Punk Portál - 2024. április 19.





 

2005. V. 31. A38 – Meshuggah, 2005. VI. 4. Rocktogon, Matiné


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. jún. 9. csütörtök - 11:55

2005. V. 31. A38 – Meshuggah

Egy hét távlatából alkotok pár sort erről a számomra sajnos elég felejthető buliról.

Későn indultam, mivel az oldal szerkesztésével voltam elfoglalva. Nem gáz, kocsival 20 perc alatt ott vagyok, gondoltam. Na, ez nem jött össze, szóval buszozás... Így sikeresen lekéstem a két előzenekart, ami lehet, hogy nem is akkora baj.

A Zöld Pardon gyors megkerülése után lesétáltam a rakpartra, majd benyomultam a hajóra. Mint megtudtam, már a francia Scarve nyomta, szóval átverekedtem magam a jelentős tömegen. Ez a Scarve igazi metálbanda volt, két énekessel, hörgéssel. Igyekeztem eltekinteni attól, hogy ezt a stílust én nem igazán kultiválom, így viszonylag élvezhető volt az előadásmód, a pózolás sem zavart, ilyen zenéhez ez kell. A közönség egy helyben állt, ment a villázás, kisebb hajrázás is talán. A legtiszteletreméltóbb számomra a dobos szereplése volt, igazán kitett magáert. Pár számot megnéztem, majd újabb nehézségek árán kijutottam a teremből és megnéztem a merch cuccokat a másik oldalon. Nem lepődtem meg, minden kurva drága volt. Jobb oldalt Meshuggah, bal oldalt Scarve termékek, bakelit nem volt. Ha valaki vett egy Scarve pulcsit az új albummal (cirka 12-13 rongyért), az kapott mellé egy dedikált dobbőrt is. Szerintem nem Magyarországon kelt el. :)

Aztán megpróbáltam visszajutni a színpad közelébe, ez már nem nagyon ment, rengetegen voltunk a hajón, szinte dugig megtelt a terem. Bal oldalt a fal mellett találtam egy kis helyet. Vártunk egy darabig, majd érkezett a svéd Meshuggah. Olvastam pár beszámolót, sokaknak hatalmas élmény volt a koncert, sajnos én túlságosan fáradtan érkeztem a koncertre, és egyszerűen nem tudtam nyitvatartani a szemem. Nem vagyok nagy ismerője a zenekarnak, de az I EP-t párszor meghallgattam, eléggé tetszett. A számok szinte egybefolytak, állandóan az I-t véltem felfedezni, közben szerintem el se játszották. Valahogy nagyon egyformák volt mind. A hangzás pedig kicsit erőtlennek tűnt, sokkal brutálisabbra számítottam. Külön látványosság volt a dobos felszerelése, legalább 10 cin-t pakoltak köré. Bizonyára nagy teljesítmény volt a zenekar produkciója, de én néhány szám után a falnak dőlve elaludtam, még a mellettem lelkesen hajrázó metálos gyerek sem igazán tudott megzavarni. Egy idő után meguntam az egészet, és inkább hazajöttem aludni...

Ráfogom a kialvatlanságra a koncert minimális élvezeti értékét, biztos nem a banda tehetett róla...


2005. VI. 4. Rocktogon, Matiné

Kihagytam egy-két matinét, múlt szombaton szerencsére újra el tudtam menni, és tapasztalni, mennyire jók is ezek. Az előző napi buli után felkeltem, kajáltam, és már indulhattam is újra koncertre. A nagy nyári hőségből a föld alatti sötét klubba érve még inkább értékelni tudtam a korai kezdést. Szerencsére viszonylag népes közönség gyűlt össze, sok régi ismerőssel.

A matinék nagy előnye, hogy a szervezők változatos zenei programot válogatnak össze, így egy este láthat az ember tarajos punkot és X-elt kezű sXe kölyköt a színpadon. Az elsőként játszó szegedi Notnormál tagjai az előbbi kategóriából kerültek ki. Nem tegnap kezdték, 2002 körüli feljegyzéseket is találtam róluk. Kemény Casualties jellegű punk-rockot játszanak, meglepően jó hangszeres tudással. A gitárosban többek a CPg egyik tagját vélték felfedezni. Az énekes többnyire oldalt vagy háttal állt, és láthatóan teljes erőbedobással ordított. Néhányan megnéztük őket, de a tömeg nagyja még távolmaradt a koncertteremtől.

