Punk Portál - 2024. április 26.





 

2005. IV. 2. Rocktogon, Hold X True


Írta: kaloz&Dan
Feltöltötte: kal0z
Ekkor: 2005. ápr. 4. hétfõ - 20:11

kaloz:

Hogy kerülök én egy hárdkór koncertre?
(Földalattival.) Úgy, hogy alig van jó buley és az embernek zenehiánya van. Az est folyamán rájöttem néhány fontos dologra: se az oldschool hc, se a metál nem az én műfajom. Úgyhogy ennek fényében íme a beszámoló a tegnap esti hardcore-metalcore-punk buliról, ami a Hold X True lemezbemutatója is volt egyben. Ja, Dan kolléga hagyományához híven közvetlenül a buli után megírva.

Este fél nyolckor már a Rocktogonban sikerült lézengenem, aztán csak pár perc késéssel kezdett az est első (metalcore) zenekara, a százhalombattai Sage. Őket már többször is láttam és legtöbször jól játszottak. A fenti megállapítással ellentétben az ő zenéjüket csípem, sikerült felfedeznem ugyanis a számok között némi különbséget (azaz változatosságot!). A Sage ma nagyon energikusan játszott, csak ámultam. Egy idő után a battai rajongók is beindultak, volt mikrofonbaéneklés, szörfing, minden. Szóval fasza bulit nyomtak, csak keveset játszottak mert kellett tartani a menetrendet.

A második zenekar a Strength Inside volt. Azon filóztam, hogy a dobos kivételével a tagok igen fiatalok, nálam nem lehettek sokkal idősebbek. Aztán egy haverom azt mondta, hogy állítólag van, aki idén érettségiz közülük. Az ifjú hárdkórosoknak a kezükre fekete iksz volt festve (legközelebb festek én is, egy B-t) és ockúl hárdkórt nyomtak, a gyors, ugrálós fajtából. Itt jöttem rá, hogy ez sem az én zeném. Energia volt benne dögivel, az tagadhatatlan, de egyszerűen a darálásban nem bírtam megkülönböztetni a számokat. A koncertjük legizgalmasabb pontja az volt, amikor az első szám közben a közönség elejénél megjelent néhány leányzó (gondolom osztálytársak), elkezdtek táncolni, majd az egyikőjük a nóta végén odament az énekes sráchoz és gratulált neki. Ezt nevezem rajongótábornak! :-)

Az est harmadik fellépője a Snobs volt, a hangverseny egyedüli punkzenekara. Őket ugye nem kell bemutatni? :-)
Csodálatos szimmetriaérzékkel rakták be őket a harmadik helyre, előttük is, utánuk is egy-egy ockúl HC és metalcore zenekarral. Ők sem okoztak csalódást, bár az ének kicsit halk volt, így csak a kiabálós részeknél lehetett hallani. A dobos szemmel láthatólag erőlködött és majdnem sztrájkba lépett, kényelmetlen lehetett nagyon a szerkó. Én meg valahol ott elől pityeregve figyeltem Ággi kezeit...

