Punk Portál - 2024. április 24.





 

Voodoo - 2002.11.29.


Írta: Dan
Feltöltötte: Marcell
Ekkor: 2002. nov. 30. szombat - 15:59

November 29-én újabb koncertélménnyel gazdagodtunk. Mit mondjak, tényleg élmény volt. Kekszszel Csepelen a HÉV megállóban találkoztunk, majd besétáltunk a Voodoo nevű szórakozóhelyre. A belépő egy szórólap volt az (elvileg) fellépő zenekarok listájával. Érkezésünkkor még tök kihalt volt minden, szinte senki nem volt. McCheap-pel találkoztunk, aki a hangosító munkát vállalta el az estére. Leültünk egy padra, és cseverésztünk a hidegben. Ezen a helyen ugyanis soha nincs fűtés. Igazuk van, úgyis bemelegedett az este folyamán. Amikor végre érkezett egy pultos néni, egy sör vásárlása mellett döntöttunk. Én tudtam, hogy drága ez a hely, nade ennyire? Nem tudom, mennyibe kerül a közértben egy üveg Talléros (60-70Ft?), de itt 250 volt. :) Szóval az egész estét egy sörrel kellett túlélni. Elég nehéz volt.

Érkeztek a fiatalok, az asztalunknál néhany srác lázasan nekiállt playlistet írni. Megtudtam, hogy ők a Trogers. Nem lepődtem meg nagyon a számcímeken. Volt itt minden, ami kell. Hitler, Arany ászok, politika, talán anarchia is, de ez nem biztos. Az Illés feldolgozásukat nem akarták eljátszani, de meggyőztem őket, sőt megbeszéltük, hogy nekem küldik a számot.

Nem lehet elég korán kezdeniKözben egyre többen lettünk, és kurvára öregnek éreztem magam. Az átlagéletkor tuti nem volt több, mint 16 év. Voltak 12-13 (!) éves gyerekek, cigivel a kezükben. Azért ezt egy kicsit túlzásnak tartom. Persze, minél előbb kell kezdeni, de én akkor se engedném el a 12 éves gyerekemet hajnal 3-ig egy punkkoncertre. Esetleg én is elmennék vele. :) A ruházatban megjelent szinte az egész Headbanger kollekció, volt itt minden. Tarajos Lenin, Punk Inside, Picsa, Exploited, Sex Pistols. Sőt, egy-két Dead Kennedys póló is felűnt, aminek azért örültem. Tarajokban sem volt hiány, mindenki szép volt nagyon.

A legfeltűnőbb egy Edda fejkendős 13 körüli gyerek volt. Gondoltam, hogy csak poénból vette fel, tetszett az ötlet. Aztán pár perccel később már vele "beszélgettünk". Megtudtuk tőle, hogy ő rocker, és a kemény zenéket szereti, punk buliba csak a hangulat miatt jár. Elhitte nekünk, hogy mi is nagy Korn, meg mittoménmi rajongók vagyunk. Lehet, hogy nem kellett volna ezzel etetni, mert utána állandóan jött, hogy mi a kedvencünk a Halloween zenekartol, meg hogy ezek a punkok nem tudnak gitarozni, mert nem tudjak, mi az a kvint. Mondtam neki, hogy en ismerem a Queen-t, abban enekelt a Freddy Mercury. :) Nekem tetszett a poén. Szóval a társaság remek volt, barátságos. Volt egy-két csinos csaj is, kár hogy ők is kb. 14 évesek voltak, és kettő közülük egymással smárolt. Vagyis ez nem is volt baj.

(Csak azt az egyet nem értem, hogy a most megjelent kb. 100 ember miért nem megy egy el normális punk koncertre? Tök szomorú, hogy egy amerikai zenekar 10 embernek játszik, itt meg ennyien összegyűltek.)

Szóval kezdett a Trogers, a kedvencem. Kölcsönhangszereken nyomultak (jópár zenekar játszott ugyanazokon a gitárokon), állítólag a gitáros két hónapja ismerkedik a hangszerrel. A hangulat fenomenális volt. Totális amatőrizmus, teljes hangzavar, óriási pogó. A közönségnek elég volt, ha a dobos ütött valamit, már zúztak. Ezen a koncerten még jól szórakoztam. Voltunk páran, akik láttunk már több koncertet, mindenki röhögött a produkción. A végén küldték nekem az Illés feldolgozást, ami nem is hasonlított semmi Illésre, szövege meg nem volt, mert azt nem tudták. Az egyik srácnak szülinapjára küldték a Happy Birthday kezdetű számot, amit az Anarchy In The UK-ra kicsit hasonlító zenei aláfestéssel adtak elő. Most pedig egy idézet következzék: "Ülve iszom, fekve hányok Legjobb sör az Arany ászok." És ha már így belelendültem: "Opera, opera, inkább már egy vipera!" Szóval szerintem vicces volt az egész, jól szórakoztunk.

A legjobb a zenekarok közti átvezető zene volt, McCheap berakott
néhány elég jó dolgot, volt NOFX, Ska-P, Lagwagon, NUFAN, Pennywise. A Ska-P-re nagyobbat buliztunk, mint bármi másra egész este.

