Punk Portál - 2024. április 18.





 

2005. III. 11. Esztergom


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. már. 12. szombat - 18:43

A szombat hajnalra tervezett programom vasárnapra csúszott, így lehetőségem adódott ellátogatni Esztergom városába egy kellemes koncertre. Mivel melóztam, és a többiek vagy kocsival mentek, vagy korábban indultak, egyedül metróztam ki az Árpád hídhoz. Az előző buszt pont nem sikerült elcsípnem, így volt egy kis időm sört meg kaját vásárolni. Amíg szopogattam az aznap esti első itókámat, meg is érkezett a busz. Az út unalmas volt, de szerencsére nem túl hosszú, kicsit több, mint egy óra alatt ott is álltam a buszpályaudvaron. Fogalmam nem volt, merre kell menni. Jártam már Esztergomban, de nem koncerten. Felhívtam hát Kutyát, aki éppen Szlovákiában tartózkodott, de ellátott információkkal, hogy találhatom meg a helyet. Amikor már sétáltam egy ideje, a biztonság kedvéért felhívtam Jail Break fórumtársamat, aki az egész bulit szervezte. Felvilágosított, hogy pont az ellenkező irányba haladok... (Kösz, Kutya!) Így aztán elindultam vissza, majd még pár telefonos segítség után meg is találtam a helyet, ami egyébként tök közel van a buszállomáshoz. (Ha nem az ellenkező irányba indul az ember...)

Biztos írtam már párszor, a vidéki bulik mindig jobbak, mint egy unalmas pesti. Egy az, hogy már az úton jól be lehet rúgni (nem történt meg), a másik hogy olcsó a sör, és sok a barátságos, budapestinél sokkal közvetlenebb koncertlátogató. Ez mind igaz a Molothow-ra is. Nagyon jó hely, két részre osztható: egy pont jó méretű koncertteremre korrekt színpaddal és hangosítással és egy kocsmarészre, amit érkezésemkor már benépesítettek a helyi arcok. 200-ért volt Soproni, 250-ért a márkásabb sörök, én a Dreher mellett döntöttem. A pultos fickó tök barátságos volt, ez az itteni viszonyokat figyelembe véve teljesen meglepett. Az említett közvetlen fiataloknál csak az a jobb, ha összefut az ember egy rakás ismerőssel (életből vagy Internetről), így megvan a társaság is. A Semmi Komoly tagjain kívül találkozhattam a Szükségállapot tagjaival, akikkel egyszer Budapesten kóvályogtunk együtt, ott volt plusz egy autónyi SK-crew tag, a törzsrajongók és családtagjaik, és közben Kutyáék is megérkeztek Szlovákiából, ahol Ricsi barátom decis abszintot ivott, plusz hoztak egy kis maradék Kelt sört is, ami az általam ismert egyik legmennyeibb ital. Kaptam egy fél üveggel, ezért azóta is hálás vagyok! Ezen kívül találkoztam Pipaccsal, aki az ország másik végében lakik, ott volt Localhero húga, aki csak 9 évvel fiatalabb nálam, továbbá mindenképp meg kell említenem Mamintit, akinek új frizurája van, ő is belátta, hogy a raszta már nem menő. (Mondjuk neki az is jól állt...:) Rajtuk kívül persze sok további Esztergom és környéke topicban gyakran megfordulóval futottam össze.

Elsőként a Szükségállapot lépett színpadra, akiket most hallottam először élőben. Az előző lemezükről majd' egy éve írtam egy kritikát, azóta nem igazán hallottam tőlük semmit. Nagyon meggyőző volt a produkció. A punk-rock ún. deszkás vonalát képviselték meglepően jól érthető és értelmes dalszövegekkel. Elvileg most jön ki majd egy új EP-jük, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Közben megittam pár sört, szóval túl sok tartalmas információt senki ne várjon tőlem a továbbiakban (sem). A következő izgalmas esemény a helyi szélsőjobbos fiatalok érkezése volt. Sajnos sokat nem láttam az egészből, mert bent ittam, amíg ment a hepaj. Állítólag volt olyan gyerek, aki láncra erősített biliárdgolyóval akarta betámadni a helyet. :) Aztán jöttek a zsaruk is, akik a többiek állítása szerint a helyi szekussal együtt nagyon jófejek voltak. Néhány tökrészeg punker vallani is kiment a rendőrökhöz. Vicces lehetett. Később egy-két szélsőjobbos gyerek le is jött a buliba (kopasz fej birodalmi sassal, kokárda, hasonlók), nagyon viccesek voltak. Főleg amikor az egyikhez ment pacsizni a Green Day pulcsis hülyegyerek. :) Igazából tényleg csak röhögni lehetett rajtuk.

A Semmi Komolyról túl sok újat nem tudok mondani, csak azt, hogy tökre jófejek a tagok, nekem a dobos tetszik a legjobban. Na, szóval jó volt a koncert, a Hősi halállal kezdtek és zártak, közte meg eljátszottak néhány slágert, angol és magyar, régebbi és új is szerepelt vegyesen. Komolyabb tánc még itt sem volt, csak pár pesti huligán alkotott néha...

Végül a Link-x játszott, ami nem keverendő össze a tiszafüredi Linx-szel, előbbi deszkásat, utóbbi oi-osat játszik. Helyi banda lehet, mert nagyon sokan élvezték a zenét, ment a pogó, énekelték a szövegeket. Játszottak egy köteg MXPX feldolgozást, szerintem a Nem Mind-1-hez hasonlóan rajongók lehetnek. A saját számok stílusa is hasonló volt, kicsit távolabb áll tőlem, mint a másik két zenekaré. De amúgy is tökmindegy volt, mert már ittam eleget ahhoz, hogy ne igazán érdekeljen, mi történik a koncertteremben.

Hajnal 2-3 fele hazaindultak az emberek, mi pedig egyre kevesebben maradtunk. A vonatozás mellett döntöttünk, mert az előbb indult, mint a busz. Elbúcsúztunk hát a szervezőtől és a zenekaroktól (előbbi a hatalmas bevételből a sárga földig itta magát), és elindultunk. Igazából fogalmunk nem volt, merre kell menni (a WC-ben egy elég részeg gyerek próbálta elmagyarázni, de nem igazán sikerült neki), de szerencsénkre hozzácsapódtunk egy dorogi társasághoz, akik megmutatták a helyes irányt. Ráadásul köztük volt két Jó csajok topicban is szereplő lány, ami azért már jelent valamit! Mivel kurva hosszú volt a sor, végül jegyet nem vettünk. A vonat nagyon spéci volt, állítólag Siemens, és csak ezen az egy vonalon jár. Tiszta high-tech, be is fetrengtünk a punkok közé. Az egyik gyerek letámadott minket, mert azt hitte, lenézzük a vidékieket (jól hitte:). Aztán a dorogiak leszálltak (találkozunk Macskanadrágon a Music Factory-ban!), mi meg aludtunk. Kutya azzal ébresztett, hogy jön a kaller, le kéne szállni. Volt akkora mázlink, hogy pont eljutottunk Aquincum-ig, mire elkaptak volna minket. Na, és kivel találkoztunk hajnal 5-kor a HÉV megállóban? Hát a Kannás csajokkal! Micsoda véletlen!

Innen már sima volt az út hazáig, 7-kor nyugovóra is térhettem. Remek party volt!