Punk Portál - 2024. március 28.





 

2004. XI. 28. Kultiplex - The Toasters


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. nov. 29. hétfõ - 13:44

Kapunyitás hétkor, szóval érkezés 8 előtt valamivel. Persze totál pangás fogadott, de azért pár ismerős már megérkezett. A kertben vártuk, hogy megszereljék a légbefúvót, majd a meleg szélben álldogáltunk. KRSA érkezett, és mondta, hogy pár perc múlva kéne nyomni egy interjút a Toasters-zel a Tilosban. Persze benne voltam a dologban, így az énekes Bucket-tel vacsora után mentünk is fel a stúdióba. Miközben Bucket intézte netes ügyeit, feltettünk neki pár kérdést, a Tilos archívumából ezen a héten meghallgatható a műsor, a vasárnap esti 20:30-as blokk közepe táján kezdődik.

Mire végeztünk a beszélgetéssel, a Haymarket Riot nevű amerikai banda belekezdett műsorába. Ők mint bónusz érkeztek, az ATG booking szervezésében. Eléggé elütött a stílusok a mások két bandáétól, de azért sokan megnézték őket is, ha nem is volt túl nagy tombolás a koncerten. Az utolsó néhány számot láttam csak, szerintem nem volt rossz. Irányként az At The Drive In-t, és hasonlókat emlegettek korábban, tehát rockos, indie-s punkot játszottak. Bongyorhaj, befele fordított lábfejek, elvont arc, gitárzúzás. Túlságosan nem mondanám egyedinek a zenéjüket, de élvezhető volt. Ez alatt a pár szám alatt megunni sem tudtam. Kellemes bevezetőként szolgáltak.

A Pannonia Allstars Ska Orchestra, mint az este házigazdája érkezett. Egy megszokott bulit nyomtak le, rengeteg ember előtt. Sokan ismerték a számokat, ment a singalong, meg a tánc. János szokás szerint remekelt, mindig öröm a színpadon látni. Kutyival megkaptuk a kedvenc 2-tone számunkat, aminek soha nem tudom a címét, de nagyon jót lehet rá táncolni. Rájöttem, azért unalmas kicsit mostanában a PASO, mert sok régi számot nem tudnak már eljátszani... A ráadás igazi unikum volt, a Toasters jamaikai énekes, Jack Ruby Jr. érkezett, és a zenekarral közösen adtak elő egy szerzeményt, amit nem ismertem, talán feldolgozás volt, de lehet, hogy improvizálták. Mindenesetre nagyon nagy volt! Jack Ruby megmutatta ragga-tudását, KRSA-val felváltva énekeltek. A közönség tombolt. :)

Érkezésemkor megtekintettem a Toasters merch pultját, ahol egyből mosolygós arcok, barátságos emberek fogadtak. Megkérdezték, hogy vagyok, nagyon barátságos volt mindenki. (Sajnos az LP-ket előző nap felvásárolták az osztrákok.) Ezzel tudom a legjobban jellemezni a zenekart. Mindenki nagyon barátságos volt. És emellett remek zenészek is! Kell ennél több? Egy legendás zenekart láthattunk tegnap a Kulti színpadán. A terem szinte dugig megtelt, tomboltak az emberek a legalább egy-másfél órás koncerten (nem mértem az időt...). A felállás: dob, basszus, gitár+ének, szaxofon, harsona, + Jack Ruby Jr, aki hazánkban ragadt három napra, mivel a turné további déli állomásaira nem engedték át a határon. Az egész koncert alatt egy üveg bort szorongatott a kezében, többször hangoztatta, hogy szeretné jól érezni magát ezen három nap alatt, szóval mindenki etesse, itassa, mert azt szereti. :) Kedden a PASO ska klubban is fellép, szóval érdemes lesz ellátogatni a West Balkánba. A Toasters-nek nem vagyok nagy ismerője, valahogy nekem ők kimaradtak, de ennek ellenére sok számot ismertem, persze ők is a slágerekkel készültek. Változatos programot adtak, ska, reggae, lassú, gyors, ragga betétek, szólók. Végig tartották a kapcsolatot a közönséggel, beszélgettek velünk, főleg az első sorokban állókkal. Pár embert a színpadon is megtáncoltattak, de a legtöbben elég gyorsan visszakerültek a közönség soraiba. Két ráadásra jöttek vissza, mivel lelkesen ordítottunk, szükség is volt rá, mivel hangerő alapján döntötték el, mennyit játszanak még. Legalábbis ezt mondták. Én ordítottam, ahogy csak tudtam. :) Nekem a New York Ska-Jazz, meg a Slackers jobban tetszett zeneileg, de a hangulat talán itt volt a legjobb, sokkal közvetlenebbek voltak a Toasters tagjai. Nagy élmény volt a koncert, sokaknak valószínűleg az év bulija.

A ráadások után gyorsan kiürült a terem, itt hamarosan egy általam ismeretlen DJ pakolt fel reggae és ska slágereket, kis idő múlva Jack Ruby is megérkezett, és ráénekelt ezt-azt, de érdeklődés hiányában (kb. 10 ember volt bent) abbahagyta. Kicsit lötyögtünk, majd mi is elindultunk haza.

Köszi a PASO-nak a szervezést, várjuk a következő nagy attrakciót! :)