Punk Portál - 2024. április 19.





 

2004. VI. 25-26. Fehértó, Jégmadár – Új Hullám fesztivál 2004


Írta: Linka Péter
Feltöltötte: Dan
Ekkor: 2004. júl. 1. csütörtök - 09:14

Vigiék immáron 7. éve rendezik meg az Új Hullám fesztivált. Mivel a tavalyi tök jó volt, így most is útra keltem, hogy egy jót szórakozhassak, és hogy beszámolhassak nektek. A helyszín egy panzió kertje volt, sörsátorral, mobilvécékkel, zuhanyzókkal, és egy nagy zöld résszel a sátorozók számára.

1.nap 2004.06.25. Péntek

Kora délután érkeztem a helyszínre, a környék nem nagyon nyüzsgött a tarajosoktól, bár szakadt az eső. Szerettem volna leérni már a Katéter zenekar fellépésére, de sajnos nem sikerült. Állítólag Bogyóék megmozgattak a kedvezőtlen idő ellenére is vagy 40-50 punkot.
Zaklatás – A frontemberük elég meggyőző volt, a közönség is jól vette produkciójukat.
Éhenkórászok – Ők most szerényebb sikert értek el.
Panksapka – Mire a szolnoki punkzenekar színpadra lépett még az eső is elállt, bár a sártenger megmaradt. Néhány pihentagyú el is kezdett dobálózni a sárral, többszöri kérésre hagyták csak abba. Jött is a színpadról az ige: Ne dobáld, taposd! Pukiék rendkívül meggyőzően adták elő műsorukat. Sőt, bemutattak 2 új nótát is a megjelenésre váró új lemezükről. Az egyik abszolút ska volt. Az előzetes alapján ez a lemez is király lesz. Természetesen felhangoztak a Forradalom lemez nagy kedvencei is (Nagy testvér, Forradalom, Kalifornia, Te csak várj , és persze a QSS klasszikus, a Kézigránát kell!)
C.A.F.B. – Elsőre kicsit furcsának tűnt a zenekar felállása, de mint kiderült, ennek az az oka, hogy a basszusgitáros Luki eltörte a kezét. Így Süti mellé vendégzenész érkezet, asszem a Suckerpunch soraiból. Urbán Laci irdatlanul püfölte a dobbőröket. Ők is játszottak vegyesen, régi és még meg nem jelent számokat is. Kicsit visszafogottabb volt a közönség, mint a Panksapka alatt.
No Exit (D) – Az énekesük vasággyal együtt sem nyomott többet 40 kilónál, de nagy hangulatot hoztak össze percek alatt. Ehhez persze az is kellett, hogy a közönség kb 40%-a német nyelvű volt. Mivel a gitárosuk magyar volt, ezért Zsolt jóvoltából a számok közötti átkötőszövegeket tolmácsolva hallhattuk. Látszott a srácokon az összeszokottság.
CPg – Az újjáéledt ős punk csapatot sokan várták ezen az estén. Annak idején tetszett a zenéjük, de úgy látszik öregszem, mert ezen az estén nem jöttek be.
HétköznaPI CSAlódások – Baranya megye főpunkjai összecsődítették a sörözők környékén lófrálókat is. A színpad előtt pogózó tömeg lehetett vagy 400 ember. Mivel Wily névnapja volt, az ünnepi hangulata mellé felvette kedvenc kukásnadrágját is. Megyeriék blokkokban adták elő a nótákat. Eljutottunk Belfastba, volt Ébresztő, Dollár, hatalom pornó. Megyeri többször reklamált a túlzott basszuskontroll miatt, le is vették teljesen a technikusok. Persze volt Globalhé, megtudhattunk pár dolgot az alkohol pusztító hatásairől, folyt az almabor. Hamar elment a műsoridő, Che Guevara is beköszönt, most ugyan Huszár Jani nélkül, és zárásként minden skinhead le lett ostobázva. A vége felé egy angol pólós srác is énekelt, sőt néha a közönség egy része is a színpadra készült, de a biztonságiak rendre visszaterelték őket a sártengerbe.
INRI – A lengyel csapat kapta azt a hálátlan szerepet, hogy a PICSA után levezető szerepet betöltse. A fáradt közönség inkább már elszállingózott a színpadtól. Én is inkább inni mentem a Wiliékkel, hamár egyszer névnapja van!
A mai nap legsikeresebb fellépője a Picsa volt, de engem a legjobban a szolnoki Panksapka napi produkciója győzött meg.


