzenekarosdit a Pecsában, a Kispál előtt, elveikre hivatkozva. Ez azért szép.)
De nem csak ezért kedvesek ők a szívemnek. Nő létükre (heehhehe.) marhajó kis szövegeik vannak. Persze bénának tűnnek néha ezek a kínrímes dolgok, de valahogy a dobgépes alapon kifejezetten jól mutatnak, idegesítően pökhendi tinihangon előadva. Érdekes a szűrő is: a vidékről feljött okos, és kritikus ember - de már a pesti éccaka forgatagából. Hasis, műmájer grefitisek, sajtszagú bicajosok, lökhárítós puncik.
A cédé tartalmát teljes egészében le lehet tölteni a netről. Én viszont drága pénzért megvettem, úgyhogy nyugodt szívvel leszek szigorú. A honlapon verik magukat, hogy micsoda nagynevű DJ legendák szerepelnek, és vendégszerepelnek a lemezen, ez biztos így is van. Hát az én hiphop téren csiszolatlan fülem, és faragatlan elmém ebből nem sokat észlel, úgyhogy ezt a részt most le is zárnám. A számok a nagyjából már kialakult Luddita témaköröket boncolgatják tovább (bár biciklis-futár szám most nincs, hálisten). Van megint DIY (Hajrá, kisbetűs csapatok!), van finoman önironikus Luddita himnusz (ez az önreklámozás, meg E/3-as nagypofájúság műfaji követelmény asszem), van depresszió a hóvégéről, és pörköltös szám is. (mennyivel kellemesebb elgondolni, hogy két csaj szürcsögve nyúl a pacal után, mint látni elhízófélben lévő pank-idolunkat, ahogy hámozatlan kolbászt fogyaszt. Oszlás Csók és Könny, tűnés Aberrált:-)).
Engem sokáig zavart, hogy tele van a szöveg angol, orosz és francia szavakkal, amellett, hogy nem értem ezt a Kultiplexes repperszlenget, de meg lehet szokni. Ínyenceknek Neurotic idézetek, okosaknak pszichoanalízis, lazáknak baszki és riszpekt, művelteknek Ady, Petőfi és Karinthy utalások (ja meg amikre nem emlékszem, vagy csak épp bunkó vagyok hozzájuk).
Ezek a számok nem jók annyira, mint a régebbiek. Annak ellenére, hogy ezt már profi stúdióban, profi hangmérnökkel, és nagy nevekkel (jjajjj de unalmas, ki a rákot érdekel) vették fel. Feltűnik a régről ismert kontrollcsés kiélt kokott, bizonyos Bárdos Deák (feleslegesen persze), meg egy Buppa nevű gyerek, aki jól tájékozott kebelbarátom szerint tök híres. No lám. Szóval sok szám vontatott, és néhány erőltetett. De azért kitettek magukért. Olyannyira, hogy megbotránkozott családom bizony azon kapott a minap, hogy jólnevelt pánkrokker fiuk valami törtritmusú ugatós izére rázza a fejét a jól-megszokott Primus, vagy Brain of Morbius helyett. Ilyet... És hiába csóválod a fejed, te GBH pólós, szakadt nadrágos sutyerák! Hiába fintorogsz, te kordnadrágos kultúrpank. Hiába legyintesz elnézően, te kevés hajú hácéfész. Ha titokban belehallgatsz, és titokban odafigyelsz, és titokban próbálod értelmezni az arcodba küldött szóáradatot - könnyen előfordulhat (félve mondom) - hogy (bocsánat) tetszik. Ehhez persze intelligencia kell, és nyitottság. Najó, ez nagyon kinyilatkoztatás szerűen hangzott, szóval: hallgasd meg, és ha nem - nem. Egy próbát megér, húsz mega bánja a merevlemezeden.
Ha érdekel, innen töltsd le a régi demót (kezdd ezzel, nagyon jó!): http://ludditak.tilos.hu/. Ímhol pedig az új lemez: http://www.playgroundrecords.hu/ludditak/ Megvenni itt lehet: http://www.hippikiller.com/ meg a Művészben, csak drágábbért. Egyébként nem én vagyok a BPRNR (fújfújfúj, pökk) beépített embere, csak izzanak a billentyűk az ujjaim alatt, ahogy súrlódnak a kultúraterjesztő kényszeremmel. Ezért a linkek. És most kattints.