Igazából fogalmam nem volt, kik játszanak szombat délután, egyetlen dologban voltam biztos, hogy december 23-a után először újra színpadra lép a Nesze, tehát ez egy kihagyhatatlan buli előtt álltam. Duplán örömteli volt, hogy a tervezettekkel ellentétben Peti is el tudott jönni, és énekelni, így Zsopának megmaradt a vokalista szerep. Hogy milyen volt a koncert? Mindenképpen kiemelkedő. Régebbi alapslágerek, három új szám, singalong, néha lelkes mozgás a közönségben, remek hangulat. Úgy tűnik, egyre többeknek tűnik fel, hogy a Nesze a jelenlegi magyar hardcore/punk színtér egyik legjobb zenekara. Ezt most nem azért írom, mert a haverjaim, hanem mert ettől függetlenül így gondolom. Három új számot játszottak, ebből egyet már ismertem ("fiatal vagyok, de már nem gyerek"), két vadiúj is elhangzott. Zsopa elég sok Thrice-t hallgatott az utóbbi időben, ez egyértelműen érezhető. A szövegeket nem értettem, de pl. Robit dobtémái elég újszerűnek hatottak az eddigi számokhoz képest. Mindenképp pozitív értelemben. A Hátsó szándék feldolgozás még mindig a Közöny, amit szerintem nem kéne ennyire erőltetni, tipikusan olyan zene, amit nem lenne szabad még elcsépeltebbé tenni. Végül kisebb rábeszélés után ráadásként következett az Örökség, ami Kicsinek nem ment annyira könnyen, de megoldották. Remek koncert volt, pénteken Várpalota kihagyhatatlan.

A Nesze után eléggé kiürült a terem, sokkal kevesebb érdeklődő nézte meg a tHE sNOBS koncertjét. Talán mert túl gyakran nyomják a matinékon? A legtöbb számot már ismerősként köszönthettem, néhány refrént is megtanultam a koncertek alatt. Sok újat nem tudok írni, Aggi basszusjátékától még mindig tátva marad a szám. Az egyik vallásellenes számukat az egész zenekar térdre ereszkedve kezdte. Más látványosság nem volt.

A Tango Underground új lemezzel jelentkezett a napokban, ezt bemutatni érkeztek a Rocktogonba. Sok változást nem tudtam felfedezni a régi és új dalok között, az eddig kiépített úton haladnak tovább. Jó ez a kiabálós hardcore, de én nem vagyok annyira oda érte. Az énekes viselkedését pedig kicsit erőltetettnek éreztem. Azért volt pár törzsrajongó, aki néha megmozdult, énekelt a mikrofonba. Az előző lemez legnagyobb slágereire pedig én is lelkes bólogatásba kezdtem.

Hold X True, mondhatni a matinék házigazdája. Ha elolvasnám mondjuk egy évvel ezelőtt róluk írtakat, meglepődnék, mennyit változott a véleményem. Most már kifejezetten élvezem a koncertjeiket, ismerem a számokat, néhány szövegfoszlányt is fel tudok idézni koncert közben. Természetesen a rajongók most is jól teljesítettek, bár láttam már nagyobb mozgást HxT koncerten. További előnye a matinénak, hogy a fiatalabbak is el tudnak látogatni a koncertre. Két tíz alatti srácot is láthattunk a közönségben, egyiküket HoldXTrue pólós anyukája hozta le. :) Jó dolgok ezek.

Az egy ideje újra koncertező Liberal Youth-t volt szerencsém újra látni, mint zárózenekart. Láthatóan kettévált a közönség. A régi számokra teljesen mások mozdultak meg, mint az új album szerzeményeire. Talán az egyetlen kivétel XBenceX volt, aki végig lelkesen énekelt. Piros pont neki. A fenti két "tábort" szinte végig sikerült mozgásban tartania a zenekarnak, repkedtek az emberek, kezek a levegőben. A Liberal Youth azon kevés zenekarok egyike, ahol az énekes megpróbálja a számok mondanivalóját koncerten is közvetíteni. Szerintem ez nagyon fontos és dicséretes dolog. Bár én igazából nem vagyok tisztában a számokkal, nagyon élveztem a koncertet.

Az egész délutánt átlengte a jó hangulat, a közös bulizás élménye, az összetartozás érzése. Ilyenkor érzem, hogy "van értelme ennek az egésznek, a szavaknak, a zenének".

A koncert után lenyomtam egy laza 30 km-es éjszakai túrát, de ez már egy másik történet...