Punk Portál - 2024. április 19.





 

2004. VII. 10. Sopron - Volt fesztivál


Írta: Authis
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. júl. 24. szombat - 14:29

Régebben párszor részt vettem Volt fesztiválon, mikor még a Csarnokban rendezték. Valahol ez lehetett benne a vonzó, hogy nem olyan volt, mint minden feszt, szabadtéren, hanem zárt körülmények között rendezték meg. Természetesen ez társult mindig meleggel, tömeggel. Talán ezért hatott kellemesen, hogy kitették egy félig erdőbe. A hely rendben volt. A fesztivál területre is pont megfelelő, nem kellett km-eket gyalogolni egyik színpadtól a másikig, a sátrakat fa alá lehetett állítani.

FesztReggel 8-kor indultam Győr felől. 9-re a fesztivál bejáratánál voltam (kocsival mentem egyedül). Eleinte borús volt az idő, aztán 11 óra tájékán már égette az alkaromat a nap. Majd folyamatosan változott, beborult, kisütött. A bejutással nem volt gond, bár szigorúan minden áthaladásnál majdnem letépték a karszalagot a kezemről. Azért rajtam maradt. A security elég szigorú jellemet vett fel, ami mögött könnyen megbújt a normális viselkedés, mert mikor már ötödször motoztak, poénokat is eregettek, amit ilyenkor illik minden alkalommal nevetéssel nyugtázni (még ha szar is volt a poén:)).

A bejárat után megkerestem pár ismerősömet, akik még kómás, másnapos állapotban voltak, ezért leültem sörözni az egyik pulthoz, amíg ők összeszedték magukat. Ott is voltak ismerősök, de szokásos helyváltoztatásomat most is gyakoroltam. Folyamatosan jöttek ismerősök. Szerencsére minden 50 méteren volt kivel beszélgetni. Ha meg éppen nem akadt, hát új arcokkal való társalgással múlattam az időt.

SFFVártuk a 14:00-t, mert a Hangár Soprock Színpadon kezdő zenekarnak a Social Free Face volt betervezve, akik kértek még negyed órát. Negyed 3-kor végre elindult az általam ritkán hallható Savaria Colonia Hardcore egyik neves képviselőjének előadása, amit fényképezővel és sörrel a kezemben vártam. Sikerült 10 perc videót is rögzítenem (a 256 MB-os kártya kapacitása össz. 17 perc, be kellett osztani egész napra). A színpad bal szélén álltam (ha szemből nézzük), ott jól szólt az egész, és a korai kezdés ellenére sokan voltak. A koncert nem lehetett több fél óránál, de hatásos és szép volt. Voltak számomra ismeretlen számok, gondolom az új albumról, mert a Belülről éget kb. 12 számát csak felismertem volna. De az újak is jól szóltak. A SFF után következő pár zenekart kihagyásra ítéltük, mert nekem fontos volt körbenézni, ismerősöket keresni. Jöttek is sorban szerencsére. Ingáztunk a színpadok között. A nagyszínpadon belesétáltunk Roy és Ádám műsorába, amit igyekeztünk elkerülni. Az általuk képviselt zenei stílus meg az egész zenekar távol áll tőlem szerencsére. Ezért inkább magunk mögött hagytuk őket. A Café sátorba (amit lehet nevezni a fesztivál igényes pontjának, mert műpadló, kényelmes székek, tisztaság, meleg, stb. jellemezte) egyszer simán be tudtunk sétálni (mivel elmúltunk már 18 évesek), de amint elkezdődött bent valami, a sok ember 3 személy széles sorba fejlődve várta, hogy bejuthasson. Nem is értem, miért tesznek egy olyan koncertet egy kisebb sátorba, ami sokakat érdekel.

Délután 7 körül belenéztünk a Subscribe műsorába, ami jónak tűnt, távolról jól szólt. Közelről is elfogadható volt. Feltűnt, hogy a gitáros Tamás helyett egy szőke, egyenes hosszúhajú ember pengette a húrokat. Itt sem időztünk 10 percnél többet, ismét mászkálósra fogtuk a dolgot. Kikötöttünk a Kispál és a Borz koncerten. Elmásztunk a távolabbi hangfalhoz, de nagyon egyhangú és unalmas volt a koncert (szokásos, minden feszten látható, egyszerű, átlagos előadás + nem is szeretem, sőt...), ezért ismét "menjünk-menjünk". Ekkor futottunk össze egy emberrel, akinek sörös kartondobozból készített lovagsisakja volt. Magyarázott nekünk, majd mikor levette a fejvédőjét, kiderült, egyik régi jó barátunk, Miksi volt az. Vele is max. 10 percet ha beszélhettünk, majd megint "mennünk kellett". Belenéztük egy streetball meccsbe, amit focilabdával játszottak, megálltuk nézni a műkorcsolya pályán csúszkáló arcokat, hátha elesik valaki, legalább legyen min mosolyogni, de mindenki tudta, mit csinál, nem történt semmi különleges.

