Punk Portál - 2023. március 22.

 

Meshuggah ajánló


Írta: BPRNR
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. ápr. 14. csütörtök - 20:43

MESHUGGAH, Neck Sprain, Subscribe – A38 Állóhajó
2005. Május 31. Kedd


Meshuggah – jiddis szó. Jelentése: bolond, őrült.
A Mesüge egyébként svéd zenekar és alaposan felforgatta rockvilágot. Sajátságos hangzásuk, a megszokottól teljesen eltérő számszerkezeteik és ritmusképleteik alapján a rocksajtó a „zenészek zenekara” titulussal illette őket. Szerencsére a színtér kb. 90 százalékának volt, van, vagy lesz köze a zenéléshez, így nem is olyan rossz ez a címke.

Az Umeá-ban alakult zenekar már első anyagán ("Psykisk Testbild" - 1987) is magában hordozta azt a különlegességet, ami máig jellemzi őket. Sokan „matek metalnak” nevezik ezt az új zenei irányvonalat, aminek pápái a Meshuggah zenészei.

Első lemezüket a német metal kiadó, a Nuclear Blast jelentette meg 1991-ben. A kiadó nem sok fantáziát láthatott a csapatban, mivel nem nagyon promótálta az anyagot, amely elég gyenge eladásokat produkált. A csapat gerincét az énekes Jens Kidman (ő gitározott is a zenekarban a korai időkben), Fredrik Thordendal gitáros (fő zenei agy), Thomas Haake dobos (szövegíró, borítótervező) valamint Marten Hagström gitáros alkotja. A basszusgitárosokkal mindig sok problémájuk akadt, egyszer előfordult, hogy egy turnén aktuális bőgősük helyét Thordendal-nak kellett átvennie, így gitárszólóit is basszuson prezentálta.

Első nagyobb sikert elért anyaguk után (None Ep), Fredrik - aki egyébként abban az időben ács volt - levágta egyik ujját, amit sikeresen visszavarrtak. Nem sokkal utána Haake pedig majdnem ledarálta egyik kezét egy őrlőgépben. A balesetek után hosszú szünet következett, amely után egy újjabb EP-t a „Selfcaged-et” adták ki.

A Meshuggah-ra egyre többen kezdtek felfigyelni, zenész körökben már hatalmas volt a népszerűségük. Az akkortájt éppen csúcson levő Machine Head őket választotta európai turnéjuk szupportjának, amely hatalmas segítség volt svéd hőseinknek, akik pont akkor jöttek ki második albumukkal a „Destroy Erase Improve-val". Magyarországon is ekkor kezdett ismertebbé válni a csapat, annak ellenére, hogy a turné nem érte el hazánkat. A túra közben Robb Flynn a MH énekese/gitárosa megsértette a kezét, a gitárrészeket ezért kénytelen volt átadni valakinek. Marten egy éjszaka és egy délelőtt alatt megtanulta a „Gépfej” teljes koncertprogramját a buszban, és próba nélkül tökéletesen előadta azokat a következő estén.

Ezután sokat turnéztak még Európában a Hypocrisy-vel és a Clawfinger-rel, akikkel közös stúdiójuk van. A DEI lemez hatalmas sikert aratott, amelyet egy „The True Human Design” című EP követett.

Fredrik Thordendal közben megjelentetett egy szólóalbumot „Sol Niger Within”, amelyen nem voltak szünetek, az összes szám egy teljes egészet alkotott. Állítólag ennek a lemeznek lesz egy folytatása, amelyet Devin Townsend-del (Strapping Young Lad, stb) együtt fognak rögzíteni.

A csapat az Egyesült Államokban is egyre sikeresebb lett, egy pár kisebb koncertkörút után, új lemezükkel a „Chaosfear-rel”, nem mással, mint a Slayerrel turnézhattak. Haake úgy jellemezte a két lemezük közti különbséget, hogy a „Destroy Erase Improve” gyönyörű és langyi, míg a „Chaosfear” pont az ellentéte. Ami igaz az igaz, nem túl sok pihenő van az anyagon, amely kegyetlenül a földbe súlykolja a hallgatót.

A zenekar nemsokára feltűnt az „Osbournes” sorozatban is, Ozzy fiának egyik kedvenc bandájaként. Ez a tévés megjelenés még nagyobb áttörést hozott svédjeinknek, mint eddig bármi. Ez után a kultikus hírnévnek örvendő Tool is felkérte őket, hogy legyenek amerikai turnéjuk nyitóbandája. A Messhuggah-t több mint 100000 rajongó láthatta ezen a körúton.

Azt gondolhatjuk, hogy ezt nehéz überelni, de nekik sikerült: részt vehettek az amerikai Ozzfest turnén is, amely a legnagyobb utazó metal cirkusz a tengerentúlon.

Bár a csapat híres arról, hogy nem szeret elsietni bármit is, szabadidejükben mégis csináltak valamit: kikísérlezteztek egy újfajta 8 húros gitárt. Ez a hangszer elég erőteljesen meghatározza a „Nothing” című albumukat, amelyet egy újjabb Tool meghívás követett 2002-ben.

Nemrég jelent meg „I” című EP-jük, amelyen egy darab több mint 20 perces szám hallható. Az „I-t” néha élőben is egy az egyben eljátszák. A felvételek alatt azzal szórakoztak, hogy ahol Haake belezavarodott a ritmusképletbe, azt meghagyták és a javítás helyett készítettek egy rajzot a hibákból, majd az alapján játszották fel a gitártémákat.

Új lemezük májusban fog megjelenni és „Catch 33” (a harminchármas csapdája) lesz a címe és hasonlóan a „Sol Niger Within-hez” valamint az „I-hoz” egy hosszú szám lesz rajta, 13 részre osztva. A 33-as szám egyébként régóta kísérti Fredriket, ezért is választották ezt a címet az új anyagnak. Ezen a lemezen Haake csak a dobprogramokat csinálta, mivel élő dobokat nem tudtak rögzíteni, annyi minden változott a felvételek közben.

Természetesen az A38-on már Thomas fog dobolni a gép helyett, ahol mindenki meggyőződhet arról, hogy milyen hihetetlenül precízen is játszanak élőben. A BPRNR Booking-nak hála, végre először hazánkba is eljut ez a különleges zenekar. A Meshuggah két magyar szupportja az egyre sikeresebb Subscribe és a hamvaiból feltámadó Neck Sprain, akiknek új énekesük (Levente továbbra is a „Nyakficam” tagja) nem más, mint Pityesz (ex-Freshfabrik).

http://www.bprnr.com

Roy Batty