2.nap 2004.06.26. Szombat

Az első nap esős ideje után a szombat már tikkasztó meleget hozott.
Szombaton reggel 7-8 óra felé kezdett ébredezni a fesztivál közönsége. Főleg a németek voltak már reggel nagyon party hangulatban. Mivel a program csak délután kezdődött, mindenki próbálta magát elfoglalni. Volt, aki tegnapi sebeit ápolgatta sörrel, kávéval. Fehértó központja is tele volt punkokkal. Sokan az ABC-ben vásároltak, a kocsmában is tömegek hallgatták a zenegépet. Néhány idétlen a falu központján áthaladó tehéncsordát kergette meg, persze ezáltal összetűzésbe kerülve a helyi gazdákkal. Szóval fel lett pezsdítve Fehértó feelingje. Sok néni, bácsi összesúgott a tarajosok láttán.
13 óra felé nekiálltak a színpadon a hangbeállításoknak .A napi programból az alábbi zenekarokat sikerült elcsípni.
Virage Dangereux (D) – A német trió produkciója egészen addig király volt, amíg fel nem hívták énekelni a gitáros barátnőjét. Az nagy hiba volt. Szép arca volt a csajnak, de énekelni azt nem tudott. Pedig addig annyira pörgős produkciót, tipikus német űberfasza punkot nyomtak.
Sikátor – A zenekar csak az ex-Auróra cirkáló énekes Kriszta miatt tett kíváncsivá. De igazából, a nadrágjából nem véletlenül kivillanó bugyipántján kívül nem hagytak maradandót. Nehéz lenne behatárolni ezt, az általuk előadott mindenképpen alternatív produkciót. A közönség is inkább árnyékba vonult hűsölni.
Ramdom (A) – Az osztrák quartett igazi amerikai deszkás punkot játszott. Sokszor emlékeztettek a Blinkre és társaikra. Bush elnök is megkapta a magáét. Beszéltek ezek németül, angolul. Király hangulatot teremtettek, és ezek a bakkecskeugrások is sok pontot kaptak volna egy tornászversenyen.
FRL - Fürgerólalábék hozták szokásos jó formájukat. Acélos Balázs vezérletével felszántották a színpadot. Zeneileg nagyon király volt, de ezzel a szövegvilággal továbbra sem vagyok kibékülve.
Jan feat. UDSSR (A) – Számomra a mai nap pozitív meglepetése volt ez a 2 trombitással fellépő osztrák ska csapat. Nem áll hozzám közel túlzottan a ska, de amit ők nyújtottak, le a kalappal előttük. Nagyon összehangolt, profi előadást hallhattunk, láthattunk. Az énekes totál Császár Előd hasonmása volt. És amit a trombitás csajszi összemozgott, az akármelyik frontembernek becsületére vált volna. Ha legközelebb Pesten játszanak, biztos megnézem őket!
Prosectura – A 2 nap alatt a legnagyobb nézőszámot Imre Norbiéknak sikerült összecsődíteniük. Bár ez sem volt több kb. 450 embernél. Pisi-kaki-puni-muki szövegeiket sokan együtt énekelték velük. Norbi (aki a nők és pasik kedvence) felhívta a figyelmet a drog elleni világnapra. Volt pogo rendesen, szállt is a por! Felhangoztak az utóbbi két lemez nagy slágerei, Weekend punk, A fazonra nyírt…, Mindenki egyért, Csináljunk punkbandát, Szegény ember kézzel nőz, Nem hiszem el hogy jártak a Holdon … )
Auróra – Vigék később léptek volna színpadra, de mivel a német The Shocks zenekar nem érkezett meg időben, előbb kezdtek. A győri punkok elég sokat tököltek a beállással, de végül jól szóltak. Vigi piros Real McKenzies pólóban, és piros baseball sapkában lépett színpadra, persze közeleg november 7! Szóba kerültek a Kurvák és a gengszterek, Csaót kívántak Bellának, de Robin Hood-on át felcsendültek az új nóták is, Meddig tart, Bábkormány, Rossz vége lesz... Nekik sikerült a fesztivál alatt legjobban megénekeltetni a közönséget. Ma sem okoztak csalódást. Galacs hozta szokásos színpadszántását, Kiskovács rendületlenül püfölte a bőröket, Kisbé is rendesen gitározott és teli tüdőből fújta a trombitát.
Koncertjük végére elfáradt rendesen a pogózó tömeg, ki is ürült a kűzdőtér.
Az est hátralevő részét már nem tudtam sajnos megvárni.

Összegzés:
Becsülöm Vigiék kitartását, hiszen a nehézségek ellenére évről évre megszervezik ezt a fesztivált. Számomra érthetetlen, hogy a legnagyobb magyar szabadtéri punk seregszemlére miért csak ennyien voltak kíváncsiak. Lehet, hogy már nyaralni mentek? Vagy a pénzzel kell okosan gazdálkodni a nyári koncert és fesztiváldömpingben? A reklámja is viszonylag jó volt a bulinak, sok helyen olvashattunk róla. A panziót és környékét kicsit féltettem, de szerencsére az aranyhalak is sértetlenül a halastóban maradtak. A kűzdőtér és környéke is pár hét alatt kiheveri a taposást, és talán a szagok is előbb utóbb elmúlnak. Lehet, hogy legközelebb érdemes lenne ennyi emberre 2 mobilzuhanynál többet felállítani. Bár a közönség nagy része elkerülte még ezt a kettőt is.
Köszönet az ottlétért Viginek, és az Auróra legénységének! A zuhanylehetőségért Erikának, a hangulatért a zenekaroknak!