FesztMajd visszanéztünk a Rock és a Viva színpadhoz. Kintről láthattuk a Hollywoodoo végét. Ekkor akartunk a Viva színpadhoz tartozó pultnál rendelni, de valahogy észre sem vettek minket, pedig két kiszolgáló is ott számolt valamit a papíron, de ránk se figyeltek. Én szóvá tettem hogy szeretnék kérni, ekkor rám szólt, hogy éppen dolguk van. Ott is hagytuk az egészet a francba, többet nem próbálkoztunk. Továbbmentünk felfelé. Itt táborozott a Meghallgatlak sátor, ahol szintén találkozhattam Vili haverommal, aki megmutatta a notebookján azt a videót, amit rólunk vettek fel tavaly hegyalján. Enyhén ittas állapotban adtunk egy "mélyreható" riportot. A nagy hangzavartól nem sokat hallottunk a videóból, csak a képek jöttek. Furcsa volt Gyufa haveromat rastahajjal látni (most már kopasz). Majd továbbmentünk a Faunások felé. Mellettük akartam wc-re menni, na ezen teljesen fel voltak háborodva. Bezavartak a wc-be. Én egyből célba vettem az ő wc-jüket. Merthogy az szolgálati. Ekkor már nem érdekelt. Ha nem engednek a fa tövébe, akkor ne mondják meg, melyik wc-be mehetek, és melyikbe nem. Ezek után már nem szóltak hozzám. Különösképpen nem érdekelt! A kutyájának persze nem kell külön wc...

Majd visszasétáltunk a normális emberek közé. :) Belenéztünk a Sun Workshopba, nem okozott semmi extra élményt. Az este 10-kor kezdődő Ákos koncertet sokan várták, mi nem voltunk annyira oda érte, de belenéztük. Két-három embert átzavartunk a 11-kor kezdődő Blind Myselfre. Egyikünk poénból végignézte Ákos műsorát, de csak szörnyülködni tudott. Meg tudom érteni, nem is faggattam ki, miért mondja ezt. A Blind Myself viszont egy csinos és egészséges előadással állt elő. Zoli barátom feldobta a kacsáját is, de Gergő egyszerűen az egyik szám végén visszahajította. A végére a "vissza-vissza" után maradt a Káin c. szám. Minden rendben volt a koncerten, bár kevesen mozogtak, és kevesen is voltak alapból. Lehet, hogy sokan inkább a Café sátorban melegedtek.

A következő zenekar a Superbutt volt, akik enyhén több embert gyűjtöttek a színpad elé (ha tiszták az emlékeim). Vörös András próbálta elmagyarázni, hogy körbe rohangálni milyen élvezetes, és kérte, hogy próbáljuk ki. Páran vették a lapot, és futkároztak. Jó volt nézni a mozgást. Az utolsó napnak és a hajnali fél 1-es időpontnak köszönhetően kevesen vették rá magukat a testmozgásra. Összességében jól szólt (bár nem vagyok szakértő, és nekem minden koncert jól szól, amiből ki tudom venni, hogy melyik szám megy éppen, hangosan szól, és nem hamis).

DobozfejMivel nem volt kedvünk koncertek után hazamenni, menekültünk a hideg elől a Café- és Viva sátrakba. A Viva-s részen elég siralmas volt a helyzet. Hyperspace party volt, vagy mi, ami egy laikusnak (mondjuk ez legyek én) simán diszkót rejt magába. A Café már elfogadhatóbb volt. A melegben iszonyat sok ember tolongott. 10-esével engedtek be minket. Tömve volt. Elfogadható zene, nem volt annyira borzalmas. Bár ez is a megszokott, szinte minden fesztiválon van ilyen melegedő, igényes sátor. Közben a nagyszínpad melletti kis bomba pultnál szólt valamiféle hip-hop-osabb zene, amit szintén hallgattunk egy kicsit (bár az se biztos, hogy hip-hopnak nevezhető, ismét a laikus köszön vissza személyemben). Hajnal 5-ig lézengtünk, aztán meguntuk, és kocsiba ültünk, távoztunk a fesztivál területéről. Vissza se köszöntünk. :)

A fesztivál nekem a vártnál jobban tetszett. Minden rendben volt. A Volt így nyár közepén két húzósabb buli (Wanted és Hegyalja) között jó egyfajta lazítós, "nyaralós" fesztiválnak. Az árak se voltak vészesek: egy korsó sörért 250 Ft-ot kértek. De amit Tibor ivott (fehérbor kólával alias vidéki) egyszerűen ihatatlan volt. Azt hittem, arconhányom az ital tulajdonosát, pedig hajnal 3 fele még Sanya 3 dl uborkalevéből is ittam, az viszont vezetés előtt tényleg hatásos. Meg aztán megkóstoltam már sokféle dolgot (kakaót borral, sampont borral, joghurtot borral) de a Tibor piája borzalmas volt. Viszont a vörösboros kóla rendben volt. Nem vettem semmi ennivalót, mert a kocsiban várt anyukám sonkás-paradicsomos szendvicse, de a többiek elmondása szerint 1000 Ft-ból jól lehetett lakni bőven, ami egy fesztiválon nem számit nagy összegnek.

Videók:
Blind Myself - Kain (részlet) [6.400Kbyte]
Social Free Face - Tartsd meg a hited [29.988Kbyte]