Punk Portál - 2024. április 19.





 

Derkovbois / Youngang split


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. nov. 22. hétfõ - 15:32

A magyar punk bakelit ritka, mint a fehér holló. Ha meg is jelenik néha 1-1, azokat is külföldön gyártják. A Derkovbois az olasz Youngang segítségével hozta ki 7"-ét, split formátumban. Jó, hogy a zene nem ismer határokat, így a lemezjátszóból néha magyar punk is szólhat.

Dosi készítette a borítót, nagyon igényesre sikerült. A címoldalon található Rambo-kinézetű gyerekeket ábrázoló kép a további oldalak háttere is egyben. Hogy maga a kép pontosan mire utal, nem tudom. A belső lapokon a két zenekar 1-1 oldalt kapott, csapatképpel, anyanyelvű és angol szövegekkel, köszönetlistával. Míg az olaszok csak általában a srácoknak mondanak köszönetet (Skinheads, Punks,...), Derkovék egy igen hosszú listát készítettek, amin a színtér igen sok képviselője, zenekarok, fanzinek, weboldalak is megtalálhatók. Kicsit szomorúan tapasztaltam, hogy a Keksz.net, a SixCuts és az Eightball mellé a PunkPortál már nem fért be... A lapok alján nagybetűkkel szerepel a NO COPYRIGHT!!! felirat. Ez elég pozitív hozzáállás, azt hiszem. Mondjuk ki az, aki manapság nekiáll bakelitet másolni?

A hallgatást az olaszokkal érdemes kezdeni, ha már a Torino oldal szerepel a borító bal lapján. A lemez fekete, a középső címkén egy babérkoszorú jelzi a Youngang, a magyar kártya színei a Derkovbois oldalát. Mindkét felvétel teljesen korrektül szól, jó minőségű lejátszó hiányában a bakelitek kiemelkedő hangzását most nem tudom elemezni. A Youngang két olasz nyelvű dallal szerepel, a Quelli Come Me egy hagyományos streetpunk "himnusz", nevezhetnénk ars poetica-nak is, a szokásos dolgokról hallgatunk benne. Az utca gyermeke büszkén vállalja önmagát, küzd a rasszizmus ellen, stb., stb. A zene is a hagyományokat követi, középtempós oi-punk, csordavokálokkal. Nem sokban különbözik a Yongang, Birra & Guai! sem, a hétköznapok melós napjait és a hétvégi botrányos skinhead bulik, kocsmázások történetét foglalja össze. Lehet együtt énekelni a többiekkel, és vedelni a sört.

Fordítsunk, érkezik a Derkovbois. A 2003-as demó felvételről két számot vettek fel újra 2004-ben, ezek kerültek a lemezre egy rövid szösszenet, az S.C.H.C. kíséretében. A dalok tehát már ismerősek. Az Összefognak tekinthető a Youngang Quelli Come Me-jének párjaként is. Újabb streetpunk himnusz a "hitvallásról", a punkokról, a skinekről, az antirasszizmusról. Az S.C.H.C. köti össze a két fő szerzeményt, a néhány másodperces szám "szövegét" sajnos nem értem... A lemez egyértelműen legjobb szerzeménye a Miért vársz?! Végre sikerül elszakadni a már rohadt unalmas oi-punk témától, és egy sokkal pozitívabb, buzdító, előremutató szöveget hallhatunk. Zeneileg is a legjobb szerintem, dallamos rnr-punk, a refrén meg igazán fülbemászó.

Ha nem is áll túl közel hozzám a zenekarok által képviselt stílus, a formátum, a kivitel és a második Derkov szám miatt mindenképp becses darabja lesz ez a lemez a gyűjteményemnek. Most vegyétek, amíg van, pár év múlva tuti sokat fog érni! :)

http://www.youngang.com/
http://derkovbois.skinhead.hu/