Punk Portál - 2024. március 29.





 

2004. X. 4. Music Factory - The Phantom Limbs


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. okt. 21. csütörtök - 08:46

Egy régi elmaradásomat szeretném most pótolni. Eddig nem volt időm írni erről a koncertről, de semmiképp nem akarom hagyni, hogy a feledés homályába vesszen, mivel az amerikai zenekar felejthetetlent alkotott.

Nagyon kevesen voltak ezen a bulin, emlékeim szerint max 20-25 ember a zenekarokon kívül. A százhalombattai Sage kezdett, metálzenéjük kurva hangos volt, és eléggé gerjedtek is a cuccok, kaotikusan szólt az egész. Megállapítottam, hogy nem elég slágeresek a számaik, ezért kicsit kilógnak a mostanában divatos hazai metalcore zenekarok közül. Aztán ez lehet, hogy baromság.

Sage közben érkeztek meg az amerikaiak, jó fejek voltak, belenéztek az előzenekar koncertjébe is. Kajoltak valamit, közben a merch pultot is kipakolták. Kinézetre kicsit eltértek a kb. egy héttel korábban látott braziloktól, nem szakadt, rasztahajú punkokat kell elképzelni, sokkal inkább az intellektuális oldpunk stílust képviselték. Még a Sage alatt megnéztem, miket is lehet kapni. Az árakat pár perc után lejjebb vitték, így már elég korrekt pénzért lehetett nagylemezt, kislemezt, pólót, CD-t venni. A legérdekesebb egy képregény-zine+7'' kombináció volt, meg is vettem volna, de a duma németül volt. Végül kiszedte nekem a srác belőle külön a lemezt, és azt vehettem meg. Szóval rendesek voltak.
Felpakoltak a színpadra, aztán el is kezdték a koncertet. A felállás: dob, basszus, gitár, szinti, ének. A frontember kicsit emlékeztetett Biafrára, teljes beleéléssel adta elő a számokat. A mikrofonkábelt állandóan egyengetni kellett, teljesen összegabalyodott, annyit ugrált, fetrengett. Volt, hogy az egész közönséget összekötözte vele. :) Egyébként a hangja is hasonlított talán egy kicsit az ex-DK frontemberére. Tehát nem véletlen, hogy az Alternative Tentacles-nél van a zenekar. Igazi punkot játszottak!! Eredeti, ötletes, ritmusos zenét, kurva jó volt az egész. A szintetizátor külön emelte a hangulatot. Hasonlított a Brian of Morbiusra, de sokkal emészthetőbb volt számomra. A legjobban az tetszett, amikor a basszusgitáros lerakta a hangszerét, és a saját szintetizátorán kezdett el játszani, tehát két szinti szólt egyszerre. Később visszatért a basszusgitárhoz, és egy vibrátort is használt néha, ezt a trükköt már láttuk az Experimental Dental School-tól is. Nem játszottak túl sokat, az egésznek a basszuscucc elszállása vetett véget... Szóval ráadásról szó nem volt.
Összefoglalva szerintem nagyon szuper koncerten vehetett részt az a pár szerencsés, aki ellátogatott a Music Factory-ba. Jó tudni, hogy vannak még zenekarok, akik képviselik az igazi "punk" zenét (a szövegekről sajnos nem tudok nyilatkozni), akik fontosnak tartják az eredetiséget, és azt, hogy ne a kinézetről és hasonló faszságokról szóljon ez az egész.