Punk Portál - 2024. április 19.





 

2004. IX. 18. Kupola - Sound of the Streets Night III.


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. szept. 19. vasárnap - 15:42

Hát igen, ilyen az, ha az ember egy olyan bulira megy el, ahol igazából egyik fellépő sem érdekli, és ráadásul egy kortyot sem iszik. Halál unalmas volt a tegnapi SOTS buli. Az egyetlen izgalmat az érkezésemkor már gyülekező kb. 150 neonáci fiatal okozta. A Kupola honlapján olvastam, hogy van az Üllői úton parkoló, érkezésemkor meg is találtam, boldogan kanyarodtam be... Aztán kurva gyorsan továbbhajtottam, erősebben dobogó szívvel. Ennyi nácit egyrakáson utoljára '43-ban láttam. :) Kedves kopasz fiatalok, állítólag egyen-B&H pólóban, ezt én nem láttam. Tettem egy nagy kört az Orczy-kert körül, majd a Kupola mellett leparkoltam. A Kupolában kb. 40 ember tartózkodott, mindenki érdeklődve figyelte a kb. 15 méterre álldogáló náci gyülekezetet, közöttünk nem túl megnyugtatóan, 5-6 rendőr álldogált. Ment a poénkodás a helyzetről, az olaszok fényképezték a gyülekezetet. A jobbos fiatalok egyébként valami városszéli bulira gyűltek, ahova elvileg busszal mentek volna ki. Így nem nagyon izgultam, gondoltam, mindenki megy a saját bulijába, és ott leissza magát. Aztán egyszercsak egy jó 50 fős csoport indult meg felénk... Szerencsére ők voltak a koncert további látogatói, akik közösen jöttek, és a metróról egy megállóval előbb szálltak le, hogy ne legyen balhé. Így pont keresztülsétáltak az egész náci gyülekezeten. Állítólag eléggé be voltak szarva... Nem csodálom. Köpködésen kívül más szerencsére nem történt. Szóval még mindig semmi balhé, csak sok baráti arc érkezett az ország minden tájáról.

Most voltam először a Kupolában, elég kultúrált hely. Kb. négyzet alakú, az egyik sarkában negyedkör alakban található az elég nagy területű, de igen alacsony színpad. Körben műanyag székek és asztalok terülnek el, erre telepedtek le a fiatalok. Pár disztró is kipakolt, de nem volt túl széles a kínálat. A sörárakat mint már említettem, nem tudtam megvizsgálni, de állítólag mérsékeltnek éppen nem voltak mondhatóak.

Elég kevesen gyűltünk össze, állítólag sokan a kisebb zavaró tényezők miatt nem jöttek el. Elég szomorú dolognak tartom, hogy valaki csak azért nem jön el egy koncertre, mert pár neonáci gyülekezik a környéken. Kb. 7 éve, mióta koncertre járok, még soha nem esett komolyabb bajom ilyen fiatalok miatt (az orromat nem nácik törték el, és az első Anti-Parádén sem voltam). Nem hiszem el, hogy bárkit meg tudnak félemlíteni ezek az elemek. Mi egy közösség vagyunk, össze kéne tartanunk, és nem beszarni. Ha balhé lesz, balhé lesz, azt is be kell vállalni, nem otthon ülni.

A zenekarokról túl részletesen nem fogok tudni beszámolni... A Böiler kezdett. Lenyomtak egy korrekt koncertet a megszokott számokkal. A kisszámú rajongótábor énekelt lelkesen. A hangzás szerintem rendben volt, bár a gitár kicsit halkan szólt, és ezt a problémát nem igazán tudták orvosolni. Kb. 3-4 szám után következett az este legizgalmasabb része. Már korábban terjengtek olyan pletykák, hogy elmarad a B&H buli, de ezt nem nagyon hittem el. Hát, mégis... A nácik megindultak a Kupola felé. A koncert félbeszakadt, a nagyobb emberek az ajtó felé indultak. Mivel bent voltam a teremben, nem sokat láttam az eseményekből, de hirtelen egy rakás rendőrautó állt az útra, és szétválasztották a két tábort. Bizonyára pár utcával arrébb álltak készenlétben. Így a B&H-s srácok felszálltak a villamosra, az antirasszista skinek kiabáltak kicsit az ajtóból, majd visszamentünk a terembe, és folyatódott a Böiler koncertje. Tehát megint nem volt semmi probléma, nem kellett befosni. A rendőrök megmentettek minket. :)

Azon gondolkoztam még, hogy milyen jó, hogy én a jó oldalon állok (lásd Red Line Offside), milyen szar lenne a másik oldalon, gyűlölködve, utálkozva leélni az életem.

A Derkov Bois következett, szövegileg és emberileg nagyon szimpatikus a zenekar, de a zenéjüket nem tudom különösebben élvezni, semmi extra. Azért a jó hangulat itt is megvolt, énekelték sokan a szövegeket.

Számomra a legélvezhetőbb zenekar a Liberal Youth volt, a Savaria HC legenda, akik '98 után most először játszottak Budapesten. A múltkor láttam őket Rajkán, azóta már letölthető az egész új lemezük az SCHC portálról, a koncerten is elosztottak pár CD-t, és felszólítottak mindenkit, hogy nyugodtan másolja, terjessze az anyagot. Nagyon korrekt koncertet nyomtak le, az oldschool rajongók természetesen az első sorból üvöltötték végig a szövegeket. Nekem is ideje lesz megismerni a régebbi számokat, azt hiszem.

Az olaszok kicsit sem tetszettek. Elsőként játszott a Vendetta, ami egy az egyben a Bloodline tagjaiból áll. Utóbbi állítólag nagyon király zenét játszott. Előbbi mindenesetre halál unalmas oi-punkot nyomott. Az egyik tag símaszkban nyomta, nagyon látványos volt, csak szerintem semmi értelme ennek. Faszán nézett ki még a piros villámgitár egy másik zenész kezében. Kb. ennyi érdekes volt a koncertjükön.

Végül a Woptime nyomta le a programját. Az énekes a színpadon melegített a koncertre, aztán a húrok közé csaptak. HC zenét játszottak, a parasztabb fajtából, ordító énekkel. Halál unalmas volt ez is. Néhány szám után többszöri bíztatásra beindult a közönség egy kisebb csoportja, ment a tánc, a bodysörf, szóval megvolt a partyhangulat. Én már nagyon vártam a koncert végét, végül a befejezés előtt el is indultam haza.

Olvassátok el az Index cikkét az estéről, nagyon korrekt írás:
http://index.hu/politika/bulvar/skinz040919/