Punk Portál - 2024. április 19.





 

X-Art disztró


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. ápr. 13. szerda - 23:58

Szokás szerint nagyon le vagyok maradva a kritikákkal, jó rég kaptam az alábbi CD-ket, DVD-t az X-Art disztróból.


tHE sNOBS - aTTITUDE

A Snobs legnagyobb erénye az egyediség. Igazi színfolt a hazai punkéletben. Természetesen a lány-éneket is mindenképp értékelni kell. Legújabb lemezüket már több, mint egy éve felvették, de csak most jelent meg nemrég. A borítóra is az egyediség jellemző, nekem tetszik. Mivel daYna részletes kritikát írt a lemezről, nem részletezem. Érdekes zene, érdekes, értelmes szövegek, melyeket néhol túlzottnak érzek. Szerepel a lemezen pár régi szám új verziója is, itt kérdéses, hogy ezek a szövegek még ma is felvállalhatók-e.


New Horizon - ...being exploited

A tokot kézbe véve egy érdekes rajzzal találkozunk, ez a téma kíséri végig az egész borítót. Az írt CD-re ragasztott matrica hullámos, amire érzékeny vagyok, mert állítólag nem tesz jót a lejátszónak. A korong másik oldalára pillantva azonnal feltűnik, hogy a 15 szám nem sok helyet foglal. A lejátszóba helyezve megállapítható, hogy a 20 percet sem éri el. A New Horizon tudtommal egy vajdasági punk zenekar, melynek tagjai különböző országokból származnak. Az időkorlátokból sejthető, hogy gyors, "kompromisszummentes" punk-rock zenét hallhatunk, nekem (nem csak a cím alapján) egyből az Exploited ugrott be, a stílus hasonló, de a lány-ének sokat dob rajta. A hangminőséggel nem vagyok megelégedve, különösen zavaró egy-két szám között az éles váltás. Szerencsére a 'ploited-punkot sok más stílussal keverik, van itt crust hatás szép számmal, néha a Gecizők, néha a Dead Kennedys ugrik be a lemez hallgatása közben. A borítóban minden szöveg angolul olvasható (ahol épp nem fehér alapra fehérrel van nyomva), a valós nyelvre tippeim sem voltak addig, amíg meg nem néztem a zenekar honlapját. Ekkor igen nagy meglepetésemre kiderült, hogy a számok jelentős része magyarul hallható. A nem túlságosan artikulált szavaknak köszönhetően ez elsőre fel sem tűnt. A szövegek túl sok újdonságot nem nyújtanak, de a megfogalmazás viszonylag egyedi. Ajánlom a fent említett stílusok kedvelőinek, én nem hiszem, hogy gyakran fogom hallgatni...
http://www.newh.tk


Virus video magazin

A Hangárban kaptam kölcsön az X-Art disztróból ezt a DIY DVD-t. A szép borítón belül egy írott DVD található minta nélkül. Ez volt az első deszkás film, amit megnéztem, eddigi ilyen élményeim kimerülnek a Millencolin videókaziban, abban is láthattam pár trükköt. A lemezen kb. 40 percnyi gördeszkás trükk tekinthető meg, melyeket Budapest különböző részein mutatnak be deszkás fiatalok. A képminőség elég jó, álló és mozgó kamerákkal dolgoztak a készítők. Utóbbi esetben gördeszkáról vették fel a trükköket. Profin össze van vágva az anyag, a háttérben kellemes zenék szólnak, pár király "deszkáspunk" slágert is hallhatunk. Néhány kiemelt deszkás mellett sok egy-egy trükkös fiatal is szerepel. A kiemeltek neve valamiért ékezet nélkül szerepel, amúgy nagyon ügyesek, sok szép trükk látható. Néha tátva maradt a szám is... Kár, hogy nem értek hozzá. Pár külföldi vendégelőadó mutatványait is megnézhetjük a film közepén. Ami nekem nem tetszik (a filmtől függetlenül), az a felújított terek építményeinek szétbaszása (pl. Gellért tér), szerintem ilyen helyeken nem kéne deszkázni. Vicces a film végén a Goldmann téri mutatvány, ahol a deszkázások ellehetetlenítése céljából fém-bizbaszokkal rakták végig a peremeket, itt mutatja meg valaki, hogy azért továbbra is megoldható pár mutatvány. Néhány poénos részlettel (magyarázó bácsika, stb.) és elég sok eséssel is megismerkedhetünk, főleg a film végén.
A bónuszban pedig további trükköket láthatunk különböző versenyekről.

http://www.nemart.hu/x-art/main.html