Punk Portál - 2024. április 19.





 

2004. VIII. 13. Péntek, Kultiplex - Gorilla


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. aug. 15. vasárnap - 23:19

Mivel az elmúlt 2 órában Zsoc haveromnak sikerült kicsit leitatnia, és 8 óra múlva már a Rajkára induló vonaton kell ülnöm, nem lesz minden teljesen korrektül leírva. De a lényeget remélem, átérzitek. Aki ezt a bulit kihagyta, az megint valami nagyon nagyról maradt le.

Korai érkezésem után az időt csevegéssel töltöttem, szerencsére az elég népes közönség tagjai között sikerült pár ismerőssel is összefutnom. A teremben rockabilly, psychobilly zenék és hasonló stílusú videók mentek kivetítve, de a kettő kicsit sem volt szinkronban... Tehát más szólt, mint amit láttunk. Így nem volt annyira élvezetes a dolog. Az előtérben TomAlien árulta a Gorilla merch-t, pár psycho póló mellett az új Live CD-t lehetett megvenni.

A Sonic Dollz nevű zenekar kezdte az estét, rockabilly stílusban nyomtak mindenféle feldolgozásokat. AC/DC, Sex Pistols, Ramones, Roxette, meg hasonlók. Mindenképpen értékelendő a feldolgozások stílusa, egyedisége, de a közönség sokszori énekeltetése meg a béna konferálások nem tetszettek. Többször megkérdezték, "Ugye ti is várjátok a Gorillát?" Ez milyen már? Valahogy túl hivatalosra vették a figurát, az egész túl begyakoroltnak tűnt, hiányoltam a spontaneitást. Ennek ellenére zeneileg teljesen rendben volt a dolog. Tetszett még a nagybőgő, szép lángcsóvákkal díszítették.

Az előzenekar után én már nem mentem sehova, hogy jó helyem legyen. Hosszas várakozás következett, egyre többen szivárogtak vissza a terembe. Elfoglaltam helyem jobb elől, és vártam. Végre elhalkult a zene, és érkezett a Gorilla! Nem hiszem, hogy be kéne mutatnom a zenekart, az egyetlen igazi magyar psychobilly banda ők, akik 2001 óta évente csak egy koncertet adnak itthon, mivel az énekes Kanadába költözött. Régen a Bem Rockparton nagy bulikat csaptak, táncoltunk ezerrel, az elmúlt időszakban viszont az éves bulikon csak rockabilly feldolgozásokat nyomtak az Amíg Pub-ban, ahova általában be sem fértünk. Idén végre egy nagyobb helyen, psycho programmal tértek vissza. A terem dugig megtelt, az első sorokban mozdulni sem lehetett. Felcsendültek az első hangok, és kissé elkeseredve állapítottam meg, hogy itt nem lesz tánc... A közönség átlagkora felettem járt valamivel, a sok jampi-frizus arc egyhelyben állt, a legtöbben még csak nem is bólogattak a szélsebes ritmusokra. Aztán megérkeztek a lengyelek. Egy kisebb különítmény ugyanis több, mint 1000 km-t utazott, hogy megnézhesse a Gorillákat. Az úton volt idejük kellemesen bebaszni, és a 100-150 kilós arcok nem igazán tartották tiszteletben a nyugodtan álldogálókat, és heves pogózásba és lökdösődésbe kezdtek. Ez annyiból jó volt, hogy végre lett egy kis hely táncolni, azonnal el is foglaltam új helyemet a tánctéren, de a folyamatos lökdösés, és lábrataposás kicsit elvette a kedvem az egésztől. Ezen negatív hatások ellenére hatalmas volt a koncert, rég volt olyan, hogy másfél órán át táncoltam. Nem is értem, hogy bírták ilyen sokan egy helyben állva. A Gorilla slágerek mellett Batmobile és StrayCats feldolgozásblokkokkal is kedveskedtek, hallhattunk pár rockabilly számot is. A hangzás egyébként a Kultiban megszokott jó színvonalú volt, azért a bőgőt én jobban kiemeltem volna, szerintem nem szólalt meg elég erősen. Hihetetlen, miket művel TomAlien a hangszerével... Már bőven több, mint egy órája játszottak, amikor elbúcsúztak, de a ráadással nem nagyon késlekedtek, azonnal jöttek vissza, és elnyomtak még néhány számot. Ezt követően kb. 5 percig állt és tapsolt, füttyögött a közönség, de újabb ráadást már nem kaptunk.

Éjfél körül járt az idő, lassan indultam volna haza. Ekkor ültem le Zsoc-cal és barátnőjével beszélgetni kicsit, ami a fentebb vázolt italozáshoz vezetett. :) Kihagyhatatlan buli volt, most megint várhatunk egy évet egy újabb Gorilla koncertre?

DaYna beszámolóját keressétek a Koncertélmények, történések (#2762), Aberráltét a Psychobilly (#104) topicban!