Punk Portál - 2024. március 28.





 

A Millencolin története


Írta: Gontar
Feltöltötte: Gontar
Ekkor: 2003. jan. 15. szerda - 16:33

Millencolin alapítótagok - 1992Erik, Mathias és Nikola 1992 októberében alapították a bandát a Svédországbeli Orebro-ban. Akkortájt különböző punkbandákban játszottunk és énekeltünk Svédül. Erik a Charles Harfager-ben gitározott, Nikola és Mathias pedig a Seigmenn nevű zenekarban zenéltek.

1987 körül kezdtünk korizni és "skate" videókból ismertük meg az olyan punkbandákat mint Operation Ivy, Mc Rad, Descendents és Odd Man Out. Szóval elhatároztuk, hogy alapítunk egy skaterock bandát. A nevet a ”melancholy" nevű görkoris trükkből vettük (amit "sad air"-nek is neveznek), de megváltoztattuk a kiejtést egy kicsit, hogy úgy hangozzon, mint egy név. 1993 elején felvettünk egy 10 számos demólemezt Goofy néven, leadtunk egy koncertet, ezután csatlakozott Larzon a bandához. Larzon abban az időben a Kung Pung nevű bandában játszott. Élőben két gitárra volt szükségünk, és Mathias, aki inkább gitáros volt, előrejött a dobok mögül.

Millencolin - 1994Ez a három banda, amikben játszottunk, mind kiadott egy lemezt. Amit mi fizettünk. A Seigmenn és Kung Pung 1993 elején oszlott fel. Charles Harfager a Kamel records-hoz szerződött, akik újra kiadták a lemezüket. Erik készített még egy single-t Charles Harfager-rel, mielőtt kilépett a korpen faller nevű bandából, de a többi srác folytatta és még két cd-t vettek fel, mielőtt feloszlottak volna.
Erik akkortájt készített egy fanzine-t Jaguar music & skate zine néven, de csak egy példányt adott ki. Nyáron felvettünk egy tíz új számos kazettát, amit Melack-nak neveztünk (a számok most szét vannak szórva különböző gyűjteményekre). Ez az egy Dan Swan-nel lett felvéve a Unisound Studios-ban, és még mindig itt vesszük fel az anyagokat. Valaki elküldte a szalagot a Burning Heart-nak, akik ki akartak adni minket. Abban az időben csak két cd single-jük volt kiadva.

Millencolin - Use your Nose1994 elején vettük fel a 6 számos "Use your nose" maxi cd-t (ami tartalmazta a "Pain"-t a Goofy-ról, és a "Melack"-ot a Melack albumról). 5 hónap múlva visszamentünk és megcsináltuk a Skauch-ot ami ugyancsak egy single volt, két saját, és négy feldolgozás dallal. Azon év Augusztusában harmadszorra is visszamentünk, és felvettük az első teljes albumot Tiny Tunes néven. Sokat játszottunk abban az évben, több mint 100 koncert csak Svédországban.

1995-ben mind a Burning Heart, mind a Millencolin - Life on a PlateUnisound Studios Orebro-ba költözött és fel lett véve a második album is agusztusban Life on a plate címmel, ami októberben lett kiadva. Sokat játszottunk Svégországban, azon a nyáron 24 fesztiválon léptünk fel. "Kalv-ja" (Norvégia), "Roskilde" (Dánia) a többit pedig Svédországban. 1995 szeptemberében volt az első turnénk Skandinávián kívül. Ez egy 10 állomásos német turné volt. Pár héttel utána még egy Európai turnéra mentünk, ezúttal Svájcba, Franciaországba, Angliába és Németországba. 1995 végén Brett az Epitaph-tól felvette a kapcsolatot velünk, és felajánlotta, hogy kiadja a Life on a Plate-et és szerepeltet minket Amerikában. 1996 márciusában adták ki az albumot.

1996 nagyrészét végigturnéztuk. Japán, Ausztrália, két USA/Kanada turné, Európai fesztiválok a nyáron és Dél-európai turné.Körülbelűl 150 fellépésünk volt abban az évben.
A Warner Bros. beperelte a Burning Heart-ot a Tiny Tunes borítója és címe miatt. Ezért meg kellett változtatnunk a borítót és a címet. Úgy határoztunk, hogy The same old tunes-ra nevezzük át, mert még mindig a régi dalokat tartalmazta.

