Punk Portál - 2024. április 25.





 

2004. XII. 27. Lift Klub


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. dec. 28. kedd - 13:02

Újabb kihagyhatatlan partira látogattunk el tegnap. Halálmetál zenekarok játszottak a Lift Klubban. Alkalomhoz illő öltözékben volt a velem érkező két hölgy, rózsaszín, zöld, sárga színekben pompáztak, kicsit sem lógtunk ki a teljesen fekete közönségből. Arra nem gondoltam, hogy a Dead Kennedys pólómmal is baj lehet... Teljesen visszafogott emberekkel telt meg a terem, egész sokan voltunk. Mindenki bakancsban, talpig feketében, és persze a hosszúhaj is alap. Csak pár kopasz, Londsdale pulcsis srác különbözött a többiektől. Nem kellett sokat gondolkoznunk, SHARP-e a társaság, vagy nem. Volt köztük egy tök részeg gyerek, ő nagyon vicces volt, érkezésünk után el is kezdett szemlélni minket, tetszett neki a pólóm.

Na, térjünk át a zenekarokra! Az első banda fogalmam nincs, mi volt. Dob, gitár, bassz felállásban nyomták a metált, elég kezdő zenekar lehet, primitív akkordokból összedobott, többnyire tök unalmas zenét játszottak, de a számok legalább nagyon hosszúak voltak. A szövegekből a hörgés miatt csak foszlányokat értettem, de többnyire a halálmetál kliséket puffogtatták. Főleg a basszeros (asszem) énekelt, de néha beszállt a gitáros is, vigyázban, kihúzott háttal hörgött, elég vicces látvány volt. Talán feldolgozást is nyomtak, de a közönség leginkább unottan álldogált. Néha 2-3-an beálltak pogózni, többnyire a már említett tökrészeg haverunk invitálására.

Igazából a Fostartály miatt érkeztünk a bulira. Kultuszzenekarról van szó, ráadásul a dobos meg is hívott minket a partira. Már a terembe lépéskor sejthető volt, hogy nem mindennapi buli lesz, ugyanis a színpadot átlátszó fóliával takarták be. Aztán mikor érkeztek a zenekar tagjai, már éreztük, kurva nagy bulit fognak nyomni. A basszeros zöld fürdőköpenyben, igazi oldschool kínai papucsban játszott. A doboson műtős satyi volt. Az énekes egy szőrös állat úszósapkában, a másik énekes halálmetálcuccban, nyakig érő bakancsban szerepelt. A gitároson a Fostartály meg a Britney Spears pólón kívül semmi extra nem volt. Hoztak 4 tartálynyi fost, WC deszkát, WC-pumpákat, WC-kefét. Mindent felpakoltak a színpadra, majd kb. 20 perces pöcsölés következett a dobgép-discmannel. Szemfülesebb olvasóim most gondolom nem értik, akkor minek a dobos?? Na, ezt mi se nagyon értettük. Szegény gyerek alig pár számban kapott szerepet, többnyire elektronikus társa adta a szélvészgyors ütemeket. Nagy nehezen beüzemelték, aztán kezdetét vette az őrület. Ha valaki nem ismerné még a bandát, azonnal nézze meg a honlapjukat (http://fostartaly.uw.hu/), és töltse le a teljes diszkográfiát! Grindcore zenekarról van szó, a viccesebb fajtából. Az 1 másodperces opuszoktól az akár 1 percesre nyúló ódákig prezentálták a dalokat, az énekes általában előre felkonferált minden darabot, sztorizott is róluk. Kedvenceink közé tartozott a punkokról szóló Nekromedve, és a hírességeket felvonultató trilógia: Görög Zita, Psota Irén, Kate Groombridge. Jó volt még a nagy szatyrokkal a piacról hazavonuló nyugdíjasokról szóló Birodalmi lépegető, vagy a névadó Fostartály c. sláger. Külön élvezet volt hallgatni a kétszer is előadott Hörgés, üvöltés, károgás-t. A koncert második felében kinyíltak a fostartályok, és az énekes fejére ömlött néhány liter belőlük. Mivel meg is kóstolta, arra tippelek, hogy valamiféle puding lehetett a cucc. Mindenesetre kaptak belőle többen is, plusz egy rakás klozettpapír is elrepült. Az egyik egy lámpát is összetört. Vendégénekesek is szerepeltek, majdnem olyan jól üvöltöttek, mint a két hivatalos zenekartag. A közönség tombolt! Az első sorokban többen énekelték a szövegeket, és a hajrázás is elég keményen ment. Minden számot hangos ováció kísért. Komolyan, remek koncertet adtak. Azért a végére már kicsit untam, jó, hogy befejezték. A pudingon csúszkált mindenki, egy rocker gyerek kb. 4x esett hanyatt rajta egymás után. :) További kellék volt még egy kerekesszék, amit többen is kipróbáltak. A végén bemutatták a tagokat, mindet Janinak hívták. Micsoda véletlen egybeesés!

A Primitiv Perversion koncert előtt hosszabb szünet volt, mivel fel kellett készülniük a show-ra. Egyre többen méregettek minket, az időt kitöltendő a gyűlő kopasz fiatalok magukhoz ragadták a mikrofont, és beindult a buli-hangulat. Sieg heil ezerrel, mocskos zsidók kántálás, meg azt is megtudtuk, hogy mi, punkok a buzikkal együtt rajta vagyunk a feketelistán. Énekeltek még valami Fejbőr indulót is, azt sajnos nem ismertem. Az eddig békésen üldögélő barátságos hosszúhajúak nyugodtan álltak be karlengetni és siegheil-ezni a többiekkel együtt. Mellettünk egy PICSA pólós srác is úgy érezte, ebből a buliból nem maradhat ki, ő is nyomta. :) Kicsit kellemetlenül kezdtem magam érezni, de úgy gondoltam, bele kell néznem a következő zenekar koncertjébe is. És tényleg érdemes volt várni! A zenekar tagjai nagyon szépen beöltöztek! A legjobb az énekes gyerek szerelése volt. Házi készítésű bőrmellény kb. 100 db óriási szöggel a vállaknál, elöl két feszület fejjel lefelé. Csuklópántjaiból még vagy 100 szög lógott ki. Fején símaszk. A többiek sem voltak gyengék, szado-mazo bőrszerkóban, láncokkal, gázmaszkban álltak színpadra, a gitárról is láncok, csontvázkéz lógtak. Arra számítottam, hogy végre valami király brutál-metált hallhatunk majd, de sajnos elég gyenge volt a produkció. Valahogy nem ütött, inkább kaotikus zúzás volt csak az egész. A nácik kemény pogóba kezdtek, mi meg jobbnak láttuk távozni, mielőtt szarrávernek minket.

Tanulságok:
1. A Fostartály kurva jó zenekar.
2. A halálmetálosok egyáltalán nem zárkóznak el a szélsőjobbos fiataloktól, sőt...
Pontosítok: a 2. pont a tegnap megjelentekre vonatkozik, nem a stílus összes képviselőjére, nyílván nem ismerhetem az egész színtér hozzáállását ehhez a kérdéshez.