Punk Portál - 2024. április 26.





 

2004. X. 25. Bécs, Arena - The Hives


Írta: Generator
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. okt. 27. szerda - 01:02

Hétfőn, 25-én 1-kor pattantunk fel egy kedves barátommal a Bp-Hegyeshalom vonatra, hogy kijussunk a svéd lazagyerekek koncertjére, persze jegy nélkül. Még vasárnap kicsit rámijesztett Dan, hogy nem lesz jegy, meg teltház meg hasonlók, de miután eszébe juttattam, hogy open-air a koncert, már ő is rájött, hogy jegyprobléma nem lesz, csak nem lesznek annyian az Arena-ban Hives-on, mint Deconstruction-ön (tévedtünk:). Hegyeshalmon kicsit konfliktusba kerültünk a helyiekkel, ráadásul a vonaton pár győri suttyó bácsfidiás karlendítéssel üdvözölt egy távolkeleti utast (durva...). Kis ugrás... Südbahnhof-ról beugrottunk a Rattlesnake-be, hogy barátom megvegye álmai remastered Refused cd-jét, aztán irány az Arena. 23 Euro volt a jegy, mint kiderült, de mi magyar módra nem a pénztárnál vettünk jegyet, hanem odajött hozzánk két csaj, akiktől 20-ért megvettük darabját, enyhén vad alkudozások után. Ezt egy Hubertus-sörrel ünnepeltük, ez volt a legolcsóbb a benzinkútnál. Kis ugrás... Csocsóztunk egyet a labancokkal, aztán irány a CDOASS. Bevallom őszintén, nem tudtuk hova tenni ezt az egészet. Mint műfaj, talán az illene rá, hogy retro electric dance rock vagy akármi. A merch-es csávótól megtudtuk, hogy a Hives cimborái, egy faluból érkeztek, Svédországból. A tagok iszonyatosan néztek ki, ráadásul a mozgásuk is nagyon mókás volt, ilyen electric robotmozgás, hülyén nézett ki, de végülis így élőben bejött kis koncertrehangolódás szinten. Sajnos fényképgépünket elvették a szekusok, szóval nem tudom, hogy lesznek-e képek az estéről. Amúgy szinte teltház volt a CDOASS végére, és azt is megfigyeltem, hogy a bécsi közönség a koncert idejére sikeresen beatles-esre növesztette a haját, mindenki ilyen rocknroll arc lett.:)
Kb. fél 9 előtt már végeztek az electric svédek, akik amúgy iszonyat fényekben pompáztak, a legrondább színekből is jutott, lila-piros-sárga-rózsaszín, szóval minden volt, ami kell.
Egy fél óra időhúzás, hangolás és közönséggerjesztés után elkezdődött végre a Hives. Addig is már lehetett látni a fehér erősítőket, meg egyéb cuccokat a színpadon, a háttérben pedig egy óriási The Hives felirat volt, ilyen firkantott oldskool discos betűtípussal. Barátommal fogadtunk, hogy világítani fog-e (mondjuk elég egyértelmű volt). És aztán nagyjából 9-kor felvillantak a fények, gyönyörű piros Hives felirat, körülötte rengeteg fehér pötty fény, különböző fényjátékok, nagyon bejövős volt, ráadásul a tagok is úgy lettek megvilágítva, mint az ilyen amerikai showman-sztárok... Az új album (Tyrannosaurus Hives) első számával, Abra Cadaver-rel kezdtek, beindult a tömeg, elég jól szólt. Az egésznek meg volt a maga hangulata, a tagok mind nagyon mókásak voltak, az énekes a számok között mindig magukat istenítette hogy ők a svéd Hives, meg hogy már harmadszor nyomják Bécsben, és hogy ők a legjobb együttes, meg a rocknroll istenei, meg a gitáros a legjobb gitáros, meg ilyenek. :D Az énekes kétszer le is mászott a közönséghez lazulni, meg a színpad szélén is felmászott néha, hogy még nagyobb sztár lehessen, sőt a csontfehér dobszerkóra is felkerült egyszer. A számokról annyit, hogy az új albumról kb. 2 kivételével mindet lenyomták, de a Barely Legal-ról is volt asszem 2 (Aka Idiot, Here We Go Again), ezek nagyon jók voltak. Persze Veni Vidi Vicious-ről is lenyomták a legfontosabbakat, a Hate to Say I Told You So...-nál zseniális volt a kiállás rész. Az új album legfurcsább száma alatt (Diabolic Scheme) egyszer kifagytak, mármint hogy megálltak mozdulatlanul kb. másfél percre, az vicces volt. Na meg voltak ugyebár divatos ugrások is, meg az énekes még egyszer a mikrofonját is megjavította, mert elvileg elromlott, és ettől már tényleg elszállt az agya. :D A koreográfiájuk felettébb szórakoztató volt, még zene nélkül is megnéztem volna... Jah amúgy az egész küzdőtér fel volt szórva szalmával, gondolom biztonsági okok miatt - és volt két suttyó osztráker, akik elkezdték dobálni a színpadra, meg az énekesre a szalmát. Az énekes stílusosan bemutatott, majd az egyik labancot további figyelmeztetések után kibaszták a secusok, megérdemelte szerintem. Kétszer is visszajöttek a srácok a színpadra, egyszer úgy, hogy először csak a dobos jelent meg egy cigivel a szájában, és orbitálisan hülye tekintettel stírölte a közönséget...
Az uccsó szám után kb. több mint egy óra játékidő után, puszi/dobverő/pengető/törülköző dobálás után levonultak. Összességében szerintem egy kurvajó kis koncert volt, minden várakozáson felülire sikeredett, igazi show volt, nagyon kis sztárosan viselkedtek, ez valahol undorító, valahol nagyon vicces.
A koncert után még egy kis csocsó, meg lájtolás aztán mentünk is vissza a Südbahnhof-ra, ahol rátaláltunk kedvenc regionzug-unkra, amibe már 2-kor befeküdtünk, majd azzal mentünk haza hegyeshalmi átszállással a Keletibe.