Millencolin1997-ben kiadtuk a harmadik albumunkat For Monkeys címmel. Április 21 volt a kiadás dátuma Európában, és úgy hiszem e körül jelent meg az egész világon. A maxi a három számmal ("Lozin' Must" az albumról, "Vixen", egy új szám, és Desmond Dekkers "Israelites" című dalának feldolgozása) Március végén jött ki. For Monkeys az utolsó albumok egyike volt, amit a Unisound Studios-nál készítettünk. Dan Swan bedobta a törülközőt, és eladta a stúdió nagyobb részét Mathias-nak és a társának, Miezsco-nak, akinek már volt némi stúdiós felszerelése. A stúdiót The Punk Palace-nak hívták, de hamarosan átkeresztelték Sound Lab studios-nak. Itt vettük fel a "Vixen"-t.

A For monkey turné 1997 májusában kezdődött, és 1998 augusztusában ért véget. A turné 3 Európai, egy Ausztrál és egy Japán fellépést tartalmazott, három megállót USA-Kanada területén és egyet Dél-amerikában (Brazília-Argentína).
Összesen mintegy 200 fellépés. Nikola elköltözött Orebro-ból Gothenburg-ba 1997-ben.

Eddig a pontig nagyjából 500 fellépésünk volt öt különböző kontinensen és öt évből közel hármat az úton töltöttünk, távol a Millencolincsaládtól és a barátoktól. Az egész banda kiégettnek érezte magát és az egész turné már nem érződött olyan mókásnak, mint amilyen eddig volt. Megegyeztünk, hogy határozatlan ideig szünetet tartunk. A szünet alatt is sokat dolgoztunk a bandával. Rengeteg új ötletet írtunk új számokhoz, amire nem nagyon volt idő az úton. Ezért is kellett összedobnunk a For Monkeys-t, mivel csak egy hónapunk volt a turné közben a felvételre. Kiadtuk az első videókazettánkat "Millencolin & the Hi-8 Adventures" címen. 76 perces 23 számot tartalmazó házikészítésű videó, amit Erik készített. 6 hónapba telt a videó szerkesztése és összerakása.
Egy korlátozott számú, élőben felvett EP 6 számmal plusz a "Buzzer" hosszú változata volt rajta az első 1000 Európai, Ausztrál és Amerikai példányokhoz. Csak 3000 példány készült belőle.
A másik dolog, amit a szünet alatt összeraktunk az a "The Melancholy Collection" nevet viselte. Ez az első két EP-t, a többi EP B oldalát és néhány válogatáslemezre felvett számot tartalmazott egy albumon. Ez a gyűjtemény 22 dalból áll és az 1993-tól 1998-ig tartó időszakot foglalja össze.
A fő ok, amiért ezt összeraktuk az az volt, hogy a boltok általában többet kértek egy EP-ért, mint egy teljes albumért. Mihelyt a "The Millencolin Collection" ki lett adva, a Burning Heart abbahagyta az EP-k kiadását. Ez az oka, hogy elég ritkák lettek.

Millencolin1999 elején mindenki visszanyerte az energiáját és tudomásunkra jutott hogy Brett (ex-Bad Religion és az Epitaph tulajdonosa) szerette volna felvenni, és producerként tevékenykedni az új albumunkon a legendás Westbeach Studios-ban Hollywood-ban. Ez egy megvalósult álom volt a számunkra, mert a Bad Religion-re évek óta felnéztünk. Nagyon izgultunk, és a próbákat eddig soha nem élveztük ennyire.

Júlis közepén érkeztünk Hollywood-ba, hogy felvegyük a negyedik albumunkat, a "Pennybridge Pioneers"-t. A felvétel hat hétig tartott, és nagy élmény volt a számunkra. Rájöttünk hogy a légkörváltozás jót tesz az album felvételének.
"Pennybridge (Örebra lefordítva andolra - Öre=Penny, Bro=Bridge) Pioneers" 2000 február 21-én lett kiadva. De nem tudtunk addig várni hogy elkezdjük a turnét, ezért február elsején elkezdtük a "Pennybridge Pioneers Worldwide" turnét az Új-Zélandbeli Wellingtonban. Ezt követte az Ausztrál turné. Mivel ott turnéztunk az album 2 héttel előbb lett kiadva Új Zélandon és Ausztráliában. Egy nappal a Svéd kiadás előtt értünk haza és a Burning Heart a városi kastélyban tartotta a megjelenési bulit. Ezt egy mozgalmas turné követte, kétszer USA-ban mind a Punk-o-rama, mind a hét hét hosszú Warped tour, két Európai turné plussz fesztiválok és egy második Ausztrál turné. Összesen körülbelül 115 fellépés, ami azt jelenti hogy eddig több, mint 600 fellépése volt a Millencolin-nak. Kétszer ellátogattunk Los Angelesbe és felvettünk két videót "Penguins & Polarbears" és "Fox" címmel.


Források:
www.millencolin.com
The Great Music Site




Most szólj hozzá!