Punk Portál - 2024. március 28.





 

Ward 21 ajánló


Írta: dancehall.hu
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2005. jan. 22. szombat - 15:03

2005 február elsején – kedden - magyarországon előszőr, az a38 szinpadán lép fel a dancehall és reggae történelem minden bizonnyal legőrültebb négyes-fogata, a Ward 21.

Az elektronikus dancehall stílus bölcsője a jamaikai fővárosa, Kingston downtownja, egészen pontosan a Waterhouse kerület. Itt alkotta a legendás producer, Prince Jammy, - aki a hetvenes években King Tubby-nál tanulta ki a szakmát - 1985-ben az első digitális dancehall-riddimet, amely „Sleng-Teng“ néven vált ismertté világszerte.

A Sleng-Teng riddim megszületésével Prince Jammyből egy éjszaka alatt King Jammy lett, stúdiója pedig ma - 20 évvel később - még mindig a dancehall egyik első címe. Pedig a King maga már nem kezeli a technikát, megteszi ezt helyette 4 fiatal kolléga: Suku, Rumblood, Kunley és Mean Dog, ismertebb nevükön a Ward 21.

A nevet egy kingstoni klinika pszichiátriai osztályától kölcsönözték, és a név kötelez: lehető legőrültebb módon mutatkozik be a négyes, akár koncerten, akár lemezen találkozunk velük. Debütáló albumuknak stílusosan a „Mentally Disturbed” címet adták, melyen az azon található hardcore-riddimeken előszeretettel szövegelnek elsősorban ganjáról és punnanykról. Mindezek ellenére a négy zenész korántsem olyan tucatarc, mint amilyennek a számcímek alapján gondolnánk őket.

Mindannyian Waterhouseban nőttek fel, és feltűnésük előtt is már évek óta Jammys stúdiókomplexumában dolgoztak: Suku és Kunley hangmérnökként, Rumblood a dubplate-stúdióban, míg Mean Dog Jammys soundsystemének selectora volt. Az azonban, hogy ők négyen egyszer közösen a stúdió mikrofonja előtt találkoztak, inkább a véletlen műve volt és egy spontán poénnak köszönhető. Az eredményként megszületett „Badda Badda”, az őrűlt kvartett első felvétele viszont azon nyomban hatalmas sikert hozott nekik.

Azóta nem volt többé megállás, a Ward 21 futószalagon szállítja a dancehall-sikerfelvételeket, mindenütt a világon hatalmas tiszteletnek örvendenek, elsősorban ultra-kemény riddimeik és rafinált ének-stílusuknak köszönhetően.

Második albumuk, a “U Know How We Roll” is fényesen bizonyítja képességeiket, ének és rap akrobatika felsőfokon, melyen zeneileg is új csúcsokat állít a négyesfogat: minimál elektronika a hagyományos offbeat és a gyorsabb dancehalltempók között. Zenéjükben őrült soundok találkoznak a legzavarodottabb beatekkel, mindez párosítva az ellenállhatatlan szöveg- és ének-technikával. Négyük közül különösen Kunley az, akinek hihetelen mély, de ennek ellenére villámgyors bariton éneke a Ward 21-t összekeverhetetlenné teszi.

Várva-várt 2005-ös európai turnéjuk során első ízben látogatnak Magyarországra.

Őrült, de intelligens – ez a Ward 21!

Részletek:

Fellép: WARD 21 (Jam) – soundsystem show, Dj Camel
Warm up: Dj Nadir
After show party: Love Alliance (Bosi, Dj Nadir, Mc Snakey)
Vizuál: Kiégő Izzók
Dátum: 2005. február 1., kedd
Kapunyitás: 21:00
Helyszin: A38 – koncertterem
Cím: Budapest, XI. kerület, Pázmány Péter sétány
Belépő – elővétel: 3000,- (A38, Selekta-Shop: Budapest, VI. kerület, Lázár utca 7.)
Belépő a show napján, a helyszinen: 3500,-