Ezután nem sokkal a húrok közé csapott a Zero Tolerance. Őket most hallottam először, bár már el lettem invitálva a koncertjükre egyszer. Ebben a zenekarban játszik pár New Fight tag (az énekes meg a két gitáros, ha jól tudom). A lényeg, hogy a banda mötálosköménymagot játszik, az est második ilyen műfajú fellépője volt.
Talán a második számuk lehetett az, amit az énekes úgy konferált fel, hogy "ez a szám a fasszopó internethuszárokról szól". Ajjaj, ez hiba volt, kedves Bali! Mert erre persze beindult a fantáziám és láttam magam előtt a sok Punk Portál-olvasót és fórumost, amint gúvadt, véreres szemükkel bámulják a villódzó monitort, miközben reumától remegő kezükkel nyomkodják a billentyűket és függnek a neten. Azért a szám előtt alig hallhatóan megköszöntem ezt a szép díszítőjelzőt :-)
A Zero Tolerance koncertje amúgy is eseménydús volt: a haldokló pápának ("aki még él!" - pedig pont akkortájt halt meg, mint utólag megtudtam) ajánlott szám első hangjánál az egyik gitáros nagyon megharagudott valakire, aki mögöttem állt, és hatalmas svunggal a közönség közé vetette magát. Itt azonban félbe is szakadt a szám, ugyanis a srác lerántotta a gitárfejet a földre. Eztán hatalmas mértékű parálás lett, mert Sage-ék kölcsönerősítője volt. Végül találtak egy másik fejet, és, mint kiderült, az erőlködőnek szerencsére csak annyi baja lett, hogy a jack-dugó beleszakadt az aljzatba. Azt meg ki lehet szedni.
Ha finom lennék és nőies (ami nem vagyok), akkor azt mondanám, hogy nem mondok véleményt, mert nem értek a metálkórhoz. Ha azonban "fasszopó internethuszár" (ez aaannyira jó :-)) lennék (ami hátperszehogynem vagyok, hát hogy nézne az ki?!) akkor azonban azt mondanám, hogy a számok mind ugyanolyanok voltak, következésképpen fárasztó volt a koncert, és nem tetszett.

Utolsóként vonult színpadra a Hold X True. Párszor láttam már őket, mindannyiszor rengetegen mozogtak rájuk, óriási aprítás ment. Ez most sem történt másként, volt egy nagyon durva kicsiarakás is, nem irigyeltem a legalul lévőket. A hangverseny lemezbemutató volt, de sajna sem a régi, sem az új számokat nem ismerem, így csak annyit tudok mondani, hogy látszott a zenészeken a profizmus és a közönség nagyon odavolt. Ismét rájöttem, hogy nem komálom ezt a műfajt, de az tény hogy néha ez kell. Egy darabig bent voltam, aztán kint beszélgettem Sage-ékkel. A koncertnek meglepően hamar vége lett, mindenki nyomult haza csicsikálni vagy kocsmába iddogálni.

További jó monitorbámulást és netfüggést minden Tisztelt Olvasónknak! :-)

Dan:

Kisebb erdei séta után sáros bakancsban érkeztem a Rocktogonba. Nem terveztem a buli meglátogatását, de NeszeTibiék később kezdődő szülinapi eseményét nem akartam kihagyni, addig pedig valahol el kellett ütni az időt. :)

A Sage-ről lemaradtam, a Strength Inside-ot viszont pont elcsíptem. Jó kevesen voltunk még a Rocktogonban, a nézőtéren pedig még kevesebben. Egyre jobb a mezőtúri csapat, nagyon lelkesen nyomták az oldschoolHC-t, tetszett a produkció. Ha már meghallgattam volna a lemezüket, amit több hete kaptam, biztos ismerősen is csengtek volna a számok. Most kicsit szégyellem is magam...

A tHE sNOBS kivételesen egy gitárossal lépett fel, de így is jól szóltak. Én igazából végig Aggi basszusjátékát figyeltem, nagyon profi! Nem vagyok teljes mértékben megbarátkozva a zenekar számaival, de azért több ismerősen csengett, szóval lelkesen bólogattam. Mozgás semmi...

A Zero Tolerance-re már egész sokan lettünk, szokás szerint fasza koncertet adtak, mint megtudtam, az egyik számuk az Interneten pofázó nethuszárokról szól. Mostantól csak jót írok róluk, így talán nem kerülök be ebbe a kategóriába... Nagy kavarodást okozott az a jelenet, amikor az egyik gitáros berohant a tömegbe, magával rántva egy vadiúj Marshall fejet is... Szerencsére láthatóan nem történt súlyosabb gond...

A Hold X True koncert pedig szokásos volt, én nagyon élveztem. Néhányan lelkesen mozogtak, ment a singalong, ahogy kell. Még a végén én is HoldTrue fanatikus leszek... :)

A buli után átmentünk szülinapozni, ami kissé elhúzódott, zárásig el se jöttünk a kocsmából. Jó volt.