Punk Portál - 2024. április 25.





 

2005. V. 27. Gödör Klub - Boogie Mamma lemezbemutató


Írta: KZsoci
Feltöltötte: Gontar
Ekkor: 2005. máj. 29. vasárnap - 13:04

Na, hát én a haverommal úgy 8 körül értem oda a Gödörhöz, ahol már sejtettem, hogy tényleg lesz koncert, már ott ültek, meg mászkáltak a látásból ismerős arcok.
Leültünk, vártunk, egyszer megnéztük, hogy mi történik; de nem volt semmi, éppen ezért jól félretájékoztattam később szegény Boogie mama Dávidot (ugyanis azt mondtam neki, hogy "áá még semmi sincs", pedig talán már a YUP is játszott akkor). Elvileg Gontarnak kellett volna írnia ezt beszámolót, de átvállaltam helyette; ha nagyon nem jó, én kérek elnézést!

9 után sokkal bementünk, és bizony csak akkor konstatáltuk, hogy a dunabogdányi formáció, a YUP már bizony igencsak elkezdte a hangversenyét. Közönség csak mértékkel volt, sokan maradtak kint a Gödörhöz vezető lejtői lépcsőin, meg az asztaloknál. Én speciel az utolsó két-három számot láttam belőlük, valahogy (és szerintem az egész estére igaz volt) nem volt akkora hangulat (mint mondjuk szkarácsonyon decemberben), pedig a zenészek megtettek érte mindent, igaz most a fúvós szekciót se láttam annyira durvásan táncolni meg őrültködni, mint legutóbb, lehet persze, hogy a koncert végére már elfáradtak (kurva meleg volt ugyanis még este is).

Őket követte a Malacka és a Tahó. Őket nem ismerem annyira, ezelőtt csak tavaly januárban vagy februárban láttam őket a SKA2tonics előtt, akkor viszont nagyon tetszett (főleg a Night Boat To Cairo-féle kezdése a Szaharának). Ez most sem volt másképp, nagyon jó bulit csináltak, és rajtuk már jó sokan voltak bent a koncertteremben. A Boogie Mamma tiszteletére egy szám erejéig a zenekar tagjai BM pólókat viseltek (persze ennek külön koncepciója volt (így ugyanis a játék minőségétől függően álcázhatták, vagy éppen felfedhették volna magukat )). Nagyon tetszett amúgy a Distemper feldolgozás, baromi ismerősek voltak az első hangok, és csak a közepére ugrott be, hogy honnét. De mivel -mint említettem- nem ismerem annyira a repertoárt, nem tudtam, hogy ez a szám szerepel a cd-jükön is. Amúgy az egész koncert elég rövidkének tűnt valahogy, vagy legalábbis hamar elrepült az idő.

Harmadik zenekar volt az est főszereplője, a Boogie Mamma. "Magyarország (egyetlen, ezért) legnépszerűbb ska-bugi-nyugi zenekara" első lemezének bemutatóján voltunk. Dá rögtön bemutatatta egymásnak a lemezt és a kedves közönséget. Amúgy az egész koncert koncepciója most az volt hogy tulajdonképpen azért jó, ha van a zenekarnak albumja, mert így lehet pléjbekről is énekelni, és állítása szerint így is történt :D (a koncert későbbi részeiben már a pléjbekről táncolás témája is felmerült :D ). Voltak olyan számok, amelyeket sajnálom, hogy nem kerültek rá az albumra, de hát, gondolom nem lehetett mindent. Volt szokásos közönségben rohangálás, földön fekve énekelés (olyan, jó, hogy ez alap a BM koncerteken :) ); viszont most Dá igazi ándörgránd arccá változott, ugyanis mikrofonostul bemászott a színpad alá teljesen, és onnét énekelt. A Csiga és a Kakaós csiga erejéig csatlakozott a Malacka és a Tahó egyik énekese is, sajnos nem nagyon lehetett hallani; és annyit szerencsétlenkedtek, hogy kb. háromszor játszották el a Csigát, mire elkezdték a Kakaósat. :) Tulajdonképp a lemez számait mind eljátszották, és még egy-kettőt ami sajnos nem került rá. Volt mercsöndájzing pult is pólókkal, kitűzőkkel, meg az új boogie mama és malacka cd-kkel.

Az este zárása a csepeli Rizsa zenekar volt. Nagyon sok haverjuk jött el a koncertre, és ők végig ropták, "keltették a hangulatot". A zenekar (és a tagjai is) fiatal, érezhető néhol bizonytalanság, de szerintem mindenképp érdemes folytatniuk. Igazából leginkább "Kodály-SKA"-nak nevezném a zenei világukat, sok dallam szinte a 333 olvasógyakorlat egy-egy darabja is lehetne. :D Ez egyátalán nem baj, gondoljunk bele, hogy pl. a King Django-féle Roots & Culture vagy mondjuk a The Trojans (Celtic Ska) is vegyít "népzenei" elemeket a blúbíttel. Érdekesek voltak azok a megoldások, hogy szám közben -látszólag tudatosan, következetesen, tehát nem elrontásból- tempót váltottak; volt amikor ez tök adta magát, de néha nem tetszett. Remélem, idővel ez egész kellemes produkcióvá érik össze!

Egyszóval elég jó este volt, nagyon baráti áron; habár érzésem szerint nem volt egetverően óriási hangulat, de mindenképpen érdemes volt eljönni!