Punk Portál - 2023. március 27.

 

King Django ajánló


Írta: PASO
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. feb. 23. szerda - 15:37

Ennél nagyobb szabású koncerttel nem is indulhatna a ska tavasz, hiszen március 3-án, a Gödörben, az év első jelentős, külföldi sztárvendégeket felvonultató ska koncertjét nem kisebb nevek fémjelzik, mint a producer zseni, ex-New York Ska-Jazz Ensemble és ex-Toasters basszusgitáros Victor Rice, a new york-i ska/reggae legenda, énekes, raggamuffin mc King Django, valamint az őket kísérő - a Hepcat, a Skatalites és az Eastern Standard vonalán mozgó-, svájci Open Season. S, hogy tovább fokozzuk, a monstre turné műsorát a PASO lemezbemutatója vezeti fel!

A New York-ból Brazíliába (Sao Paulo-ba) áttelepült Victor Rice hallhatóan még tovább tökéletesítette a 2003-ban megjelentetett ’In America’ című albumán a rá oly jellemző, egyszerre modern, mégis végtelenül autentikus, azonnal felismerhető, egyéni és rendkívül karakteres hangzását. Hogy produceri munkáinak színvonala elképesztően magas, abban biztosak lehetünk, hiszen olyan zenekarok albumain dolgozott már, mint a: the Skatalites, the Stubborn All-Stars, the New York Ska-Jazz Ensemble, the Slackers, the Scofflaws és a Dr. Ring-Ding and the Senior Allstars, de a ’Dub Side of the Moon’ című albumon nyújtott basszusjátékával reggae körökben is megszerezte a nemzetközi elismerést. Nagyon ajánlott az autentikus reggae és a világzene kedvelőinek, ska és dub rajongóknak pedig egyszerűen megkerülhetetlen, kötelező!

Az énekes, melodikán, harmonikán, ukelén és pozanon is játszó mc King Django hasonlóan sokoldalú egyéniség. Azontúl, hogy felépített egy stúdiót New Jersey-ben (Version City Studio) - azóta a keleti parti ska zenekarok nagy része itt készíti lemezeit-, ahol produceri, hangmérnöki teendőket is ellát, remixeket, dubplate-ket készít (olyan jamaikai előadók fordultak meg a stúdióban, mint Sugar Minott, Sister Nancy, Ranking Joe és Cedric Brooks), kiadófőnök is (Stubborn Records). Hangszeresként és énekesként aktívan turnézik a saját zenekaraival, illetve más zenekarokban vendégzenészként járja a világot (az elmúlt években olyan együtteseket vezetett, mint a Boilers, a Skinnerbox, a Stubborn All-Stars, vagy a King Django’s Roots and Culture Band, illetve olyan formációkkal működött közre, mint a Rancid, a Toasters, a Slackers, a Murphy’s Law). King Django amellett, hogy otthonosan mozog a roots reggae, a rocksteady, a tradicionális ska és a dancehall területén, a klezmer-ska és a jiddis-reggae úttörője. Miután Frank London (a Klezmatics trombitása - a Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpadának visszatérő vendégei) meghallotta 1998-ban készített zsidó zenei hatásokkal tűzdelt reggae albumát a ’Roots and Culture’-t, meggyőzte Django-t, hogy élőben is prezentálnia kell ezeket a dalokat, így esett, hogy a King Django’s Roots and Culture Band a Klezmatics előtt debütált New Yorkban, 2002 februárjában. Az énekes, mc, zeneszerző és pozanművész bizonyára minden oldaláról bemutatkozik a budapesti koncerten, ez a ’best of’ program pedig garantáltan felejthetetlen zenei élményt nyújt majd.

Annak érdekében, hogy ez tényleg így legyen, napjaink egyik legígéretesebb európai ska-reggae zenekara kíséri majd mindkét legendát, az összesen mintegy 3 órát felölelő programban. A szemtelenül fiatal és attraktív tagsággal rendelkező svájci Open Season már előző Európa-turnéjára is elkísérte Rice mestert, s már akkor is fergeteges sikert aratott a koncertsorozat, pedig az igazi energia bomba King Django csak idén csatlakozik hozzájuk. A svájciak felkészültségét nem csak azon együttesek listája erősíti meg, akikkel eddig megosztották a színpadot, illetve egy fesztiválon léptek fel (the Skatalites, Dr. Ring-Ding and the Senior Allstars, Laurel Aitken, Eastern Standard Time, Ibrahim Ferrer, Toots and the Maytals), hanem az is, hogy a Svájci Nemzeti Rádió (DRS3) 2003 áprilisában a hónap legjobb svájci zenekarának választotta őket, valamint, hogy két dalukat is beválogatta a BMG az ’Achtung, fertig, Charlie’ című film zenéjéhez.

Az estét a Pannonia Allstars Ska Orchestra legénysége nyitja majd, akik hosszú idő után jelentkeznek új hanganyaggal, hiszen ez alkalommal mutatják be a tavaly novemberben felvett, március 3-án megjelenő koncertalbumukat. Az élő lemez hűen visszaadja fellépéseik hangulatát, s remélhetőleg csillapítja azok éhségét, akik már nem bírják kivárni a nyáron, az amerikai Megalith Records kötelékében megjelenő stúdióalbumot. A live három számot tartalmaz a demóról, három új szám szerepel rajta a stúdióalbum előzeteseként és két olyan dal is helyet kapott a korongon, melyek más anyagon nem jelennek majd meg. Ezen kívül a cd multimédiás részlegére rákerül a klip és a honlapon szereplő PASO feat. Jack Ruby Jr. (the Toasters) videó is. Ha minden a terv szerint megy – és eddig úgy néz ki –, akkor a cd nem csak a boltokba kerül ki március 3-án, de kapható lesz a koncerten is.

Akinek még ez sem lenne elég ahhoz, hogy egészen biztosan érezze, hogy kihagyhatatlan ez az esemény, annak még eláruljuk azt is, hogy az, hogy végül sikerült beiktatni hazánkat a koncertsorozat állomásai közé, Victor Rice Bartók fanatizmusának (Wayne Shorter és Don Drummond mellett őt tartja legmeghatározóbb inspirálójának) és King Django ereiben nyolcad részt csörgedező magyar vérnek köszönhető. Minden zenész roppant lelkes, így aztán viszonylag könnyen sikerült őket rávenni, hogy a nagyszabású 3 órás műsort felvonultató ska turné az eredeti tervet felrúgva, Bécs után, Budapest érintésével haladjon tovább Bologna felé. Mindezek következtében pedig biztos, hogy jól jár a közönség, hiszen garantált, hogy derekasan kitesznek majd magukért a zenészek!
A kapuk 20h-kor nyílnak ki, a jegyek elővételben 2000, a helyszínen 2500 Ft-ba kerülnek (elővétel a Gödör Kávézóban). Senki ne hagyja ki!

Ajánló az Index.hu-n