Punk Portál - 2024. április 20.





 

2004. VIII. 18. Plázs, Moon Invaders


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. aug. 23. hétfõ - 21:21

A koncert előtt néhány órával derült ki, hogy a budapesti Plázson egy belga ska zenekar lép fel. Korábban terveztem, hogy végignézem a programfüzetet, de erre nem került sor, így igazi last-minute buli részese lehettem. Hirdettem a koncertet, ahol csak tudtam, Portál, hírlevél, beindult az sms-lánc is.

Elvileg 8-kor kezdődött a buli, jelentős csúszásra nem számítottam, ezért eléggé sietnem kellett, amikor 3/4 8 körül a Margit-hídhoz értem. Soha nem jártam még a Plázson, a bejáratnál felmarkoltam egy műsorfüzetet (PestiEst különszám), fellapoztam a térképet, és megkerestem a Match színpadot. Szomorúan tapasztaltam, hogy a túlvégen van, majdnem az Árpád-hídnál. Futólépésben indultam neki a partszakasznak. Megállapítottam, hogy rohadt hosszú ez a Plázs! Útközben tanulmányoztam a terepet. Nem igazán értettem meg, mi ebben a nagy szám. Kis homok kiszórva, néhány pálmafa cserépben, pár kajás, piás bódé, sétálgató emberek. Semmi extra. 8 után pár perccel lihegve értem a színpadhoz, ahol épp a hangolást fejezte be a zenekar. Egy szál PASO taggal és barátnőjével találkoztam, amúgy csak járókelők lézengtek, a színpad előtti nyugágyakon csövesek pihentek. Az elkövetkezőkben még néhány PASO tag, és 5-6 ska-arc érkezett, amúgy senki.

Kb. 20 perc várakozás után érkezett a Moon Invaders a színpadra. Mint megtudtam, Krsa annakidején a Tilosba is behozta a CD-jüket, és mint nagy kedvencét játszottuk. A kb. 10 tagú formáció majdnem PASO felállásban nyomta. 2 énekes fiú, fúvósok, szinti, gitár, basszus, dob. Tradicionális ska-t játszottak, lassú, elsőhullámos zenét, nekem eléggé tetszett az egész. Kinézetük is teljesen illeszkedett a zenei stílushoz. Elől csak egy-két csöves faszi nyomta, ezért a zenekarral érkező leányzó megkért minket, hogy mi is menjünk színpadhoz közelebb. Így az egész megjelent ska-színtér (kb. 10-15 ember) előrevonult, ott táncoltunk. Az egyik csöves faszi minden lányt letámadott, úgy kellett őket kimenekíteni előle. :) Profin nyomták a zenekartagok, nem igazán zavarta őket, hogy szinte csak arra sétáló "kívülállók" alkották a közönséget. Egyébként jelentős tömeg gyűlt össze a koncert végére, ez is mutatja, hogy a ska mennyire emészthető zene. A hagyományos hangszerek mellett játék-harmonikán is játszottak, Aberráltnak biztos tetszett volna, szerintem be kéne szereznie ilyeneket is a játék-szaxofon mellé. :) Kb. egy órát játszottak, majd levonultak. Kis bátorítás után két tradicionális, 60-as évekből származó jamaikai feldolgozással tértek vissza, aztán vége.

A koncert után Krsa beszélt velük, én csak pacsizni mentem oda az egyik taghoz. Nagy kár, hogy nem tudtunk korábban a buliról, párszáz ska-kedvelőt biztos oda tudtunk volna csődíteni. Jó esetben visszatérnek majd a jövő év elején egy rendes ska koncertre.

Ezután még nem tértünk haza, hanem egy közeli játszótéren iszogattunk, kipróbáltunk egy drótköteles játékot (ez az, amin le lehet csúszni), jól éreztük magunkat. Megtekinthettük, hogyan használható az automatikus locsolórendszer seggmosásra. :) Hajnalban még átnéztünk a Zöld Pardonba is, kegyetlen, milyen arcok gyűlnek itt össze hétköznap hajnalban. Az egyetlen elfoglaltságunk az volt, hogy nézzük, hogyan viselkednek az emberek. Mintha az állatkertben lettünk volna... Négy-öt részeg csávó küzd egy gusztustalan picsáért, akinek mindene kilóg, meg hasonlók. Tragikomikus volt az egész.

Hajnalban az első busszal tértem haza. Szerintem kihagyhatatlan koncert volt, nagy kár, hogy ilyen későn értesültünk róla...