Punk Portál - 2024. április 20.





 

2004. IX. 17. Vörös Yuk, Kék Yuk


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. szept. 19. vasárnap - 10:40

A tegnapi buli egyfajta bemutatkozó est volt kevésbé ismert, kezdőbb zenekarok számára. Nem is vonzott a fellépők sora túl sok embert, leginkább fiatal gyerekek, haverok, ismerősök érkeztek. Az én haveri társaságomból alig néhányan jöttek le, így leginkább csak a zenekarokra koncentráltam, más elfoglaltságot nem találtam.

A Payback kezdett. Meg kell jegyeznem, hogy a múltkor a Kék Yukban az annabarbi előtt a Playback játszott, ami egy másik zenekar. A tegnapi banda hardcore és nu-metal keverékét játszotta, egy idő után az utóbbi került sajnos túlsúlyba. A zenei tudás rendben volt, de látszott rajtuk, hogy eléggé meg vannak szeppenve, egyhelyben álltak, és nagyon koncentráltak a hangszerekre. Játszottak egy Sepultura feldolgozást, kb. az egyetlen számot, amit ismerek, a Roots, Bloody Roots kezdetűt. Apuci fényképezett az első sorban, egy idő után néhány gyerek lökdösődött kicsit hátrébb.

A Kék Yukba most a csocsóasztaloknál lehetett átmenni. Itt is lézengett pár ember, de nem voltak túl sokan. Az Insistence-re kíváncsi voltam, azért belenéztem a koncertjükbe. Sajnos egyesek még nem jöttek rá, hogy egy koncert nem attól szól jól, hogy geci hangos. Elviselhetetlenül üvöltött a cucc, viszont geci szarul szólt, csak a magasak jöttek le a színpadról. Úgy döntöttem, nem rombolom tovább amúgy is megviselt hallásomat, ezért távoztam.

A small fonts-t már láttam párszor, a mostani koncert kb. értékelhetetlen volt a trágya hangzás miatt. Nem csak a zenekar tagjai, de mi sem sokat hallottunk a hangszerekből. Volt fúvós is a zenekarban, ő asszem újdonság. Elvileg ma vonultak stúdióba, remélhetőleg lemezen élvezhetőbb lesz az elég vegyes zene, amit nyomnak, leginkább az Antimaniax-Leftöver vonalhoz hasonlítható a stílus.

A Show Your Life sem kezdő banda már, a múltkori koncertjükön meggyőztek róla, hogy érdemes lesz most is megnéznem őket. És tényleg! Engem a HoldXTrue-ra emlékeztet az OSHC jellegű zenéjük. Az énekes srác nagyon lendületesen nyomta, ugrándozott, lejött a színpad elé, stb. Toltak Warzone feldolgozást is, többen ismerték már a saját számokat is, szóval mozgott néhány ember. A konferálást viszont még tanulni kéne, a holtidőket jobban is ki lehetne tölteni. Jellemző volt minden zenekarral a "szarok vagyunk" mentalitás, talán ezt sem kell ennyire erőltetni, kell egy kis önbizalom.

A Blank Charge-hoz még csak egyszer volt szerencsém, a Marco Polo-ban. Azóta már lenyomtak pár bulit, szóval már tapasztaltabbak. A paraszthardcore-hoz, amit játszanak, kicsit vékonyak, és fiatalok. Hízni kéne kb. 70-80 kilót, magukra varratni pár témát, jobb lenne a kinézet. :) Mivel nem kedvelem az általuk képviselt stílust, túlságosan nem élveztem a koncertet. Azért nekik is volt pár rajongójuk. Játszottak egy Agnostic Front feldolgozást is.

Ilyet sem láttam még, hogy előrefele van csúszás. A zenekarok a kiírtnál korábban kezdtek, és mivel senkinek nem volt túl hosszú a programja, bőven tartották az előírt időpontokat. Így éjfél előtt bő fél órával már kezdett is az utolsó zenekar, akikre a leginkább kíváncsi voltam, a Mordenbeet. Még régebben megkaptam a demójukat, ami igencsak tetszett. Azóta bővültek egy trombitással és egy szaxofonossal, igaz ők nem játszottak túl sok számban. A ska-punk stílust képviseli a zenekar, elég meggyőzően. Kissé pop-os, fülbemászó dallamok jellemezték a koncertet. A számok nagyját ismertem, az újak sem voltak rosszak, mondjuk a tisztán punk darabok annyira nem tetszettek. Nagy előnye a zenekarnak, hogy a holtidőket teljesen profin töltötték ki dumálással. Néhány rajongójuk nekik is akadt, többszöri könyörgésre a koncert végén a Bohóc c. slágert is elnyomták, ami tényleg nagyon jó. Feldolgozásnak Madness-t kaptunk, ez a szám a demón is szerepel. Több ráadás után a koncert végén még egy dob+basszus improvizációt is meghallgathattunk, a hangszeres tudás is rendben van a zenekarnál. Szerintem a Mordenbeet volt az est fénypontja.

A koncertek végére érkezett pár ismerős, de a hangulat nem szökött az égig, így inkább hazaindultunk.