Punk Portál - 2024. március 28.





 

Nemérdekes - Indulni kell!


Írta: Dan
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. júl. 5. hétfõ - 23:05

A Nemérdekes tavaly nyáron kezdett el Budapest környékén koncertezni, ekkor láttam őket a Vörös Yukban, Visegrádon. Az akkori kritikákban sablonosnak neveztem a zenéjüket, egy későbbi koncerten egy papírból kivágott SKA sablonnal érkeztek a színpadra. :) Ez nagyon szimpatikus volt, bulijaik általában jó hangulatban teltek. Egy ideje eltűntek, de most visszatértek, és legutóbbi koncertjükre egy új lemezt is hoztak magukkal.

Az Indulni kell! kivitele profi. Szerencsére egyre inkább divatba jön a nyomott CD, az írott, matricázott megoldást már csak demókhoz használják a zenekarok. A design nem tetszik különösebben, elég minimálra sikerült a borító, ez persze lehetett koncepció is. Fekete-fehér, ahogy az egy ska zenekartól elvárható. Kapunk szövegkönyvet is, de a sorrend sajnos nem teljesen egyezik meg a CD-n lévőkkel, ezért keresgélni kell. Két csoportképet láthatunk, egy tréfásat és egy hangszerest. A korongon a zenekar másik neve, a Nomatters is szerepel, Toasters mintájú betűkkel, ez gondolom egy kis utalás a "nagyokra".

BorítóA borító szerint a felvételeket 2003 novemberében kezdték, és 2004 márciusában fejezték be. Elég hosszú idő! Ami még meglepő számomra, hogy az anyag egy részét a próbatermükben rögzítették. Mindenesetre az eredmény elég jó, teljesen korrektül szól minden. A majdnem 37 percnyi zene 12 számra tagolódik. A stílust harmadik vonalas ska-nak mondanám, fúvósokkal, néhol billentyűs betétekkel. A zene hallgatása közben néha ásítozok, néha meg erőteljesen bólogatok. Az egyedibb dallamokat tartalmazó darabok tetszenek jobban. Ilyen például a Déli sark (Skantera). A zárójelben lévő kifejezésre rákerestem a neten, de az egyetlen utalás, amit találtam, Akis Skantera-ra vonatkozik, aki egy albán fickó volt, aki a tengerbe fulladt... Hogy mennyiben csatlakozik ez a Déli sarkhoz, nem tudom. (Vagy ez egy Pantera szám ska átirata?). Kiemelném még a Zorró című dalt, ami a film hangulatának megfelelő dallamokból építkezik, és egy Zsanett nevű lányról szóló csalódott számot, ezek tetszettek a legjobban. A többi sem rossz, de néhol kicsit egyhangú szerintem, elég hasonlóak a témák. A szövegvilág változatosabb, az említetteken kívül hallhatunk a ska életérzésről, piálásról (Gyere velünk...-Mintha az éneket részegen vették volna fel.:), turnézásról. A Tombstone ska számomra nem teljesen érthető, jobb is ha nem elemezgetem. Undorító címmel olvashatunk egy kritikusabb darabot is, értelmezésem szerint a harcos vegan-aktivista lázadókról szól, akik pár év után kinőnek az egészből. Kicsit hiányolom a mondanivalót a lemezről, ez ska zenekaroknál általában gond szokott lenni. A megfogalmazásban is vannak részek, amik nem tetszenek. A lemezen található 2 instrumentális szám, az Intro mellett A 3 delikvens sem tartalmaz éneket. A végére hagytam a citromdíjas szerzeményt. A Minden szív... az 'egerszeg drukkereknek (-ről) szól. Sajnos ki nem állhatom a focit, így ez a szám a meccs-bejátszásokkal egyszerűen idegesít. Még szerencse, hogy az utolsó track, így számomra a lemez 11 dalra rövidül mostantól.

Így visszaolvasva talán túl sok negatívumot írtam. A lemez jó, kellemes, vidám ska zenét hallgathat, aki megveszi. Ha nem vágysz világmegváltó gondolatokra, de szívesen táncolsz egy jót a buszon a Nemérdekessel a füledben, akkor mindenképpen ajánlom. Azért koncertek látogatását is javaslom, sokkal hangulatosabbak, mint a rögzített lemez.