Most puskáznom kell, mert a rengeteg fellépőt nem tudtam fejben tartani, de szerencsére Keksz szépen jegyzetelt, felírta a fellépők sorrendjét. Na, közben eszembe is jutott. Volt egy Akupunktúra nevű zenekar, akik a Vörös Lyukban játszottak, és egy nagyon lehúzó kritikát írtam róluk. Most igazából az ő kedvükért jöttem el erre a bulira, hogy javíthassanak. :) És sikerült! A zenekar nevet változtatott Római 0-ra, és sikeresen megszerezték az „Est legjobb zenekara by Dan” díjat! Gratulálunk! Nem volt nehéz dolguk. A múltkor azt írtam, hogy nem tudnak zenélni. Nem volt igazam. Igenis tudnak. Úgy látszik minden csak a kontextustól függ. Ebben a környezetben szinte profi zenészeknek tűntek! A múltkor lefikázott számokat sorra nekem küldték, nagyon meg voltam hatódva. :) Sajnos itt nem tudtam nagyon figyelni a szövegekre a hangosítás miatt, de egy-két szám zenéje eléggé tetszett. Főleg a ska-sabb dolgok. Végül következett a megszokott kérdés: Mit játsszunk /ezt soha nemtom, hogy kell írni/ még? Poénból beüvöltöttem, hogy Csalez Lopezt, mire a zenekar nagy meglepetésemre előadta a Halacska című CsL sláger kicsit leegyszerűsített verzióját. Majdnem az összes Csalez koncerten ott voltam, szóval állíthatom, hogy ennyien az ő koncertjükön még nem táncoltak, mint itt a feldolgozásra.

Tényleg, az egyik kedvencünkről még be se számoltam. Volt egy szerencsétlen sakál részeg fickó, aki állandóan ment be pogózni, de már teljesen össze volt törve, rátapostak, belerúgtak, pofán vágták, itt-ott folyt belőle a vér, de azért csak ment állandóan vissza, hogy utána újra kapjon egy jó nagyot valahova. Nagyon durva volt. Néhányszor próbálták arrébb vinni, de mindig visszajött. Kicsit lehangoló volt a látványa.

Közben érkezett a meglepi zenekar, akik kicsit kilógtak a sorból. Ők voltak a Snowblind. Állítólag rakkendrollos metált nyomtak. Gondoltam végre valami technikásabb zene következik, de persze ők is elég kezdők voltak, és mivel nem is punkot játszottak, nem tetszett különösebben. A közönség is kicsit hátrébbvonult, de azért néha beindult a pogó.

Itt már kezdtem kurvára unni az egészet, már nem volt kedvem röhögni a sok hülyegyereken, meg a béna zenekarokon. De ha már befizettem, gondoltam végignézem. Jött az este legidegesítőbb zenekara, a Shitpump. Kicsit idősebb srácok voltak, true-pankok. Többen ismerték, sőt énekelték a számokat. Egyébként exploited-punk volt, totál sablonosan. Volt egy rakás számuk a politikusokról, és a többi, és a többi. Szokásos témák, rohadt gyors zúzós zene, ami annyira nem is volt rossz, de amikor már vagy egy órája játszottak, és nekiálltak az összes számukat megismételni még egyszer, már nagyon idegesítő volt. Játszották a Warhead magyar verzióját is, persze kétszer. Ment a pogó ezerrel, ütötték vágták egymást az emberek.

A Shitpump az összes számát a következő zenekarnak küldte, ők voltak a Mindig vidám bányász-törpék. Na ők legalább viccesen néztek ki. Az énekes állítólag Harry Potterre hasonlított. A zene iszonyatosan gyors, amatőr, az énekes rohadt gyorsan károgott valamit, többek között a politikusokról is. Szóval ez is vicces volt 1-2 szám erejéig, de már elég késő volt ahhoz, hogy élvezni tudjam.

Következett a Közveszélyes munkakerülés nevű formáció, ami néha három, néha négy, néha öttagú volt, ráadásul hangszereket is cserélgettek. A háromtagú formáció elég siralmasan szólt, károgó üvöltözés, zúzás. Aztán beszállt az új énekes, aki már magasabb hangon produkált valamit, de persze ő se tudott énekelni. Ami viszont tetszett, az az öttagú verzió a dobos szaxofont ragadt, beszállt egy másik dobos, és ska-szerű számokat játszottak. Egész jó volt!

És még mindig nincs vége! Azt hittük, a Gazdálkodj okosan következik, de nem. Helyettük a P.I.G. nevű formáció érkezett. A buszmenetrend tanulmányozása után úgy döntöttunk, hogy a 2:20-as busszal távozunk. Úgy látszik nem vagyok elég erős, nem bírtam végig. A P.I.G. elejét meghallgattuk, játszottak Picsa feldolgozást, CPg-t. Aztán meg leléptünk. Lehet, hogy még volt utánuk valami, a listán még szerepelt a B-terv, a Demagóg, és a Fekete hetes (ez még érdekelt is volna), de mivel a tagjaikat nem láttam, ők már gondolom nem játszottak.

Hazafele a buszon a Freeportnál felszálltak a rockerek. Tegnap volt ugyanis Deicide. Kíváncsi lettem volna rá, de sajnos nem volt rá 4000 forintom. Út közben megtekintettük Furkó kedvenc barkásáruházát. Ezen jót röhögtünk (meg máson is), aztán a Borároson külön váltak útjaink, mindenki indult haza.