Punk Portál - 2024. április 25.





 

2004. XII. 18. Music Factory - III. Punk-Ska Christmas


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. dec. 19. vasárnap - 13:42

Emlékeim szerint az előző kettőn is ott voltam, szóval a mostani Punk-Ska karácsonyt sem akartam kihagyni, leginkább a főzenekar miatt. Időközben a fellépőlista csökkent, a Tizenhét már régebben lekerült róla, majd a buli előtt pár órával kiderült, hogy a Barracuda is kénytelen volt lemondani a bulit. Így maradt négy zenekar.

A teremben kellemes meleg fogadott minket, és a vártnál kevesebb ember. Nem volt éppenséggel teltház. Még mindig furcsa a MF közönsége, nagyon sok az ismeretlen arc. Fiatalok, idősebbek, rengeteg Ploited, Pistols póló, és többnyire mindenki nagyon részeg. :) Már a buli elején hányást kellett takarítani...

A Skambulance fél 10 körül kezdett, egy korrekt műsort nyomtak le, mondhatni szokásos volt. A jól bevált feldolgozásokat és saját szerzeményeket hallhattunk. 5-10 ember táncra is perdült. Megállapítottuk, hogy néha kicsit mulatós a style, de szerintem akkor is kurva jó, a szájharmonika, meg az egész hangulata egyedivé teszi őket, amivel kitűnnek a sablon-ska zenekarok közül.

Az osztrák Maltschik's Molodoi-t jó régen láttam utoljára, a IV. Kamikaze feszten. Most elolvastam, mit írtam arról a buliról, nem sokat változott róluk a véleményem. Még mindig 'Ploited-punkot nyomnak, bármiféle érdekes elem nélkül. Pogóztak rá páran, irtották egymást az emberek elég rendesen.

A Barackca-t is már rég láttam, nem sokat változtak. Nagyon sokan zúztak rá, és többnyire mindenki tudta a szövegeket is. Mindent nagyon gyorsan játszottak. Nagy pozitívumuk szerintem, hogy Jani minden szám előtt elmondja, miről is szól, tehát nem a megszokott "ledaráljuk a számokat, amik semmiről nem szólnak" elvet követik. Az már más kérdés, hogy az elmondottak nagy részével nem értek egyet. A koncert érdekes eleme volt egy ex-punk srác megjelenése vér és becsület pólóban. Küldött is neki a zenekar számot, cserébe megkapták a pólót, amit Jani a szám után széttépett. Nem tudom, minek jár punk bulikba egy szélsőjobbos fiatal... Mindenesetre láthatóan jól érezte magát.

Elég nagy csúszással, 1 körül kezdett az este fénypontja, a francia Skannibal Schmitt. A felállás: dob, gitár, basszus, 3 fúvós (harsona, szaxofon, trombita), egy totál őrült énekes srác, és egy _nagyon_ helyes énekes lány. Ha csak ő állt volna a színpadon másfél órán keresztül, akkor is tuti végignéztem volna a produkciót. :) Ska zenekarként voltak meghirdetve, de ez így nem igaz rájuk. Igazi crossover zenekart láthattunk. A ska mellett rengeteg elemet raktak zenéjükbe. Elég sok funky mellett hip-hop, dub, dancehall, reggae elemek is szerepeltek bőven. Nekem a Babylon Circus, meg a Terminal Blue jutott róluk eszembe. Előbbi valószínűleg a francia nyelv miatt, utóbbi meg azért, mert beszéltünk róla. De tényleg hasonlított kicsit ezekre a bandákra. Nagyon lelkesek voltak, a nem túl népes, és többnyire részeg, vagy alvó közönségnek kb. másfél órát játszottak. (Volt közben pár leállás technikai problémák miatt.) Nehéz leírni, mit is hallottunk, annyira nagy kavalkád volt. Többnyire franciául énekeltek, a fiú és a lány együtt, de volt rengeteg halandzsa, meg sok nyögdécselés, ilyesmit még nem nagyon hallottam, lihegtek a mikrofonba, meg ilyenek. A trombitás srác az egyik számban nagyon profi (és kurva gyors) ragga részt adott elő. Egy focistáról szóló számban az énekes futballistának öltözve nyomta a számot. Koreográfiára is táncoltak, néha fetrengtek a földön is. :) Tényleg nagyon király volt az egész.

A koncert után nagy nehezen előkerült a kocsijuk kulcsa, így meg lehetett venni az 5 számos CD-jüket, ami elvileg 5 Euro, de Magyarországon csak 3-ba került, ezt is elég jól váltották, 700 Ft-ért megkaptuk. Fél 3 után indultunk haza, egy újabb élménnyel gazdagabban...


Ui: Jajj, majdnem elfelejtettem, mint megtudtam, rólam is készül beszámoló a tegnapi buliról. Kérném a szerzőt, hogy juttassa el a mailcímemre! :)