Punk Portál - 2024. április 19.





 

The Idoru - Brand New Way, Brand New Situation


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. nov. 16. kedd - 23:17

Emlékeztek még a Salad Days-re? Annakidején nagyon beleszerettem a zenéjükbe, de mire igazi fan lettem, fel is oszlottak... Szerencsére itt a folytatás, a Newborn tagjaival alakított zenekart Andris, az ex-Salad Days énekes. (A lemezen még Fellegi Ádám dobolt, azóta az ő posztján változás történt...) Kb. a Bridge to Solace-szel egyidőben kezdtek el koncertezni, talán kicsit kevesebb sikerrel. Az első kislemezüket egyből egy japán kiadó, az Alliance-Trax hozta ki, majd érkezett a "full-length" is, ugyancsak Japánból.

A kislemez "minden zöld" design-ja után most minden sárgásbarna. Elég szépre sikerült a borító, és persze az egész album kivitele a várt jó minőségű. Sajnos kis cédulkát, ami minden japán lemezhez jár, és még mindig nem tudom, hogy hívják, ehhez nem kaptam. :( Pedig úgy biztos értékesebb. A szövegek néhol kicsit nehezen olvashatók, beleolvadnak a háttérbe, de amúgy az összkép tényleg nagyon rendben van.

Zeneileg követik a kislemez vonalát. Szerintem elég egyedi a stílusuk, dallamos punk, hardcore. Számokon belül is sok a váltás, néhol effektekkel, vagy akár hegedűvel is találkozik a hallgató. Sok a szóló, vagy ahhoz hasonló gitártéma, tény, hogy a zenészek profik. Az éneket sokan hasonlítják a Satanic Surfers-hez, a hatás tagadhatatlan. Jó ez, itthon ebben a stílusban nem nagyon szokás ennyire dallamos dolgokkal próbálkozni. Természetesen minden nagyon jól szól, ez manapság már alapkövetelmény. A számok több helyen össze vannak kötve, amúgy is elég jól kapcsolódnak egymáshoz. Legalábbis én így érzem. A 12 kompozíció első fele ismerősen cseng, ezeket tuti hallottam már koncerten, a végén viszont már több ismeretlennel is találkoztam, és kezd kicsit unalmassá is válni. Lehet, hogy valamivel rövidebb is lehetne az album.

Az angol nyelvű szövegek nagyon jók, szerencsére a nagyjuk érthető számomra. Azért vannak elvontabb, metaforikus témák, amiken el kell gondolkozni. Szóbakerülnek a csajok (ezt a témát nehéz kihagyni:), napjaink problémái (háborúk, stb.), személyes gondolatok. Ha zeneileg nem is, szövegileg szerintem elég sötét a lemez hangulata.

Egyértelműen jó az Idoru új albuma, zeneileg és szövegileg is, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki nyitott egy kicsit változatosabb zenékre is...

http://www.theidoru.com/