Punk Portál - 2024. március 28.





 

2004. IX. 4. Pécs - Pro Pain


Írta: Balázs
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. okt. 11. hétfõ - 18:57

Elöljáróban annyit szeretnék mondani, hogy valójában nem vagyok egy nagy HC rajongó, inkább melodic HC-t meg punkot hallgatok, így olvassa mindenki a beszámolót! Ja, és köszönet Daninak, meg Ákosnak, aki az egész bulit szervezte.

A vasárnapi napom eléggé későn indult, így hamar eltelt az idő a koncertig. Elfogyott egy fél üveg rum is, hogy emeljük a hangulatot. Aztán úgy 8 környékén elindultunk a RÁK-ba. Majdnem 9 volt, mire odaértünk, nagyon izgultam, hogy lekéstük a fele bulit, de nem így volt. A buli csúszott, ahogy az nálunk már hagyomány lesz lassan... -Tényleg! Ez csak engem zavar ennyire? - Na, szóval ott voltunk. Voltunk - ez túlzás, alig pár ember lézengett. Többségük a zenekarok tagjai és ismerősei. Akik bulizni jöttek, azok meg többnyire nem is pécsiek voltak. A teljesség igénye nélkül: ott volt az FRL, meg még velük egy pár szekszárdi zenész, aztán Győrből is voltak, sőt egy srác Horvátországból jött. Ezzel a sok idegenlégióssal kiegészülve is baromi kevés ember volt.

A helyről annyit, hogy többször is voltam már ott, hangulatos, de nagyon drága, a színpad meg kicsi.

Lassan kezdett a Social Free Face, szerintem ők nyomták az este egyik legjobb buliját. Volt pár új szám is, meg mondták, hogy jön az új album, és az a pécsi Tájfuu records (vagy mi???)-nél fog kijönni, és jó lesz. /Taifuu - Dan/ A közönség úgy egy jó méterre állt a mini színpadtól, páran rázták a fejüket, meg énekeltek, semmi zúzás nem volt. Szerintem jó volt nagyon, de eléggé rövid.

Második fellépőnk a Mindstab volt. Na, ők egy érdekes banda, ilyen nagyon tipikus volt az egész. Az énekesnek a fülig érő haj a szemébe fésülve, visított mint állat, ilyen emo-s vonyítós dolog volt. Volt 2 gitár, egy bész, egy énekes, egy dobos, meg valami DJ féle... Hát, mit is mondjak, érdekes volt, nekem nem jött be nagyon, de volt egy-két egész jó szám. Azért én nem hallgatnám őket sokat... A horvát gyerek az nagyon be volt rá vadulva. Ilyen vonyítós zenében az Analena a legjobb, a többi nem tetszik. Ez van!

Megint szünet, közben még jött egy pár ember, így már majdnem félig lett a ”koncertterem”. Lehetett vásárolni is mindenféle földi jót egész emberi áron. Én nem vettem semmit.

Szünet után jött a Do or Die! Na, ők nagyon jók voltak! Pontosítok, a zene volt nagyon jó. Két énekesük volt, az egyik egész rendes volt, a másik meg egy kis agresszív pöcs, hogy nőies legyek. A srác az este során vagy 4-szer vagy 3-szor öltözött át. A koncert közben, ha nem volt zúzás, akkor nekiment az embereknek, de nagyon durván. Tényleg mint aki verekedni akar. Na ez volt az, ami nekem pl. nagyon, nagyon nem jött be. Egyébként a srác nagyon hasonlított a mi kedvenc Pityinger művészurunkra...

Ezek ellenére a zene nagyon jó volt, itt már volt elég nagy durvulás is. Többször volt kísérlet némi circle pit-re is, de nem lett belőle semmi. Ja, hogy még egy dolgot fikázzak, (sokan fognak engem utálni...) a zenekar basszusgitárosa volt a leggyengébb láncszem. Volt neki egy nagyon, nagyon jó hangszere, 5 húr meg minden, és csak egy húrt használt. Akkor már inkább a Pitbull a 2 húrral... Na mind1.

A végén játszottak egy feldolgozást is, Sepultura - Roots, erre volt a legnagyobb karate, én személy szerint nagyon szerettem ezt a számot, de egy trash metalos party óta nagyon utálom. (Mind a 7 zenekar eljátszotta, volt, aki többször is.) Most így 4 év után jó volt. :) Aztán nekik is végük lett, szerintem nagyon jó volt. Lehet beszerzem a zenéjüket. Mindenkinek ajánlani tudom. Dallamos, de azért van zúzda is bőven...

Aztán megint ki az udvarra, még több ember lett, voltunk tán 150-en is. A Pro Pain nagyon sokára kezdett, ráadásul nem is ők szereltek, meg hangoltak, szerintem ez nem egy jó dolog. (Tudom, nekem semmi se jó) Azért nagy sokára elkezdődött a buli. Mit is mondhatnék? Nem ismerem őket nagyon. Szerintem a zene jó volt, itt már tényleg nagy zúzda volt elöl. A hőség is baromi nagy lett, néha ki is kellett mennem. Küldtek számot a magyar haveroknak, kifejezetten a zenekaroknak, de most nem jut eszembe a nevük, hogy kiknek. A lényeg, hogy ez rendes volt tőlük. Eléggé rövid volt az ő bulijuk is. Többen állították, hogy nem voltak túl lelkesek a koncert közben... én nem láttam. Valaki, aki nagyon ismeri őket! Ezek rokonok? Mert a dobost kivéve eléggé egyformák voltak, talán annyi, hogy az egyik gitáros az úgy 50 kilóval kevesebb volt, de mind úgy néztek ki, mint ezekben az amerikás börtönös filmekben a családgyilkosok... Nem a külső a lényeg.

A végén még volt ráadás is, de nem sok. Az is a road kezdeményezésére. Egy ismerősöm, aki nagyon HC, azt mondta, hogy szerinte is jó volt, de látott már jobbat. Szóval egyezik a véleményem vele is. Közben eszembe jutott, az Ektomorfnak lett a szám küldve.

Zárásnak annyit, hogy jó volt, és Ákos megint nagyot bukott a bulin (mint minden bulin), és igazán lehetett volna több ember is, mert ha ez így megy tovább, akkor vidéken lassan végképp meg fog halni az underground...

Ennyi lett volna a beszámolóm, remélem a következő pécsi bulin többen leszünk! Maradok tisztelettel!

Endrődi Balázs